Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cena skryptu ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Siner
Jak uważacie ile moge wziąść za skrytp sklepu, z koszykiem na zakupy i wszystkimi bajerami smile.gif, z panaelem administracyjnym. Skrypt opierał by się na bazie MySQL :?:
b3
mala rada smile.gif
spytaj sie ile koles da...
potem dodaj sobie ~50% i krzyknij mu to.... jak sie bedzie opierac, spusc mu 10% smile.gif
wassago
jezeli cenisz swoja prace i wklad, to ty zaproponuj cene, ew. mozesz troszke obnizyc dlatego ze nie jestes firma ktora zarabia na skryptach. wymien jakie panel administracyjny posiada opcje to pomyslimy nad cena.
scanner
Hah..
Czy większość ludzi na tym forum majakieś wybujałe fantazje dotyczące słów "panel administracyjny" ? Ludkowie.. Przecież możliwość administracji danym systemem, to funcjonalność wbudowana a nie bonusowa.
Ile za skrypt... Polecam przeszukać forum. Temat wielokrotnie poruszany.
Zepco
Panel? A po co komu panel w sklepie? laugh.gif Tylko cena przez niego wzrasta...
rezul
ceny sklepow robionych na zamowienie u prywanych osob wahaja sie od 50zl do 2000zl
ocen profesjonalizm swojej pracy i wycen sie
DeyV
zaproponuj instalacje oScommerce, i skasuj tylko za instalacje i personalizacje.
Przynajmniej zawsze bedziesz miał argument, że coś nie działa tak jak było zaplanowane. W końcu to nie Ty pisałeś.. smile.gif
enceladus
Cytat
ceny sklepow robionych na zamowienie u prywanych osob wahaja sie od 50zl do 2000zl

Jesteś pewien questionmark.gif?
itsme
50 zł za co questionmark.gif? za <BR />SKLEP <BR /> i zapis to pliku jako html

chyba jaja sobie robicie 50 zł za sklep ..... hahaha
scanner
Cytat
Chyba Euro a nie zł. Za 50 złotych to ostatnio pojedynczy plik html z dwoma zdjęciami i kilobajtem tekstu zrobiłem fumflowi.
Cytat
50 zł za co questionmark.gif? za <BR />SKLEP <BR /> i zapis to pliku jako html
ROTFL
patrycjusz
buhehe dobre dobre..
ostatnio miałem taką firme...
bla bla zajmujemy sie tym i tym bla bla i przysłali mi wstępna specyfikacje ...
przeglądam patrze... no ładnie miodzio smile.gif
więc ochoczo zadzwoniłem do nich a że firma wyglądała na bardzo poważną to juz myślami byłem przy zaliczce aaevil.gif , rozmawiam z klientem (dokładnie kobietą) dowiedziałem się gdzie mają siedzibe i myk tam do nich... (było blisko).
Przychodże patrze siedziba ładna (w nowym biurowcu), pracownicy usmiechnięci, ogólnie widać firma jest "zdrowa". W końcu dorwałem się na to rozmowe, i rozmawiam z gościem, wszystko ok nic trudnego się mi wydaje tylko dużo klepania i tyle, przychodzi moment terminu realizacji mówię że lekko ponad 2 miesiące, klient pyta koszt:
ja sobie przeliczyłem wszystko - mówię 12 tyś netto (ofcouz wiadome że fakturka do tego itp) a facet, wie Pan ja tutaj mam za drzwiami jeszcze czterech młodych ludzi (widziałem jakieś chłystki po 16-17 lat) i mi to zrobią za 1/4 tego.....
pozostawiam bez komentarza.
Tak więc kierując się przygotowywaniem do wstępnej rozmowy zwracajcie uwagę na wszystko, i błagam błagam was NIE ZANIżAJCIE cen na rynku bo niektórym z nas braknie na opłacenie ZUS-u na koniec miesiąca, już o kasie na żarcie i rachunki nie wspominam,
a co do tematu to powiem tak:
- prosty sklep - właściwie formularz zamówień - 500-1000zł
- sklep już dosyć mocno rozbudowany (kategorie tow, wyszukiwania zaawansowane itd) - min 2500 zł
- sklep zaawansowany (wiele wiele bajerów ) - tu już przykładam taki przykład "easyshop" - od 5000 wzwyż (w zależności ile tych bajerów - może być nawet i 50 tyś)
dodatkowo metody płatności:
tutaj wiele kombinacji, możesz mieć np tylko inteligo a możesz mieć mbank+inteligo+payu i wiele innych smile.gif - min 2000 zł
Tak w skrócie wygląda mi mój cennik... i jak patrze na to to jakoś tanio rolleyes.gif
hmmm musisz sam dojść do tego 8)
enceladus
Popieram patrycjusz-a rozumowanie zdecydowanie odpowiednie. Probleme są włąśnie goście po 16-17 którym wystarczy gdy zarobią na piwko, nową kartę graficzną do kompa i nie muszą opłacać ZUS-u, utrzymać rodziny, kupować paliwa itd...
Najlepsze w tym jest to że z punktu widzenia prawa robią to nielegalnie. Może za kilka lat uświadomią sobie co to jest podatek i ile trzeba oddawać państwu sad.gif
BTW. Nie wiem jedna czy easyshop jeat już takim wypasem - funkcjonalność mnie nie powaliła.
nobody
Cytat
Probleme są włąśnie goście po 16-17 którym wystarczy gdy zarobią na piwko...

