Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Excel
Forum PHP.pl > Forum > PHP
eldorado
Witam wszystkich,

Mam taki mały problem, jeden na milion :/
Moja aplikacja w php zajmuje się danymi osobowymi, importuje dane z excela, wszystko fajnie działa.
Ale pojawiła się jedna osoba z peselem kończącym się na same zera, czyli xxxxxx00000. W Excelu wszystko wygląda normalnie, ale po ściągnięciu danych do php wyświetla mi się ten pesel w formacie x.xxxxxE+10. Cóż począć w takiej sytuacji?

Do czytania z Xls używam klasy Spreadsheet_Excel_Reader, czy jakoś tak.

Pozdrawiam.
wrzasq
a komorka w excelu na pewno ma typ na tekstowy? tego typu danych nie powinno sie ustawiac jako liczby, tylko jako tekst (tak jak regon, nip, numer telefonu...). nie wykonuje sie na nich operacji liczbowych, to lancuch znakow, tyle ze skladajacy sie tylko z cyfr. ewentualnie mozesz taka liczbe wypisac potem przez sprintf().
eldorado
Niestety po przestawieniu na inny format wszystko się sypie, jak się okazuje autor Readera nie uwzględnił typu tekstowego jako takiego tylko typ ogólny.
Użycie innego skryptu nie wchodzi w grę, za dużo bym musiał przerobić winksmiley.jpg

sprintf rozumiem, zamienię E+10 na 00000? i do tego musze kropę wywalić? Czy jakoś inaczej?
wrzasq
nie, nie rozumiesz tongue.gif.

1. <?php
  2. $value = sprintf('%d', $value);
  3. ?>

gdzie $value to zmienna, ktora obecnie przechowuje twoj PESEL w notacji naukowej.
eldorado
no tak przypuszczałem, że nie rozumiem winksmiley.jpg
dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.