Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php i plik rpt
Forum PHP.pl > Forum > PHP
f1xer
Otóż jak to w życiu programisty bywa mam wielki problem pewna firma zapewniła mi rozrywkę w postaci stworzenia skryptu który zaimportuje pliki rpt do gotowej bazy mysql. Tylko że nawet nie wiem od której strony się za to zabrać ma ktoś jakieś informację jak można by to rozgryźć w php?
john_doe
Witaj,

możesz napisać coś więcej? Pliki rpt to pliki raportów wykonanych w Crystal Reports. O jaki import chodzi? nazw tych plików?
f1xer
Mogę dać link do pliku, chodzi o to że jest to niby plik z eksportu z jakiegoś programu do zarządzania nieruchomościami prawdopodobnie pracuje on na MS SQL tylko nie wiem jak rozgryźć ten: http://topsel.home.pl/fly/oferty1.rpt plik chodzi o to czy mogę wyciągnąć z tego dane i strukturę tabeli
john_doe
masz Crystala? stargaj jakąś trialowa wersje .... wtedy sobie ten plik uruchomisz i zobaczysz. Raport ten korzysta z dwóch tabel KLIENCI, OFERTY.
f1xer
nie niestety ale nie mam
john_doe
na jakiej bazie to jest? znasz haslo do Admina? Jesli tak przeslalbym Ci zapytanie SQLowe które tworzy caly ten raport
f1xer
Dobra powiem inaczej jestem sobie zobowiązany do pisania konwerterów importu z różnych formatów dla pewnej strony z nieruchomościami dopóki dostawałem csv i xml dawałem radę ale ostatnio klient dał do zrozumienia że jedyne co da to taki plik rtp i ja wg. mojego szefa mam znaleźć sposób aby klient mógł sobie zaimportować ofertę z tego pliku, do szczęścia potrzebne mi są 2 rzeczy
1. Program (najlepiej free) który mi pokaże jak te oferty przedstawiają się w bazie
2. Mechanizm PHP który pozwoli na wyciąganie danych z takiego pliku lub coś w podobie np. stworzenie z tego pliku bazy danych tymczasowej ( mySQL ) a później wg. struktury z punktu 1 bym sobie te dane wyciągał.

Jeżeli jest to nie realne to lepiej dla mnie smile.gif będe miał mniej pracy tak czy inaczej nie wiem jak do tego podejść

nie mam dostępu do bazy na której robiono ten plik raportu
john_doe
na moje skromne oko wydaje się to niemożliwe z poziomu PHP. ale jeżeli ktoś coś wie to mi sie to przyda na bank smile.gif Dużo rzeczy robię w Crystalu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.