Poszeregowane przedmiotami:
- Matematyka - konieczność, jeśli zamierzasz nie tylko dostać się na studia, ale i przetrwać pierwszy rok

. Jedyny sensowny wybór na maturze to poziom rozszerzony. Gdybyś nawet jakoś dostał się z podstawową, to na przyzwoitej uczelni zemści się to już w pierwszym semestrze.
- Fizyka - na części uczelni w ogóle nie jest potrzebna podczas studiów informatycznych. Mam na myśli przede wszystkim uniwersytety, gdyż w uczelniach technicznych jednak trzeba się te parę semestrów z nią pomęczyć, żeby tytuł inżyniera uzyskać. Na maturze można zdawać, ale nie trzeba.
- Angielski - jeśli uczysz się innego języka jako podstawowego obcego, to lepiej się przekwalifikuj. Wprawdzie da się być informatykiem bez dobrej znajomości angielskiego, ale w ten sposób na własne życzenie sam pozbawiasz się dostępu do większości zasobów wiedzy o tej nauce. Co więcej, na niektórych przedmiotach zakłada się, że student ZNA angielski (np. u mnie na kolokwiach z Javy wolno korzystać z dokumentacji API napisanej po angielsku).
- Informatyka - o dziwo, wiele uczelni nie tylko nie wymaga, ale i nie honoruje matury z informatyki, co jest o tyle ciekawe, że nie jest ona aż tak trywialna.
Informatyka to jeden z cięższych kierunków studiów, szczególnie na dobrej uczelni i dobrym pomysłem jest wcześniejsza nauka w domu. Nie wiem, jak stoisz z programowaniem, ale chyba jest to podstawa. Teoretycznie uczelnie uczą tego od zera, ale moim zdaniem powierzanie im swojej edukacji w tym kierunku to poroniony pomysł, a wiem po obserwacjach znajomych na pierwszym semestrze. Oni siedzieli dniami i nocami, klepiąc jakieś programiki, ja grałem w Half-Life'a, a na kartkówkach i tak miałem znacznie więcej punktów

. Z kolei ci, co się w liceum trochę bardziej interesowali matematyką, na studiach mieli mniej problemów na przedmiotach matematycznych, podczas gdy ja już musiałem wkładać w to więcej pracy.
Ogólnie polecam:
-
AGH - zasady rekrutacji na studia informatyczne -
Program nauczania informatyki na AGHPS. Nie ma czegoś takiego, jak kierunek "programowanie"

. Studia informatyczne, jak sama nazwa wskazuje, odbywają się na kierunku "informatyka"

.