Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Studia informatyczne - matura
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SN@JPER^
Witam,

jako, że Chcę się wybrać na studia informatyczne, to proszę Was o kilka wskazówek. Z jakich przedmiotów trzeba zdawać maturę?...(Jestem dopiero w I klasie LO).

Jako, że w polskich szkołach informatyka jest... - wiadomo jaka jest... to Proszę Was o polecenie mi jakieś książki, do nauki, samemu w domu.

No chyba, że na studia informatyczne inne przedmioty są wymagane(nie jestem w tym zorientowany).

Proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam.
wookieb
Informatyka - Książka ... Internet.
Fizyka - Zależy na jakim kierunku
Matematyka rozszerzona - Dostaniesz dzieki niej wiecej punktow. Ale pamietaj ze lepiej np zdac podstawowa na 95% niz rozszerzona na 35%. Efekt bedzie taki sam.
SN@JPER^
Studia informatyczne na kierunku programowanie...(o ile takie coś jest - powtarzam, nie jestem zorientowany)

Co do infy, jaką księgę polecasz?

fizyka - z tym trudno - z powodu, że nauczycielka byla okolo 60-70 letnia, to oczywiscie totalna olewka, co teraz aktualnie żaluję...
Zyx
Poszeregowane przedmiotami:
- Matematyka - konieczność, jeśli zamierzasz nie tylko dostać się na studia, ale i przetrwać pierwszy rok smile.gif. Jedyny sensowny wybór na maturze to poziom rozszerzony. Gdybyś nawet jakoś dostał się z podstawową, to na przyzwoitej uczelni zemści się to już w pierwszym semestrze.
- Fizyka - na części uczelni w ogóle nie jest potrzebna podczas studiów informatycznych. Mam na myśli przede wszystkim uniwersytety, gdyż w uczelniach technicznych jednak trzeba się te parę semestrów z nią pomęczyć, żeby tytuł inżyniera uzyskać. Na maturze można zdawać, ale nie trzeba.
- Angielski - jeśli uczysz się innego języka jako podstawowego obcego, to lepiej się przekwalifikuj. Wprawdzie da się być informatykiem bez dobrej znajomości angielskiego, ale w ten sposób na własne życzenie sam pozbawiasz się dostępu do większości zasobów wiedzy o tej nauce. Co więcej, na niektórych przedmiotach zakłada się, że student ZNA angielski (np. u mnie na kolokwiach z Javy wolno korzystać z dokumentacji API napisanej po angielsku).
- Informatyka - o dziwo, wiele uczelni nie tylko nie wymaga, ale i nie honoruje matury z informatyki, co jest o tyle ciekawe, że nie jest ona aż tak trywialna.

Informatyka to jeden z cięższych kierunków studiów, szczególnie na dobrej uczelni i dobrym pomysłem jest wcześniejsza nauka w domu. Nie wiem, jak stoisz z programowaniem, ale chyba jest to podstawa. Teoretycznie uczelnie uczą tego od zera, ale moim zdaniem powierzanie im swojej edukacji w tym kierunku to poroniony pomysł, a wiem po obserwacjach znajomych na pierwszym semestrze. Oni siedzieli dniami i nocami, klepiąc jakieś programiki, ja grałem w Half-Life'a, a na kartkówkach i tak miałem znacznie więcej punktów smile.gif. Z kolei ci, co się w liceum trochę bardziej interesowali matematyką, na studiach mieli mniej problemów na przedmiotach matematycznych, podczas gdy ja już musiałem wkładać w to więcej pracy.

Ogólnie polecam:
- AGH - zasady rekrutacji na studia informatyczne
- Program nauczania informatyki na AGH

PS. Nie ma czegoś takiego, jak kierunek "programowanie" smile.gif. Studia informatyczne, jak sama nazwa wskazuje, odbywają się na kierunku "informatyka" smile.gif.
batman
Temat był już poruszany wiele razy na forum. Poszukaj pod hasłem studia lub matura. Znajdziesz wszystko co chcesz wiedzieć.
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.