Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przeslac czesc danych z jednej bazy do drugiej??
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mk.gda
Tworzona przeze mnie strona korzysta z dwoch baz danych jednej do ktorej trafiaja dane z rejestracji uzytkownikow i drugiej gromadzacej inne informacje wpisywane przez zalogowanego uzytkownika. Chcialbym zeby podczas wprowadzania danych do drugiej bazy trafialy tam rowniez informacje (np. email, telefon) osoby ktora jest wlasnie zalogowana na stronie czyli informacje zgromadzone w bazie powstalej przy rejestracji. Jak to wykonac? jezeli ktos moglby napisac krotki skrypt php ktory pobierze pewne komorki z jednej bazy i wklei je do drugiej bylbym bardzo wdzieczny. :wink:
adisoft
Po co utrudniac sobie zycie jak mozna korzystac z jednej bazy danych ktora obsluguje wiecej tabelek i w takiej bazie mozna od razu przechowywac dane o uzytwokniku, sesje, hasla, maile, tel itp.
mk.gda
Dzieki tak jest rzeczywiscie prosciej O:)
Nadal jednak nie moge rozwiazac pewnego problemu. Mam juz dwie tabele: uzytkownicy i opinie. Na stronie znajduje sie formularz opini ktory moga wypelniac tylko osoby zalogowane. Jak zrobic zeby doklejac do opini dane o jej wlascicielu pochodzace z tabeli uzytkownicy? tak zeby w efekcie koncowym w tabeli opinie znajdowaly sie nastepujace dane: opinia | imie i nazwisko | email questionmark.gif
Zrobilem cos takiego:

[php:1:d2b0c940f8]<?php
if($send=='Wyslij') {
mysql_connect ("127.0.0.1","root","krasnal");
mysql_select_db (dane);
$zapytanie = "INSERT INTO opinia SET tresc='$tresc'";
$wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
$zapytanie = "INSERT INTO opinia(czyja) SELECT imie FROM uzytkownicy'";
$wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
?>[/php:1:d2b0c940f8]

to oczywiscie dziala tylko przy jednym zarejestrowanym uzytkowniku i tez niepoprawnie bo dodaje nowy wiersz zamiast uzupelniac istniejacy. Chyba nie tedy droga? probowalem z UPDATE ale mi nie wychodzi no i jeszcze powinno byc gdzies WHERE bo jak przypisac tylko tego jednego zalogowanego uzytkownika a nie wszystkich zarejestrowanych?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.