Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopiowanie całego folderu z zawartoscią
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Black-Berry
Mam na serwerze folder który posiada subFoldery oraz pliki. Czy jest jakiś prosty sposób aby przenieść zawartość tego folderu do takiego o innej nazwie? Proszę o wszelakie wskazówki. W dosie swego czasu była komenda copy, mozna było za jej pomocą przenieść folder i zmienić mu nazwę. Coś takiego by było fajne.

W manualu jest funkcja copy ale czy ona przenosci także zawarość? Boje sie ze to moze nie dzialac w kazdej wersji php.
phpion
Kod
cp -R co dokad

Aby przenieść użyj mv.
Black-Berry
Cytat(phpion @ 31.08.2008, 17:15:11 ) *
Kod
cp -R co dokad

Aby przenieść użyj mv.

To komenda PHP czy linuxa ?

Potrzebne mi cos w PHP:)
phpion
To jest komenda wywoływana z linii poleceń (pisałeś o DOSie więc stwierdziłem, że chodzi Ci o coś podobnego). W PHP możesz zainteresować się copy" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual oraz rename" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Berg
Tutaj masz klasę którą napisałem do operacji na plikach i folderach - Link.
Przykład użycia:
  1. <?php
  2.  
  3. Folders::CopyFolder('Public/Images/', 'Zdjecia/Nowe_zdjecia/');
  4.  
  5. ?>

Funkcja skopiuje pliki z folderu Images do ścieżki Zdjecia/Nowe_zdjecia/ (jeśli te foldery nie są utworzone to zostaną utworzone automatycznie).
Kod tylko pod php5 ale po zmianie szkieletu obiektu powinien śmigać w php4.
Black-Berry
Świetna klasa. Wielkie dzięki! Zastanawiam się tylko czy opłaca się takie coś łaczyć w klasę. Mam już kilka swoich funkcji luzem takich jak usuwanie rekursywne i tworzenie folderów. Sprawa do dyskusji.

Dzięki jeszcze raz. Uratowałeś mi kilka godzin z życia smile.gif Pozdrawiam.

Edit:Po kilku testach stwierdzam, że napiszę do Zenda żeby Twoje funkcje dodali na stałe do php 6.0 biggrin.gif. Naprawdę świetna robota.
slawexsdz
Witam.
U mnie ta klasa nie działa do końca tak, jak powinna. Wszyskie nazwy nowo-utworzonych folderów są zapisywane z wielkiej litery!
O co chodzi?
phpion
Ciężko zapoznać się z kodem?
  1. $path[$key] = ucfirst($value); // Nazwy katalogów powinny zaczynać się z dużej litery

Zakomentuj tą linijkę i powinno być ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.