Wydaje mi się jednak, że nie można ograniczać problemu tylko do zaniżania cen na rynku przez ludzi młodych. Fakt, że takie zjawisko ma miejsce, jest to jednak proces nie unikniony - gdyż w jakiś sposób ci ludzie muszą na rynku zaistnieć.
Tym bardziej, że na rynku jest grupa klientów (bardzo duża - jak zauważyło już wiele osóB) któa jest zainteresowana takimi usugami. Są to ludzie, którzy albo zapłącą 300 - 500 złotych za stronę/system/sklep, albo nie zapłacą wcale. Tym bardziej, że zauważcie, ile się mówi ostatnimi czasy o 'darmowym oprogramowaniu'
A dla takiego nie zorientowanego 'biznesmena w kaloszach' bardzo trudne jest do wyobrażenia sobie, że
a) może musieć zapłacić za 'darmowe oprogramowanie'

że wogóle za cokolwiek w internecie powinno się płacić,
i najważniejsze - c) że on cokolwiek na tym zyska.
Dlatego tak dużą popularnością cieszą się firmy oferujące instalację gotowych pakietów sklepów, NUKE'ów i tego typu rozwiązań. Zresztą wydaje mi się, że jest to najlepsze z możliwych rozwiązań, o czym pisałem już parę postów wyżej. Chętnie bym zobaczył osobę, któa podjełaby się napisania za np. 500 - 100 zł. sklepu o możliwościach choć częsciowo zbliżonych do osCommerce. A jeśli komuś się wydaje, że jest to możliwe - to osnacza to tylko, że nigdy nie widział możliwości i złożoności aplikacji tego typu, oraz że nie wie, że sklep nie powinien skłądać się tylko z koszyka i wysyłania maila z zamówieniem (choć i parę takich znam

)
W takiej sytuacji przed zawodowym programistą staje wyzwanie - czy rzeczywiście jestem w stanie przygotować aplikację, która lepiej spełni oczekiwania klienta, niż taki pakiet? Jeśli tak - to rzeczywiście ma prawo wycenić tę pracę na wiele tys. Jeśli jednak nie...
Co wtedy? Nic nie robić? A może nauczyć się, jak uruchamiać, konfigurować personalizować system tego typu, i sprzedawać tego typu produkt? Myślę, że jest to tajlepsze rozwiązanie dla wielu, szczególnie jeśli się dopiero rozpoczyna przygodę z tym rynkiem (niezależnie od tego ile się ma lat), i zależy nam na zadowoleniu klienta.
A naprawdę nie należy się wstydzić tego, że korzysta się z gotowego softu. Osobiście mam klienta, który zrezygnował z systemy easyShop, za którego wcześniej sporo zapłacił, i z którego całkowicie nie był zadowolony, i zdecydował się by zapłacić podobną kwotę za przygotowanie designu, dostosowanie do potrzeb i uruchomienie 'darmowego' osCommerce.