Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Indeksowanie ID w bazie MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
GrzesS3
Sorki trochę namieszałem !! ( wczoraj miałe 38,6 C )

Napisałem mały sklepik i zaczynam się zastanawiać co będzie po roku jego działania z nr ID, klient ciągle coś dodaje kasuje it.
Numer ID robi się coraz większy, więc chciałbym to uporządkować.
Problem jest taki, że nr ID ( ID działu ) jest powiązany z ID sekcji oraz ID produktu.
Czy jest jakiś automatyczny sposób na uporządkowanie numeru ID ?
Czy trzeba radzić sobie "ręcznie??

[/url]
HaRy
hmm ... chyba nie do konca rozumiem, o czym piszesz ...
Foxx
Chodzi mu o to żeby jak w bazie będzie miał ID:
1
4
6
zrobić z tego
1
2
3
po pierwsze - po co?
Zostaw lepiej jak jest, przecież ID nie jest dla ciebie. Jest AUTO_INCREMENT i niech sobie incrementuje jak chce.
Tym bardziej że, jak piszesz, to id jest związane z innymi tabelami. Mozesz sobie wszystko pomieszać - wystarczy jakiś jeden wpis poza kontrolą i się popsuje.
itsme
ja wiem a raczej sie domyslam ale lubie analizowac to co ludzie pisza gdy maja goraczke i wtedy gdy jej nie maja :-)

ma baze danych gdzie sa nowi klienci i produkty i takie tam
wiec czasami nalzy posprzaetac taka baze i posusuwac starych klientow i tawary.

OPczywiscie w miedzy czasie ID kazdego towaru i klienta jest nadawane narastajaco az osiagnie poziom 333309909 ale w nich bedzie powiedzmy 232212 pustychj oi on chce uporzadkowac od poczatku wszystko czyli nadac nowe IOD od poczatku i zrobic jeszcze tak aby powiazania miedzy tabelami nadal byly czyli jak zmieni ID u klienta to w towarze obcy klucz tez ma siezminic :-)

jezeli o to chodzi to powodzenia :-)
HaRy
hmm ... pytanie tylko po co?

szkoda czasu na takie "porzadkowanie", ktore moze wprowadzic tylko balagan.
spenalzo
Nie że to jest niezalecane - to jest wręcz niebezpieczne i bez sensu - poszukaj na forum.
cichy
A poza tym to to ze bedziesz miał 1 000 000 ID z czego 235 234 puste nie spowolni bazy na tyle zeby trzeba było ją w ten sposób sprzątać winksmiley.jpg

Pozdro
GrzesS3
Dzięki za odpowiedzi.
Myślałem że baza zacznie się mulić.
tommeknet
Witam,

A co się wg. Was stanie jak ID osiągnie poziom maksymalny? Jak się zachowuje wtedy baza?
SongoQ
Cytat
co się wg. Was stanie jak ID osiągnie poziom maksymalny? Jak się zachowuje wtedy baza?

Jesli masz index na to pole to bedzie blad, bo incrament zatrzymuje sie.

Odnosnie pozadkowania, mozna takie cos stosowac, ale po co. Baza na tak duze wartosci jest przygotowana ze nie oplaca sie kombinowac, a jesli chesz to najlepiej jak masz relacje zmienic wtedy na cascade i ladnie wszystko sie pozmienia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.