Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wypozyczalnia jak wstawić??
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
poncjusz
Mam na zadanie z infy zrobic program obsluguacy wypozyczalnie mam 3 tabele (klienci, plyty, wypozyczenia) dzialy klienci, plyty mam juz zrobione. Tabela wypozyczenia zawiera: IDwyp, IDklienta, ID plyty, date, cene. Teraz chce zrobic tak aby byl formularz w ktory wpisuje nazwisko osoby wypozyczajacej i tytul wypozyczanego filmu. Tylko nie wiem jak to przetwrzyc aby zamiast nazwisko zapisywane byl IDklienta o podanym nazwisko i IDplyty o podanym tytule kombinowalem jakos tak:

$id=mysql_query("SELECT IDklient FROM klienci WHERE nazwisko LIKE $nazwisko;");

podobnie z plytami i potem wstawiac:
$zapytanie="INSERT INTO wypozyczenia VALUES ('','$id','$id2',now(),'2');";

wykonuje to zapytanie

prosze o pomoc jak to zrobic aby znajac nazwisko (tytul) do tabeli zapisywal przyporzadkowane temu nazwisku (tytulowi) jego IDklienta (IDplyty)
Method
uwaga numer jeden
po co tak : SELECT IDklient FROM klienci WHERE nazwisko LIKE $nazwisko
lepiej chyba
(SELECT IDklient FROM klienci WHERE nazwisko = '$nazwisko')";
a tak wogole to chyba cos nie tak
a nie wiem czy dobrze rozumiem bo wczesnie jeszcze i kawy nie pilem zglos sie pozniej na priv jesli nie zadziala to ci skrobne sql.
ide sie kawy napic by zaczac zyc biggrin.gif
kszychu
Drobna uwaga, co, jeśli będziesz miał dwóch klientów o tym samym nazwisku, a już nie daj Boże o tym samym imieniu? Nauczyciel od infy na bank się tego czepnie. Proponowałbym wprowadzić coś a'la nr karty klubowej. To powinno być jednoznaczne.
wojto
moze tak:
[php:1:e2245e3c41]<?php

$row=mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT id_plyty p,id_nazwiska n FROM plyty p, nazwiska n WHERE p.nazwa_plyty='$plyta' AND n.nazwisko='$nazwisko'"));

mysql_query("INSERT into wypozyczalnia (id_plyty,id_nazwiska,data) VALUES ('$row[id_plyty]','$row[id_nazwiska]',UNIX_TIMESTAMP())");
?>[/php:1:e2245e3c41]
przyjmujac, ze id_nazwiska i id_plyty to pola unikatowe
poncjusz
Dzięki wszystkim, wszystko juz chodzi. Jesli bede mial pytania to pozwole sobie jeszcze pisac, pozdro
poncjusz
Dobra powiedziałem ze będe pisał więc całkiem szybko sie tutaj zjawiłem. Chodzi mi o dwie rzeczy:

1. Chcę wyświetlić tabelę ze wszystkimi wypożyczeniami, wszystko jest OK aż do pewnego momentu, jak chcę utworzyć ostatnie dwie kolumny: Ilość dni (zawierające liczbę będącą liczbą dni przez którą przetrzymywana jest płyta) i kombinuje jakos (now()-data_wyp) [data_wyp jest w znajomej nam juz tabeli smile.gif]

2. i Cena do zapłaty (którą ma być ta ilość dni z pierwszego podpunktu pomnożona razy cena z tabeli plyty przypisana kazdej plycie za dobe). To tez kombinowałem ((now()-data_wyp)*cena) ale niestety nic z tego

z gory dzieki za pomoc!!
Method
hehe tradycyjny problem daty
pomysl jak od daty jednej chcesz odjac date druga hmm ja bym zrobil np. petelke w ktorej bym zliczal liczbe dni od daty mniejszej do wiekszej dzieki temu otrzymasz liczbe dni - to tak co mi pierwsze wpadlo do banki - ktora dzis oj boli boli -> w wyniku otrzymasz jakas tam zmienna $liczba_dni ktora bedzie int'em chyba dalej nie musze tlumaczyc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.