Tak sie sklada, ze jestem takim "gosciem 17" i jakos mnie nie satysfakcjonuje zarobic "na piwo".
Cytat
Najlepsze w tym jest to że z punktu widzenia prawa robią to nielegalnie.

Nie uogolniaj...jest np. cos takiego jak umowa-zlecenie i darmowy soft. Wiekszosc robi tak jak opisujesz, aczkolwiek nie wszyscy. Glownie wqrzajacym problemem jest to, ze takiemu "gosciowi 17" wydaje sie, ze po przeczytaniu kursu php umie go juz na tyle, zeby pisac bez problemu zaawansowane skrypty i rzuca cene klientowi powiedzmy 100zl kiedy ja rzucilbym 1000zl. Swiat schodzi na psy, ale skoro slysze: "nie dziekuje, mozemy miec to za 100zl" to mowie "powodzenia...". Predzej czy pozniej, taki klient (firma/os.prywatna) dojdzie do wniosku, ze lepiej bylo zaplacic pare zl. wiecej niz brac tandete, ktora nie dziala tak jak 3ba. Ludzie sie ucza na bledach.
Cytat
Może za kilka lat uświadomią sobie co to jest podatek i ile trzeba oddawać państwu.

Tak sie sklada, ze wiem doskonale co to jest, wiec jeszcze raz...nie uogolniaj...
Pozdr.
enceladus
Cytat
Cytat
Probleme są włąśnie goście po 16-17 którym wystarczy gdy zarobią na piwko...

Tak sie sklada, ze jestem takim "gosciem 17" i jakos mnie nie satysfakcjonuje zarobic "na piwo".

Cytat
Tak sie sklada, ze wiem doskonale co to jest, wiec jeszcze raz...nie uogolniaj...

Wyraziłem to jako warunek
[php:1:4fb2014b08]<?php
if ($wiek<18 && $wymagania=='piwko') {
$psuje_rynek=true;
}
?>[/php:1:4fb2014b08]

Jak więc widać nie zaliczasz się do osób które opisałem smile.gif
Bakus
To może dorzuce jeszcze swoje 3 eurocenty...
http://www.asgraf.com/ - wziąłem za to 350 zł...
300 za stronę i 50 za rejestrację domeny i kupno serwera za klienta...
(za serwer i domenę zapłacił z własnej kieszeni...)

Stroma to w sumie 1 plik z rozszeżeniem .php i kilka obrazków (ściągniętych z sieci)

Robiłem to w 2002 roku gdy miałem 17 lat...

Co do podatku... "robiła to" firma mojego Taty...
A w zasadzie, to robił to mój Tato, ale moimi rękoma... winksmiley.jpg

Poco płacić 2xZUS... winksmiley.jpg

Faktura była, Klient jest zadowolony, a ja dozbierałem na nowy dysk...

Ludzie biorący za takie stronki jak ta 10-50 zł (mój poprzednik zrobił "stronę" ala irc.pl [chodzi o wygląd - 0 grafiki i estetyki] za 25 zł) mogą także wpłynąć na poprawę sytuacji na rynku...

Jeżeli człowiek raz zobaczy, że "dobrze != tanio", to będzie bardziej skory do zapłaty większej kwoty...
Bakus
Muszę przyznać... ciekawa teoria - warto się nad tym zastanowić...

