Mam problem ze skonstruowaniem zapytania do mysql, które wyświetli mi rekordy zawierające dane należące do zbioru wejściowego.
Dla przykłady chodzi mi o coś takiego, co dla zbioru wejściowego - tablicy z danymi -
np.
Kod
Array {
0 => 1;
1 => 2;
2 => 3;
3 => 4;
4 => 5
}
0 => 1;
1 => 2;
2 => 3;
3 => 4;
4 => 5
}
wyświetli rekordy, które w kolumnie 'wartości' posiada jeden lub wiecej z danych wejsciowych, ale pominie rekordy, w których znajdują się jeszcze inne, dodatkowe dane, np:
Kod
+----+-----------+
| id | wartości |
+----+-----------+
| 1 | 1;2;5 | ok
+----+-----------+
| 2 | 1;4 | ok
+----+-----------+
| 3 | 1;2;3;4;5 | ok
+----+-----------+
| 4 | 1;2;6 | bad
+----+-----------+
| 5 | 7;8;10 | bad
+----+-----------+
| id | wartości |
+----+-----------+
| 1 | 1;2;5 | ok
+----+-----------+
| 2 | 1;4 | ok
+----+-----------+
| 3 | 1;2;3;4;5 | ok
+----+-----------+
| 4 | 1;2;6 | bad
+----+-----------+
| 5 | 7;8;10 | bad
+----+-----------+
Zapytanie "SELECT * WHERE `wartości` REGEXP "1" AND wartości REGEXP "2" itd " nie ma tu prawa bytu, bo to bedzie szukało tylko tych wierszy, które zawierają wszystkie dane. Czy da się to zrobić za pomocą jednego zapytania do mysql, które wywali gotowca, czy wymagana będzie jeszcze obróbka danych w PHP, za pomocą porównań i sprawdzeń np in_array? Dodam, że o ile dla 5 zapytań to jest stosunkowo lekkie i do przetrawienia, o tyle przy 150 może być pewnie problem.
Dodam, że skrypt będzie musiał wykonywać porównania dla dwóch kolumn... Tak jak teraz wartości porównać z tablicą spr_wartości i kolumnę wartości_2 porównać z tablicą spra_wartości_2 (zrozumiałe, czy może zamieszałem za bardzo?). A dane w bazie danych nie będą liczbami, a stringami...
W jakiej formie najlepiej przechowywać dane w bazie danych? Czy oddzielone od siebie średnikami wystarczy, czy może zastosować coś innego? Co radzicie, żeby skrypt był lekki i szybki w działaniu?
Dane wejściowe brane są z checkboxów, ale to chyba nie ma większego znaczenia

Pozdrawiam,
ex
ok, dla przykłądu jeszcze dodam, że zależałoby mi, aby skrypt działał na zasadzie tworzenia sałatki ze składników, które podał użytkownik. Np user podaje, że ma w lodówce:
Kod
Array {
0 => pomidor,
1 => ogórek,
2 => sałata,
3 => ananas,
4 => cebula...
...
}
0 => pomidor,
1 => ogórek,
2 => sałata,
3 => ananas,
4 => cebula...
...
}
No i w bazie są np takie wpisy:
Kod
id nazwa składniki
1 pomidorowo-ogórkowa pomidor, ogórek
2 ziemniaczana ziemniaki,cebula, kukurydza
3 dziwna cebula,ananas, sałata
4 odlotowa zioło,haszysz, kokaina
1 pomidorowo-ogórkowa pomidor, ogórek
2 ziemniaczana ziemniaki,cebula, kukurydza
3 dziwna cebula,ananas, sałata
4 odlotowa zioło,haszysz, kokaina
I w takiej sytuacji wybiera rekordy 1 i 3, bo składniki, z których się składają zawierają się w zbiorze, który posiada pseudo kucharz.
Wiem, że jest tu ktoś na tyle mądry, kto poratuje w tej zamieszanej dla mnie sytuacji...
P.S. Autor nie zaleca testowania podanych w przykładzie sałatek!