Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: koncepcja logowania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wojtekr
Witam, czy możecie się odnieść do następującej koncepcji logowania (mysql)
w bazie mysql przechowywane są informację na temat tego kto może się logować do bazy właściwej(aplikacji) i w jakich tabelach może robić określone zmiany, natomiast w bazie właściwej przechowywane są wszystkie inne informację taki jak imie, nazwisko itp. dzieki temu nie ma przesyłnia hasła otwartym tekstem, a zabezpieczenie nie jest tylko zabezpieczeniem systemowym? Bo tak zrozumiałem z koncepcji logowania do bazy mysql jednym userem (z pliku konf) a login jest rozrużniany z tabeli z bazy własciwej (aplikacji)
wojtekr
itsme
nic nie rozumiem ... prosze o sprecyzowanie problemu
scanner
Logowanie -> sprawdzanie loginA -> pobranie z bazy loginB -> logowanie rzeczywiste?

Jesli tak, to przerost formy nad treścią moim zdaniem.
wojtekr
Ale dzięki temu mamy zabezpieczenie na poziomie systemu i dodatkowo na poziomie bazy. Czy to nie warto?
scanner
i co z tego? Wystarczy że złamię loginA i loginB stoi przedemną otworem.
wojtekr
Może jeszcze raz napiszę o co mi chodzi. Z tego co wiem normalny system logowania polega na wpisaniu do pliku php loginu i hasła jednego konta- niestety jest to otwarty tekst. Tylko prawa dostępu zabezpieczają podgląd tego loginu i hasla. Natomiast login urzytkownika służy do określenia go w bazie APLIKACJA na potrzeby aplikacji. Oczywiście jest tam sprawdzany password, ale jak by ktoś złamał zabezpieczenia systemowe (plik php ma R dla Apache) to podejrzy login i hasło i może dowolnie grzebać w bazie aplikacja.
Pytanie jest takie: W jakich bazach powinno być sprawdzane haslo i login i w jakich bazach należy trzymać dane o urzytkownikach?
dzięki
Foxx
Przecież wystarczy wyhaszować hasło w bazie. Nikt tego nie podejrzy a jak podejrzy to nic mu z tego nie przyjdzie.
spenalzo
Ke?
Gdzie trzymać? W bazei danych.

O co Ci chodzi?
Mariusz(P)
Jak masz bazę nap. USER i wpisujesz do niej hasło to musisz dodać w zapytaniu INSERT w kolumnie np. pass M5('$pass")
[php:1:9785cac02a]<?php
$sql="INSERT INTO User(NULL,'$Nazwa',MD5('$pass'))";
?>[/php:1:9785cac02a]
następnie przy w funkcji sprawdzającej hasło musisz także go zachaszować MD5

?>[/php]

Następnie w instrukcji sprawdzającej musisz także nazwę zmiennej z hasłem zachaszować funkcją MD5
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.