Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zasięg zmiennej w sesji .... ( globalnej ?)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
KayGee
Witam

Panowie chciałbym się upewnić że zarejstrowanie zniennej globalnie czyli widzianej w wszystkich pozostalych stronach mozna zrobic za pomocą sesji. Ale chyba nie do konca.

Np.

index.php
przekazuje zmienna do pliku log.php gdzie zostaje zarejstrowana w sesji
i wracam do pliku index.php gdzie moje zarejstrowane zmienne są widziane. Np. imie zalogowanej osoby.

Dalej
wywoluje z pliku index.php jakiś inny plik przez link np test.php cos tam sie robi ( np. wywoluje dalsze linki ) potem wracam z powrotem do pliku index.php i te same zmienne juz nie są widziane.

Co z tym fantem zrobić.

Jak zarejstrować zmienną żeby była widziana w każdym skrypcie i po powrocie wstecz?
rzseattle
Cytat
Dalej
wywoluje z pliku index.php jakiś inny plik przez link np test.php cos tam sie robi ( np. wywoluje dalsze linki ) potem wracam z powrotem do pliku index.php i te same zmienne juz nie są widziane.

Jesli tylko nie przekroczyles czasu wygasniecia sesji to zmienne powinny byc widoczne bezproblemowo. Zawsze podtrzymoj sesjie przez uzycie w kazdym pliku session_start();

ps tablica $_SESSION podobnie jak tablice post, get, cookie , server jest SUPERGLOBALNA ( cos wiecej niz globalna winksmiley.jpg ) tzn jest widziana wszedzie i zawsze jesli tylko odpowiednio poslugujesz sie sesja.
KayGee
Mam w kazdym pliku polecenie startu sesji wiec teoretycznie jest ok ale wystarczy ze sie cofne wstecz i juz nie widze tych zmiennych w plik w pliku w którym wczesniej je wyswietlalem. Chodzi mi dokładnei o taki system który na każdej stronie bedzie wyswietlal imie i nazwisko zalogowanej osoby bez wzgledu na to czy ide w przod czy w tyl.
scanner
Klikająć "wstecz" w przeglądarce cofasz się do strony, na której nie miałeś jeszcze sesji. Musisz posługiwać się linkami i poprzez nie przechodzić wciąż dalej w drzewie nawigacji.
KayGee
Moze sie to wyda dziwne ale mam stworzony mechanizm powracania przez linki bo oczywiscie inaczej strona wygasa ale to nie pomaga. W kazdym pliku mam taki kawałek kodu na początku:[php:1:fd1b40575a]<?php

session_start();
if (!isset ($_SESSION["login"]))
{
header("Location: index.php");
exit();
}
if ($_SESSION["status"]<1)
{
header("Location: index.php");
exit();
}

?>[/php:1:fd1b40575a]

Taka forma autoryzacji.... I niestety jak już wroce to ne widze na startowej stronie imienia zalogowanego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.