Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prośba o ocenę schematu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
grzesiek_g
Witam

Mam za zadanie stworzyć system w którym wg wstępnych założeń ma być około 100 pól w bazie danych, klient chciałby mieć możliwość jeśli to możliwe ingerencji w zestaw pytań dla interfejsu w którym użytkownik odpowiadając na pytania będzie udzielał informacji o swojej organizacji.

tabela pytanie:
id_pytanie INT PK
pytanie
nazwa_pola

tabela walidacja:
id_walidacja PK
opcje

tabela pytanie_walidacja:
id_pytanie PK
id_walidacja FK
wartosc (ewentualna wartość - np minimum 10 znaków)

tabela odpowiedzi:
id_odpowiedz PK
id_pytanie FK
odpowiedz_tresc
odpowiedz_wartosc

tabela odpowiedzi_wartosci:
id_organizacja PK
id_odpowiedz PK
wartosc

Ponieważ nie mam doświadczenia z takimi strukturami pytam o sugestie dotyczące w/w schematu oraz ewentualne wskazówki.
Czy implementacja tego rozwiązania nie przysporzy kłopotów przy póżniejszym użytkowaniu (dodawaniu, usuwaniu, wyszukiwaniu, edycji rekordów - już nie pytań).
Rekordów w głównej tabeli nie powinno być dużo - od 400 do 1000, ale przy pełnym wypełnieniu odpowiedzi w tabeli z wartościami odpowiedzi będzie niewspółmiernie więcej rekordów.
blooregard
Chyba da sie to trochę uprościć.
Najpierw trzeba sobie zadać pytanie - co tak naprawdę bedzie w bazie przechowywane i jak będzie ze soba powiązane i pod tym kątem tworzyć strukturę bazy. Patrząc na powyższe, mamy do czynienia z serwisem, gdzie ORGANIZACJE będą odpowiadac na PYTANIA, udzielając prawidłwoych ODPOWIEDZI (nie wiem, do czego ta walidacja, bo nie wyjaśniasz za bardzo).

Biorąc to pod uwagę, powinniśmy mieć następujące tabele:
ORGANIZACJE - dane na temat organizacji udzielających odpowiedzi
PYTANIA - pytania, na które trzeba udzielic odpowiedzi
ODPOWIEDZI - tabela zawierająca odpowiedzi organizacji na pytania.

Pomiędzy tymi tabelami będą zachodzic relacje: jeden do wielu (pomiędzy ORGANIZACJA a ODPOWIEDZI - ponieważ będzie wiele odpowiedzi jednej organizacji) oraz jeden do wielu pomiędzy PYTANIE i ODPOWIEDZI, ponieważ na jedno pytanie będzie wiele odpowiedzi (każda organizacja odpowiada na te same pytania rozumiem).

Moja propozycja wygląda następująco:
ORGANIZACJA
o_id INT PK AI
o_name
o_address
... itd. (dane organizacji

PYTANIA
p_id INT PK AI
p_tresc

ODPOWIEDZI
odp_id INT PK AI
odp_tresc <- tresc odpowiedzi na dane pytanie
o_id <- ID organizacji
p_id <- ID pytania - te trzy pola tworzą Ci komplet do pobrania odpowiedzi na dane pytanie udzielone przez dana organizację

I to wszystko.
Chcąc pobrać wszystkie odpowiedzi i pytania danej organizacji robisz:
SELECT * FROM ODPOWIEDZI ODP , PYTANIA P
INNER JOIN PYTANIA P ON ODP.p_id = P.p_id
WHERE ODP.org_id = 'id_wybranej_organizacji';

To moja propozycja. Szczegóły będą zależeć od wymagań Twojej aplikacji. Ale w takim przypadku max. 3 tabele wystarczą do obsłużenia takiej funkcjonalności.
grzesiek_g
Dzięki za odpowiedź.

Jeśli chodzi o tabelę organizacji nie dawałem jej - bo nie ona jest tu sednem sprawy. Walidacja jest potrzebna ponieważ niektóre pola są wymagane, przy pytaniach otwartych ograniczamy liczbę znaków, bądź chcemy by odpowiedź była datą, liczbą... Dwie tabele do walidacji ponieważ nie chcę przechowywać tych samych flag do walidacji przy każdym pytaniu.
Zaplanowałem tyle tabel ponieważ większość odpowiedzi mam zdefiniowanych z góry, część jest typu: Inna (podaj jaka) i dla tych wariantów głównie potrzebuję walidacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.