kilinho
5.12.2008, 13:24:23
Witam.
Czy jest możliwe zrobienie uniwersalnego system ogłoszeniowego tj:
- dodawanie dowolnych kategorii w strukturze drzewa binarnego (z panelu admina)
- do tych kategorii przypisywanie dowolnej liczby pol tekstowych, selectow, chceckboxów do wprowadzania danych (czyli dodawanie ogloszen do dowolnej kategorii) (z panelu admina)
- potem stworzenie do tego wyszukiwarek w zaleznosci jaka kategoria zostanie wybrana to pokazuja sie odpowiednie kryteria wyszukiwania.
Ogolny przyklad: na jednej stronie kategoria nieruchomosci i kategoria motoryzacyjna.
Chce sprzedac mieszkanie to mam pola: np: cena, cena za metr, powierzchnia, dzielnica, miasto, czy ma balkon , czy jest piwnica, ktore pietro itd
Chce sprzedac samochod to mam pola: rocznik, pojemnosc, cena, ile kilometrow itd.
Pytanie, czy jest mozliwosc zronienia takiego system? Prosze o porady.
Riklaunim
5.12.2008, 13:55:47
Framework, relacje wiele do jednego, może też wiele do wielu, określanie formularza i szablonu dla ogłoszenia z każdej kategorii, trzymanie dodatkowych danych każdego typu formularza w JSONie, czy też ewentualnie zastosowanie np. CouchDB. Do tego Sphinx z odpowiednimi indeksami, żeby można było wyszukiwać konkretne oferty, do tego wydajnie.
Zrobić się da. Tylko trzeba mieć odpowiednią wiedzę [wykraczająca poza proste darmowe/płatne serwerki

]
kilinho
5.12.2008, 15:42:04
A moze da sie w prostrzy sposób?
Riklaunim
5.12.2008, 16:11:39
Cytat(kilinho @ 5.12.2008, 17:42:04 )

A moze da sie w prostrzy sposób?
Dobrej aplikacji idiota nie zrobi

A opisana przez ciebie aplikacje wcale aż taka złożona nie jest
netvalue
5.12.2008, 16:27:54
najprościej będzie Ci zlecić to komuś z doświadczeniem
kilinho
5.12.2008, 23:40:10
Wiec tak, ja mam juz male doswiadczenie i dzisiaj posiedzialem troche nad tym zagadnieniem i powiem ze jest do zrobienia.
Zrobilem ze mozna do kazdej kategorii przypisywac pola tekstowe i opisowe.
Tekstowe podzielone na liczbowe i zwykly tekst.
Danymi w ten sposob wprowadzonymi mozna we wszelaki sposob manipulowac, wiec mozna zrobic wyszukiwarke pod to i szczegoly ogloszenia. Dodajac pole zaznaczamy czy ma byc zawarte w wyszukiwarce.
Kazde pole oznaczamy czy ma byc walidowane czy nie i tym zajmuje sie juz js (najprosciej).
Pole do kategorii jest w relacji wiele do jednego badz jeden do jednego, przypisywane idiki kategorii do poszczegolnego pola wystarczy zapisac je w jednym wierszu i odseparowac jakims znakiem, kazdemu polu nadajemy unikatowa zmienna, juz tak wprowadzone pole automatycznie tworzy odpowiednik w tabeli np: szczegoly_ogloszenia (pisze tak zeby bylo wiadomo).
Teraz zostaje mi sprawa jeszcze z selectami, ale to tez da sie zrobic.
Nie jest to w sumie 100% automat poniewaz niektóre dane musimy dodac z palca w kodzie, ale ten sposob troche i tak ulatwi nam zycie. Jak chcecie dyskutowac na ten temat to zapraszam.