Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PDO i pgsql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wlamywacz
Siedzę nad tym już chyba pół dnia. Sprawa wygląda tak: Zainstalowałem ładnie apache 2.2, php 5.2.8 do tego postgreSQL 8.2.9. W swoim systemie łącze się z bazą za pomocą PDO jednak dostaje błąd:
Cytat
could not find driver

Oczywiście sprawdzę w google. Chodzi o plik php.ini i linijki:
Cytat
;extension=php_openssl.dll
extension=php_pdo.dll
;extension=php_pgsql.dll
;extension=php_mysql.dll
;extension=php_pdo_firebird.dll
;extension=php_pdo_mssql.dll
;extension=php_pdo_mysql.dll
;extension=php_pdo_oci.dll
;extension=php_pdo_oci8.dll
;extension=php_pdo_odbc.dll
extension=php_pdo_pgsql.dll
;extension=php_pdo_sqlite.dll
;extension=php_pspell.dll
;extension=php_shmop.dll
;extension=php_snmp.dll
;extension=php_soap.dll
;extension=php_sockets.dll
;extension=php_sqlite.dll
;extension=php_sybase_ct.dll
;extension=php_tidy.dll
;extension=php_xmlrpc.dll
;extension=php_xsl.dll
extension=php_zip.dll

Jak widać pliki są ładowane, a więc patrzymy w logi apache:
Cytat
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'E:/serwer/php5/ext/php_pdo_pgsql.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0

Plik nie istnieje ? Jednak istnieje. W necie gdzieś wyszperałem że pliki uszkodzone mogą być, więc pobieram kilka binarek z innych ftp a nawet z innej wersji i nadala to samo. Pracuje na Win Xp i proszę o pomoc.
fragles
extension=php_pgsql.dll
extension=php_pdo_pgsql.dll//to wpisałem dopisałem

i u mnie działa
wlamywacz
Czy Ty umiesz czytać ? Problem rozwiązany, dostałem paczkę z plikami z innej wersji i wszystko śmiga - uszkodzone dll smile.gif
erix
Cytat
Plik nie istnieje ? Jednak istnieje. W necie gdzieś wyszperałem że pliki uszkodzone mogą być, więc pobieram kilka binarek z innych ftp a nawet z innej wersji i nadala to samo. Pracuje na Win Xp i proszę o pomoc.

A gdzie napisałeś, że wszystko śmiga? tongue.gif

To nie forum jasnowidzów. tongue.gif
wlamywacz
Nie miałem czasu odpisać, no i tak jakoś przypadkiem wpadłem na ten temat tongue.gif

Dzięki uprzejmości użytkownika phpion podaje link do pobrania paczki do sterowników pgsql dla php 5.2.8.

http://www.123upload.pl/index.php?p=495b5f6513732

EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.