phpion
18.02.2009, 08:44:18
Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy można ustawić kilka domen (np. domena.pl, domena.com, domena.eu itd.) na jeden serwis? Chodzi mi o to, że pod każdą z tych domen będzie widoczny dokładnie ten sam serwis. Czy nie spowoduje to negatywnej reakcji google? Czy też lepiej wybrać jedną główną domenę (np. domena.pl) i przekierowywać na nią z pozostałych (np. wejście na domena.com spowoduje przekierowanie na domena.pl)? Pytam bo kompletnie nie orientuję się w tej tematyce.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi,
pion
Chrom
18.02.2009, 09:52:59
Można ale wydaje mi się, że google nie będzie indeksowała stron które jedynie przekierowują. Na jednym serwisie mam jeden serwis i ustawione dwie domeny które na nim pracują niezależnie. Ale wtedy zmiany dynamiczne /przez formularze/ dokonywane na jednym serwisie są widoczne na drugim.
batman
18.02.2009, 09:56:55
Możesz ustawić wiele domen na jeden serwis bez obawy o google. Z doświadczenia wiem, że domeny .pl są wyżej indeksowane w polskiej wersji google, a .com w angielskiej, mimo, że kierują na dokładnie ten sam serwis. Ustawienie przekierowań (nagłówek 301) może mieć wpływ na indeksowanie, ponieważ oznacza, że strona została przeniesiona na inny adres, a co za tym idzie, informuje roboty, by indeksowały nową domenę, a nie aktualną.
netvalue
18.02.2009, 10:08:01
<?php
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently"); header("Location nazwa_domeny")
?>
Wszystko będzie ok. Sprawdzone wielokrotnie.
batman
18.02.2009, 10:13:05
Cytat(netvalue @ 18.02.2009, 10:08:01 )

Wszystko będzie ok. Sprawdzone wielokrotnie.
Pamiętaj, że w ten sposób informujesz roboty, że pod tym adresem nie ma już strony, ponieważ została przeniesiona pod inny adres. Oznacza to tyle, że indeksowanie zostanie przeprowadzone dla nowej domeny (np .pl), a nie dla starej (np .com).
netvalue
18.02.2009, 10:18:04
I tak powinno być w przypadku kilku domen wskazujących na jedne źródło danych, ponieważ bez 301 można dorobić się filtra lub nawet bana "duplicate content". Jeśli już koniecznie chcesz pominąć przekierowanie to radzę w pozostałych domenach ustawić parametr:
<META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW">
phpion
18.02.2009, 10:19:45
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Osobiście nie chciałbym dokonywać przekierowań. Wolałbym aby serwis mógł funkcjonować równolegle pod kilkoma domenami. Z tego co rozumiem z Waszych wypowiedzi nie powinno to mieć negatywnego wpływu dla google. Żeby była jasność do końca: pod każdą z tych domen będzie dokładnie ta sama treść.
Cytat(netvalue @ 18.02.2009, 12:18:04 )

ponieważ bez 301 można dorobić się filtra lub nawet bana "duplicate content"
Właśnie o to mi chodzi, czy nie dostanę bana za duplikowanie treści...
erix
18.02.2009, 17:29:05
Cytat
Wolałbym aby serwis mógł funkcjonować równolegle pod kilkoma domenami.
Jeśli będzie to ta sama treść, to raczej trzeba się spodziewać filtra...
phpion
18.02.2009, 20:55:44
Dzięki. Po naradzie z kolegą, który ma większą (jakąkolwiek

) wiedzę na ten temat okazuje się, że lepiej wybrać 1 domenę główną i zrobić na nią przekierowania z pozostałych. Dzięki serdeczne za zainteresowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.