Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PEAR i home.pl
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
primo
Witam,

chcę poprzez PEAR zainstalować e zepublish - ezcomponents. W instrukcji stoi napisane, że najlepiej to zrobić przez PEAR, ale czy ja mam do niego dostęp mając hosting wykupiony w home.pl questionmark.gif

pozdrawiam
bim2
Może pierw jaki hosting? smile.gif Zreszta najlepiej sprawdzić u źródła.
primo
Cytat(bim2 @ 7.02.2009, 21:26:23 ) *
Może pierw jaki hosting? smile.gif Zreszta najlepiej sprawdzić u źródła.

www.home.pl - Unix
bim2
Hosting unix nadal dzieli się na kategorię. smile.gif

Cytat
Serwer WWW umożliwia umieszczanie własnych aplikacji napisanych w językach PHP, PERL, C, C++ oraz Python. Skrypty tego typu mogą realizować różne funkcje - od liczników po systemy baz danych. W sieci Internet dostępnych jest kilka tysięcy skryptów napisanych w tym języku, można je ściągnąć z serwisów typu

Tylko to znalazłem smile.gif
kwiateusz
nie masz shella nie ma pear, chyba ze admini Ci recznie zainstalują smile.gif
primo
Cytat(kwiateusz @ 7.02.2009, 23:12:45 ) *
nie masz shella nie ma pear, chyba ze admini Ci recznie zainstalują smile.gif

No i to chciałem usłyszeć.

W takim razie na chłopski rozum może mi ktoś powiedzieć jak nie mając dostępu do PEAR i SVN zainstalować te pakiety? Raptem kilka zdań jest na ten temat jak to zrobić nie korzystając z 2 powyższych metod.
erix
Cytat
There are three ways how to make eZ components available for your PHP environment, please read the whole of this article before continuing with the practical part:
- Use PEAR Installer for convenient installation via command line
- Download eZ components packaged in an archive
- Get the latest sources from SVN
primo
To zrozumiałem, ale co dalej? Gdzie to wrzucić, czy całość, czy wybrane elementy? Po wrzuceniu co z tym zrobić?
erix
Sam sprawdź: http://ezcomponents.org/download

Wszystko powinno być w dokumentacji.
hwao
Cytat(primo @ 8.02.2009, 00:31:48 ) *
To zrozumiałem, ale co dalej? Gdzie to wrzucić, czy całość, czy wybrane elementy? Po wrzuceniu co z tym zrobić?

Nasuwa mi się pytanie:
Jeżeli nie wiesz co z tym chcesz zrobić/do czego się to używa to po co w ogolę to chcesz mieć?

Tamte opcje o których piszesz nie są wymagane, ale upraszają proces pozyskania i utrzymywania porządku w wersjach.
primo
Cytat(hwao @ 7.02.2009, 23:49:17 ) *
Nasuwa mi się pytanie:
Jeżeli nie wiesz co z tym chcesz zrobić/do czego się to używa to po co w ogolę to chcesz mieć?

Tamte opcje o których piszesz nie są wymagane, ale upraszają proces pozyskania i utrzymywania porządku w wersjach.

Chciałem na stronę wrzucić film z youtube, jednak ezpublish wymaga eZcomponents. Tak więc próbuję się przez to przegryźć.
hwao
Znaczy nie do końca rozumie pojęcie "na stronę wrzucić film z youtube" samo <embed> nie wystarczy generowane przez YouTube?

Opisz dokładniej, może da się to zrobić prościej.
primo
Cytat(hwao @ 8.02.2009, 00:06:49 ) *
Znaczy nie do końca rozumie pojęcie "na stronę wrzucić film z youtube" samo <embed> nie wystarczy generowane przez YouTube?

Opisz dokładniej, może da się to zrobić prościej.

Całość opisałem tu: http://ez.no/developer/forum/install_configuration/add_movie

Jak coś to mogę opisać po polsku. W każdym bądź razie bez tego dodatku o którym pisz Łukasz w poście nr 2 nie da rady zamiescić filmu z youtube, natomiast po dodaniu tego rozszerzenia, wywala wskazywany w wątku błąd, na co Łukasz odpowiedział:
It looks like eZ Components are missing in your environment. You can install them as stated on that page:
http://ezcomponents.org/docs/install

I moje koło się zamknęło.

A tak z ciekawości, czy php.pl wortal i forum to baza użytkowników to jedno i to samo? Logując się w serwisie automatycznie uzyskuję dostęp do forum?
hwao
Z tego co pamiętam i popatrzyłem teraz to ez Component jest to zbiór klas napisanych w PHP. Z PEAR wygodniej zainstalować, ponieważ nie musisz ściągać na swój komputer a potem uploadować, tylko od razu pliki ściągane są na maszynę.

Ten sam efekt otrzymasz ściągając:

Latest stable: eZ Components 2008.2
  • Download: tar.bz2 (27.4 MB)
  • Download: zip (45.5 MB)
Rozpakujesz go u siebie i wrzucisz w odpowiedni folder na swoim ftp, niestety nie znam eZ Publish na tyle dobrze żeby móc Ci powiedzieć dokładnie który (ale na 90% któryś z katalogów eZ).

Tak baza danych na forum jest w pełni spójna z wortalem i innymi usługami dostępnymi w domenie PHP.pl. Połączeniem zajmował się właśnie Łukasz który Ci odpowiada na forum, świetny specjalista. :-)
primo
Cytat(hwao @ 8.02.2009, 00:55:07 ) *
Tak baza danych na forum jest w pełni spójna z wortalem i innymi usługami dostępnymi w domenie PHP.pl. Połączeniem zajmował się właśnie Łukasz który Ci odpowiada na forum, świetny specjalista. :-)

Drogi questionmark.gif smile.gif
hwao
Czy drogi to pojęcie względne. Jeżeli drogi to ceniący się za wysoko to z pewnością nie, bo wiedzę ma bardzo rozległą.

Ale to już powinna być rozmowa między Tobą a nim.
primo
Cytat(hwao @ 8.02.2009, 01:27:25 ) *
Czy drogi to pojęcie względne. Jeżeli drogi to ceniący się za wysoko to z pewnością nie, bo wiedzę ma bardzo rozległą.

Ale to już powinna być rozmowa między Tobą a nim.

Już napisałem maila. Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.