Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd w zapytaniu SQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
starach
Ah te niezrozumiałe błędy języka SQL...
Nie podaje tabel bo chyba nie ma potrzeby. Jeśli użyłbym złej nazwy kolumny to chyba odpowiedź bazy byłaby inna.
Cytat
Error Code : 1064
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 4
(0 ms taken)
  1. SELECT `al`.`al_id`, `al`.`al_title`, `al`.`al_desc`, `al`.`al_date_added`, `al`.`al_date_update`, `al`.`_u_id`, `acs`.*, `ac`.*
  2. FROM `article_list` AS `al`
  3. LEFT JOIN `article_categories` AS `acs`
  4. LEFT JOIN `article_category` AS `ac` ON `al`.`al_id` = `ac`.`_al_id` AND `acs`.`acs_id` = `ac`.`_acs_id`
Jeśli nadal nie widzicie co schrzaniłem napiszcie to wrzucę też konstrukcje tabel.
JoShiMa
A nie powinieneś mieć za pierwszym JOINem klauzuli ON?
starach
Kurczę chyba masz rację.
  1. SELECT `al`.`al_id`, `al`.`al_title`, `al`.`al_desc`, `al`.`al_date_added`, `al`.`al_date_update`, `al`.`_u_id`, `acs`.*, `ac`.*
  2. FROM `article_list` AS `al`, `article_categories` AS `acs`
  3. LEFT JOIN `article_category` AS `ac` ON `al`.`al_id` = `ac`.`_al_id` AND `acs`.`acs_id` = `ac`.`_acs_id`
Ale teraz z kolei dostaje komunikat że nie zna pola al_id, a ono normalnie jest w tabeli article_list ...
Cytat
Error Code : 1054
Unknown column 'al.al_id' in 'on clause'
(0 ms taken)
No do diaska to jak ja mam skonstruować to zapytanie przecież to jakiś żart...

edit>
Działa
  2. FROM `article_list` AS `al`
  3. LEFT JOIN `article_category` AS `ac` ON `al`.`al_id` = `ac`.`_al_id`
  4. LEFT JOIN `article_categories` AS `acs` ON `acs`.`acs_id` = `ac`.`_acs_id`
Beznadziejny jest ten język SQL. Nie mogę prościej. Muszę do każdego walić dodatki. Przecież to jakiś marny żart...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.