Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Sortowanie i prezentowanie zawartości tablicy z uwzględnieniem warunku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kildyt
Witam

Piszę skrypt quiz-u. Mam już gotowy formularz.
W quiz-ie chodzi o to, aby pomóc użytkownikowi w wyborze gry. Biorę pod uwagę kilka czynników: m.in. jakość grafiki, wsparcie społeczeństwa itp.
Wymyśliłem pewien system naliczania punktów (aby zaprezentować grę, która wygrała). Jeżeli user w pytaniu: "Na jakim poziomie oczekujesz grafikę w grze" odpowie np. "Zadowolę się średnią" to skrypt uznaje, że gra z najlepszą grafiką ma 50% szans wygrany. Mnożę te 5 z punktami gry w bazie.
Więc np.:
użytkownik | gra
----------------------|-----------
4 * 3.45
8 * 7.37
7 * 7.47
3 * 4.32
===============
Czyli pewna gra uzyskała tyle punktów.

Przejdźmy do sedna:
W tablicy muszę zapisać ilość punktów i identyfikator gry. Następnie muszę wyświetlić 4 gry, które uzyskały najwięcej punktów. Podczas wyświetlania muszę posiadać id gry. Proszę, o jakiś lekki skrypt, gdyż gier będzie troszkę. winksmiley.jpg

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. winksmiley.jpg
zegarek84
jeśli ma być wiele rekordów to zamiast operować na tablicach to chyba prościej wynik zwrócić zapytaniem SQL??
  1. "SELECT id FROM gra ORDER BY ($graf * pkt_graf + $wsparcie * pkt_wsparcie + $inne * pkt_inne) DESC LIMIT 4 "

a jeśli chcesz w php to musiałbyś się posłużyć tablicą dwuwymiarową - jeden wymiar po grach a drugi to określone pkt...
Kildyt
Dzięki wielkie, pomogło! winksmiley.jpg

Przy okazji chciałbym przeprosić za to, że mój stan wiedzy o mysql jest tak niski. dostal.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.