Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] multiupload
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jarmiar
witam,

mam pewien problem

mam dwa serwisy o różnych domenach, przetrzymywanych na tym samym serwerze.

struktura serwera wygląda nastrępująco:

main
*serwis1
◘katalog
○podkatalog
*serwis2
◘katalog
○podkatalog

i teraz w kazdym z tych serwisów dokonywany jest upload zdjęć do katalogu katalog/podkatalog/

a chcę żeby po uploadzie z serwisu www.serwis1.pl fotka znalazła się także w kataogu

serwis2/katalog/podkatalog/

w jaki sposób moge tego dokonac?

próbowałem z dopisaniem $src = '../../serwis2/katalog/podkatalog/';

ale działa po wejściu tylko bez domeny
erix
Moja szklana kula pojechała właśnie na narty, nie zostawiła mi, niestety, Twojego kodu. worriedsmiley.gif
jarmiar
proszę o to kod

http://phpfi.com/381842
erix
Masz włączone register_globals?

Na moje oko, masz źle rozwiązany upload, zobacz tu: move_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Darti
a symlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual nie działa ?
jarmiar
niestety mam właczone register globals gdyż tak ten skrypt został beznadziejnie napisany.

chodzi mi o to jak z zaistniałą sytuacją sobie poradzic by uploadowało do tych 2 katalogów

symlink() nie działa
erix
Cytat
symlink() nie działa

Nie działa? Czyli na pewno zwraca false? Pokaż ten kod, którym tworzysz dowiązanie.
jarmiar
i jak się tworzy te dowiązania za pomocą symlink()
mike
Cytat(jarmiar @ 24.11.2008, 16:58:11 ) *
i jak się tworzy te dowiązania za pomocą symlink()
Najpierw z tego korzystasz, później piszesz, że nie działa a na końcu pytasz ... jak tego używać?
Czy Ty sobie człowieku jaja tutaj robisz?! Dowiązania tworzy się tak jak opisano to w dokumentacji!
jarmiar
Cytat(mike @ 24.11.2008, 17:04:12 ) *
Najpierw z tego korzystasz, później piszesz, że nie działa a na końcu pytasz ... jak tego używać?
Czy Ty sobie człowieku jaja tutaj robisz?! Dowiązania tworzy się tak jak opisano to w dokumentacji!

człowieku co ty się tak na mnie uwziąłeś ?! pomyliło mi się
erix
Pomyliło? To jak, działa ten symlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, czy nie? Skoro nie działa, to musisz jakoś tą funkcję wywołać, nie? tongue.gif A gdy nie działa, bo "nie działa", to wiesz...
jarmiar
ale jak się tworzy te dowiązania bo nie wiem co z czego się bierze

mam jeszcze drugie pytanie

jak nazywa się zmienna środowiskowa określająca bezwględną ściężkę skryptu lub serwera do głównego katalogu

bno chcę ten upload jakos rozwiązać
erix
Odpowiedź na wszystkie powyższe pytania: Z MANUALA.

Sory, stary, ale za ten czas zdołałbyś przestudiować i opis symlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, i stałych predefiniowanych.

Google też nie bolą, wpiszesz same hasło "dowiązania symboliczne" i wszystko znajdziesz. sciana.gif
Darti
Cytat(mike @ 24.11.2008, 17:04:12 ) *

hehe mike, jarmiar nie robi sobie jaj, ten nasz kolega forumowy już tak ma (patrz jego avatar ze zdjeciem Waldka Kiepskiego, to raczej nie dzieło przypadku winksmiley.jpg ).

jarmiar: symlink przyda Ci się tutaj najbardziej, ponieważ tworzy dowiązanie symboliczne do pliku. Zamiast kopiować plik wystarczy w docelowym katalogu utworzyć linka symbolicznego (symlinka) do pliku źródłowego i jest on widoczny "prawie" jak faktyczny plik, więc zamiast kopiować np 100mb danych i marnować miejsce używamy tego i zajmujemy ... 1kb ! Mało tego, jak przyjdzie Ci zmienić plik źródłowy (na inny plik ale pod tą samą nazwą) to nie musisz nic z symlinkiem robić. To jest taki wskaźnik do pliku w unixowym systemie plików (tak, Unixy tak potrafią). Namiar na dokumentację podałem Ci wyżej ...
jarmiar
dobrze to robie?

1. <?php
  2. $cel = "../../serwis2/katalog/podkatalog/";
  3. $dowiazanie = "../../serwis1/katalog/podkatalog/".$link_do_foto;
  4. symlink($cel, $dowiazanie);
  5. ?>

cel to jest to miejsce w którym będzie znajdował się "skrót do" fotki ze zmiennej $dowiazanie questionmark.gif
erix
http://en.wikipedia.org/wiki/Symbolic_link
jarmiar
więc niby wszystko dobrze robię jednak php nie chcę czytać ścieżki nadrzędnej dla katalogu serwis2 jak wchodze z domeny serwis2.pl natomaist jak wejde

serwer.cos.com.pl/serwis2/ wtedy działa

jak mozna to naprawic

ma ktoś jakiś pomysłquestionmark.gif
erix
Cytat
więc niby wszystko

niby; jako cel podałeś katalog, a nie nazwę dowiązania... Celowo zalinkowałem do Wikipedii - dowiązanie symboliczne, to nie kopiowanie, że wystarczy mu podać katalog docelowy.
jarmiar
mi cały casz chodzi o to, jak można np odwołać się do pliku(np zaincludowac) z katalogu wyższego niż katalog z domeną

dajmy na to że struktura mojego serwera wygląda następująco

kat1
kat2
kat3
kat4

i mam domene przekierowaną na katalog kat3 i chcę teraz za pomocą skryptu znajdującego się w katalogu kat3 zaincludować plik znajdujący się w katalogu kat2

próbowałem w ten sposób

include '../kat2/index.php';

ale to działa tylko wtedy kiedy się wejdzie poprzez: http://serwer.pl/kat3/skrypt.php

juz z domeny kat3.pl nie działa!

jak to rozwiązać?
erix
Cytat
juz z domeny kat3.pl nie działa!

No jeśli serwer widzi wszystkie katalogi, to nie powinno być problemów... Ścieżki bezwzględne również nie działają? Jak spróbujesz wczytać zawartość pliku np. przez file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to zwraca jakiś błąd?
jarmiar
file_get_contents zwraca błąd

failed to open stream: No such file or directory in /

ścieżka bezwględna też nie działą

ktoś pomoże lub wie jak to zrobic?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.