Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql]budowa tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
pinefka
Witam. Zaczołem pisać system przeprowadzania ankiet i chcę aby system miał następujące właściwości:

- administrator ma mieć możliwość tworzenia ankiet, tzn. nawadać ankiecie jej tytuł, nastepnie dodawać treść pytań i odpowiedzi do danego pytania.

- chcę aby administrator mógł określić ile odpowiedzi znajduję się w danym pytaniu i czy dane pytanie pozwala na zaznaczenie więcej niż jednej odpowiedzi.

- użytkownik będzie mógł wyświetlić dana ankietę i wyniki jego odpowiedzi powinny być przechowywane w bazie danych.

Moje zapytanie jest takie, czy zechciałby ktoś mi zasugerować jak powinna wyglądać mniej więcej konstrukcja tabel aby było to wszystko realizowane. Nie chodzi mi o jakieś gotowce, ale sugestie. Ja zastanawiałem się, że przy tworzeniu nowej ankiety admin wymyśla sobie identyfikator ankiety (id_survey) i jej tytuł (id_name). Te rekordy są zapisywane w jednej tabeli. Druga tabela służyłaby za przechowywanie samych pytań. Po id_survey rozpoznawane by było do której ankiety tyczy się dane pytanie. Odpowiedzi byłyby zachowywane w nowej tabeli, której nazwa odpowiadałaby id danego pytania. Zdaję sobię sprawę, że ten pomysł jest pewnie mało trafny, dlatego bardzo bym prosił o wszelkie sugestie, za które będę bardzo więczny.

Pozdrawiam
lukasz_os
Moim zdaniem podzial na 3 tabele jest jak najbardziej sensowny. Chodzi o same ankiety bo np. na dane do logowania admina przydala by sie oddzielna tabela(jezeli adminow mialo by byc wielu to mogla by sie laczyc z ankietami). Tak jak piszesz jedna z ID ankiety, nazwa i np. ID osoby tworzacej(o ile adminow ma byc wiecej). W tabeli z pytaniami koniecznie unikalne id pytania, id ankiety do ktorej nalezy,tresc pytania, ilosc odpowiedzi, wybor wielokrotny/jednokrotny, mozliwosc wlasnej odpowiedzi(to juz zalezy od wlasnych sugestii,predyspozycji). Ostatnia tabela z odpowiedziami(sugerowanymi) zawierajaca unikalne id, id pytania,tresc odpowiedzi.

Do pobierania ankiety bym uzyl tylko ID gdyz nazwe mozna sobie z bazy pobrac biggrin.gif

W php z polaczeniem np. jQuery mozesz latwo napisac panel admina ktory by generowal takie ankiety.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.