Adawen
1.10.2008, 14:17:37
Witam.
Mam serwer linuxowy na którym mam mySQL'a 5.0.45.
Wyświetlanie zapytań poprzez strony php odbywa się błyskawicznie ale jak trzeba zapisać jakiś rekord to trwa to około 30 sekund.
Jaki może być tego powód ?
Pozdrawiam
ciemiezyciel
2.10.2008, 13:32:53
odpowiedz sobie na pytania:
1) ile masz rekordow na tabeli i jakiego sa typu - nie spodziewaj sie ze mySQL bedzie sobie radzil z 0.5 milona wierszy w pojedynczej tabeli (choc tez wiele zalezy od rozmiaru wiersza).
2) czy nasz na tabeli indeks - jesli tak to jakiego typu : kiedys mialem podobny problem bo mialem indeks na danym polu (i przeszlo 600k wierszy) i jak dodawalem nowy wpis to mulilo strasznie.
3) upewnij sie czy tabela lub indeks nie sa uszkodzone - jesli masz tabele na systemie skladowania myISAM to mozesz wykonac mysql_isamcheck lub jakos tak (to prosta aplikaca wiersza polecen ktora sprawdza prawidlowosc zapisu danych, oraz ogolnie spojnowsc tabeli - znajdziesz ja w katalogu z binariami twojego serwera mysql)
4) jak zadna z powyzszych nie pomoze to masz prze.... (choc nie jestem jeszcze mistrzem swiata)
Adawen
8.10.2008, 10:34:11
Metodą prób i błędów doszedłem do tego, że problem nie tkwi w mysql tylko w funkcji wysyłającej mail'a.
Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.