P.S. W 2001 roku rozmawiałem z facetem nad stworzeniem profesjonalnego sklepu ze sprzedażą wysyłkową + do tego stronka, 3 wersje językowe (poslki, angielski i niemiecki) z możliwością dodania kolejnych (i w sklepie i w portalu) i krzyknąłem (mając 16 lat), że nie ma sprawy - napisze mu to, a w zamian chciałem monitor LCD 19"... Jak na tamte czasy to było dla mnie coś... (miałem starą 15")
Cena okazała się zbyt wygurowana nawet jak dla bardzo forsiastego gościa.
Facet oksazał się idiotą... Czemu tak twierdze? Bo ma teraz super stronkę za (jak mówił) 100zł...
Propomuje popatrzeć jak "emłejowcy" rozumieją to o czym mówią... http://bb.online.pl/ (ten po lewej to właśnie niejaki Pan Olek - zleceniodawca od siedmiu boleści...)
spenalzo
Yeah!! Kocham takie strony, dzięki za adres - dodałem do kolekcji w zakładce "pożal sie boże" biggrin.gif
Bakus
Nie zapomnij dopisać ile luksus posiadania takiej strony kosztuje...

winksmiley.jpg
DeyV
Wydaje mi się jednak, że nie można ograniczać problemu tylko do zaniżania cen na rynku przez ludzi młodych. Fakt, że takie zjawisko ma miejsce, jest to jednak proces nie unikniony - gdyż w jakiś sposób ci ludzie muszą na rynku zaistnieć.
Tym bardziej, że na rynku jest grupa klientów (bardzo duża - jak zauważyło już wiele osóB) któa jest zainteresowana takimi usugami. Są to ludzie, którzy albo zapłącą 300 - 500 złotych za stronę/system/sklep, albo nie zapłacą wcale. Tym bardziej, że zauważcie, ile się mówi ostatnimi czasy o 'darmowym oprogramowaniu'
A dla takiego nie zorientowanego 'biznesmena w kaloszach' bardzo trudne jest do wyobrażenia sobie, że
a) może musieć zapłacić za 'darmowe oprogramowanie'
cool.gif że wogóle za cokolwiek w internecie powinno się płacić,
i najważniejsze - c) że on cokolwiek na tym zyska.
Dlatego tak dużą popularnością cieszą się firmy oferujące instalację gotowych pakietów sklepów, NUKE'ów i tego typu rozwiązań. Zresztą wydaje mi się, że jest to najlepsze z możliwych rozwiązań, o czym pisałem już parę postów wyżej. Chętnie bym zobaczył osobę, któa podjełaby się napisania za np. 500 - 100 zł. sklepu o możliwościach choć częsciowo zbliżonych do osCommerce. A jeśli komuś się wydaje, że jest to możliwe - to osnacza to tylko, że nigdy nie widział możliwości i złożoności aplikacji tego typu, oraz że nie wie, że sklep nie powinien skłądać się tylko z koszyka i wysyłania maila z zamówieniem (choć i parę takich znam winksmiley.jpg )
W takiej sytuacji przed zawodowym programistą staje wyzwanie - czy rzeczywiście jestem w stanie przygotować aplikację, która lepiej spełni oczekiwania klienta, niż taki pakiet? Jeśli tak - to rzeczywiście ma prawo wycenić tę pracę na wiele tys. Jeśli jednak nie...
Co wtedy? Nic nie robić? A może nauczyć się, jak uruchamiać, konfigurować personalizować system tego typu, i sprzedawać tego typu produkt? Myślę, że jest to tajlepsze rozwiązanie dla wielu, szczególnie jeśli się dopiero rozpoczyna przygodę z tym rynkiem (niezależnie od tego ile się ma lat), i zależy nam na zadowoleniu klienta.

A naprawdę nie należy się wstydzić tego, że korzysta się z gotowego softu. Osobiście mam klienta, który zrezygnował z systemy easyShop, za którego wcześniej sporo zapłacił, i z którego całkowicie nie był zadowolony, i zdecydował się by zapłacić podobną kwotę za przygotowanie designu, dostosowanie do potrzeb i uruchomienie 'darmowego' osCommerce.
rezul
podana wyzej strona potwierdza ze mozna jednak kupic cos za 50zl

a znalezc 16-latka ktory przerobi jakis istniejacy sklep za taka cene tez nie jest az tak strasznie trudno
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.