poncjusz
22.01.2004, 21:44:07
Mam na zadanie z infy zrobic program obsluguacy wypozyczalnie mam 3 tabele (klienci, plyty, wypozyczenia) dzialy klienci, plyty mam juz zrobione. Tabela wypozyczenia zawiera: IDwyp, IDklienta, ID plyty, date, cene. Teraz chce zrobic tak aby byl formularz w ktory wpisuje nazwisko osoby wypozyczajacej i tytul wypozyczanego filmu. Tylko nie wiem jak to przetwrzyc aby zamiast nazwisko zapisywane byl IDklienta o podanym nazwisko i IDplyty o podanym tytule kombinowalem jakos tak:
$id=mysql_query("SELECT IDklient FROM klienci WHERE nazwisko LIKE $nazwisko;");
podobnie z plytami i potem wstawiac:
$zapytanie="INSERT INTO wypozyczenia VALUES ('','$id','$id2',now(),'2');";
wykonuje to zapytanie
prosze o pomoc jak to zrobic aby znajac nazwisko (tytul) do tabeli zapisywal przyporzadkowane temu nazwisku (tytulowi) jego IDklienta (IDplyty)
Method
23.01.2004, 07:56:41
uwaga numer jeden
po co tak : SELECT IDklient FROM klienci WHERE nazwisko LIKE $nazwisko
lepiej chyba
(SELECT IDklient FROM klienci WHERE nazwisko = '$nazwisko')";
a tak wogole to chyba cos nie tak
a nie wiem czy dobrze rozumiem bo wczesnie jeszcze i kawy nie pilem zglos sie pozniej na priv jesli nie zadziala to ci skrobne sql.
ide sie kawy napic by zaczac zyc
kszychu
23.01.2004, 11:40:35
Drobna uwaga, co, jeśli będziesz miał dwóch klientów o tym samym nazwisku, a już nie daj Boże o tym samym imieniu? Nauczyciel od infy na bank się tego czepnie. Proponowałbym wprowadzić coś a'la nr karty klubowej. To powinno być jednoznaczne.
wojto
23.01.2004, 11:41:18
moze tak:
[php:1:e2245e3c41]<?php
$row=mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT id_plyty p,id_nazwiska n FROM plyty p, nazwiska n WHERE p.nazwa_plyty='$plyta' AND n.nazwisko='$nazwisko'"));
mysql_query("INSERT into wypozyczalnia (id_plyty,id_nazwiska,data) VALUES ('$row[id_plyty]','$row[id_nazwiska]',UNIX_TIMESTAMP())");
?>[/php:1:e2245e3c41]
przyjmujac, ze id_nazwiska i id_plyty to pola unikatowe
poncjusz
23.01.2004, 21:18:11
Dzięki wszystkim, wszystko juz chodzi. Jesli bede mial pytania to pozwole sobie jeszcze pisac, pozdro
poncjusz
23.01.2004, 22:01:50
Dobra powiedziałem ze będe pisał więc całkiem szybko sie tutaj zjawiłem. Chodzi mi o dwie rzeczy:
1. Chcę wyświetlić tabelę ze wszystkimi wypożyczeniami, wszystko jest OK aż do pewnego momentu, jak chcę utworzyć ostatnie dwie kolumny: Ilość dni (zawierające liczbę będącą liczbą dni przez którą przetrzymywana jest płyta) i kombinuje jakos (now()-data_wyp) [data_wyp jest w znajomej nam juz tabeli

]
2. i Cena do zapłaty (którą ma być ta ilość dni z pierwszego podpunktu pomnożona razy cena z tabeli plyty przypisana kazdej plycie za dobe). To tez kombinowałem ((now()-data_wyp)*cena) ale niestety nic z tego
z gory dzieki za pomoc!!
Method
24.01.2004, 16:55:13
hehe tradycyjny problem daty
pomysl jak od daty jednej chcesz odjac date druga hmm ja bym zrobil np. petelke w ktorej bym zliczal liczbe dni od daty mniejszej do wiekszej dzieki temu otrzymasz liczbe dni - to tak co mi pierwsze wpadlo do banki - ktora dzis oj boli boli -> w wyniku otrzymasz jakas tam zmienna $liczba_dni ktora bedzie int'em chyba dalej nie musze tlumaczyc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.