Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapis danych do tego samego pliku...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Maciasplus
Witam,
stworzyłem sobie formularz (form.php) który wysyła i dopisuje informacje do pliku dane.php
(grafika przedstawia poglądowy plik dane.php)
Zależy mi na uzupełnieniu komórek z polem tekstowym i zapisaniu wszystkiego z powrotem do tego pliku (dane.php),
aby zamiast pola tekstowego ukazał się wpisany tekst (zapisany na stałe i znikło pole tekstowe).
Zapisanie może być w dowolny sposób, przyciski wyślij przy każdym wierszu lub jeden ogólny.

Jak tego dokonać, gdzie szukać informacji, od czego zacząć.
Proszę o wszelką pomoc.

Ogólny opis całości...
Będzie to strona informacyjna dla mnie o statusie zamówienia "towaru"...
Klient kupuje... wypełnia formularz... wszystko dopisuje się do pliku dane.php (np.grafika powyżej)
Ja uzupełniam pozostałe informacje ręcznie i zapisuje do tego samego pliku...
(potem jeszcze chcę wprowadzić kasowanie całego wiersza ale z tym sobie chyba poradzę jak rozwiąże aktualny problem)

czarodziej.gif Pozdrawiam, Maciej
_olo_1984
moim skromnym zdaniem baza danych np. mysql będzie tutal lepszym rozwiązaniem niż plik. Pozatym jezeli już wybrałeś pliki, to chyba nie trzymasz informacji w pliku dane.php (bo do niego wysyłasz zmienne, więc pełni on rolę skryptu) ? Raczej powinnien być to plik zewnętrzny np. krzysiek.txt
w skrypcie dane.php pobierasz zawartość, przy pomocy pętli rozbijasz na wiersze, potem na komórki,w międzyczasie wyświetlasz wszystko na stronie, modyfikacja danych w formularzu, zapis całości do pliku, eh na dłuższą metę (czyt. duża ilość danych) to rozwiązanie zupełnie chybione.

do poczytania np. http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/php/p...orial_php_mysql

pozdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.