Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka domen = jeden serwis
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
phpion
Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy można ustawić kilka domen (np. domena.pl, domena.com, domena.eu itd.) na jeden serwis? Chodzi mi o to, że pod każdą z tych domen będzie widoczny dokładnie ten sam serwis. Czy nie spowoduje to negatywnej reakcji google? Czy też lepiej wybrać jedną główną domenę (np. domena.pl) i przekierowywać na nią z pozostałych (np. wejście na domena.com spowoduje przekierowanie na domena.pl)? Pytam bo kompletnie nie orientuję się w tej tematyce.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi,
pion
Chrom
Można ale wydaje mi się, że google nie będzie indeksowała stron które jedynie przekierowują. Na jednym serwisie mam jeden serwis i ustawione dwie domeny które na nim pracują niezależnie. Ale wtedy zmiany dynamiczne /przez formularze/ dokonywane na jednym serwisie są widoczne na drugim.
batman
Możesz ustawić wiele domen na jeden serwis bez obawy o google. Z doświadczenia wiem, że domeny .pl są wyżej indeksowane w polskiej wersji google, a .com w angielskiej, mimo, że kierują na dokładnie ten sam serwis. Ustawienie przekierowań (nagłówek 301) może mieć wpływ na indeksowanie, ponieważ oznacza, że strona została przeniesiona na inny adres, a co za tym idzie, informuje roboty, by indeksowały nową domenę, a nie aktualną.
netvalue
  1. <?php
  2.  
  3. header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
  4. header("Location nazwa_domeny")
  5. header("Connection: close");
  6.  
  7. ?>

Wszystko będzie ok. Sprawdzone wielokrotnie.
batman
Cytat(netvalue @ 18.02.2009, 10:08:01 ) *
Wszystko będzie ok. Sprawdzone wielokrotnie.

Pamiętaj, że w ten sposób informujesz roboty, że pod tym adresem nie ma już strony, ponieważ została przeniesiona pod inny adres. Oznacza to tyle, że indeksowanie zostanie przeprowadzone dla nowej domeny (np .pl), a nie dla starej (np .com).
netvalue
I tak powinno być w przypadku kilku domen wskazujących na jedne źródło danych, ponieważ bez 301 można dorobić się filtra lub nawet bana "duplicate content". Jeśli już koniecznie chcesz pominąć przekierowanie to radzę w pozostałych domenach ustawić parametr:

<META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW">
phpion
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Osobiście nie chciałbym dokonywać przekierowań. Wolałbym aby serwis mógł funkcjonować równolegle pod kilkoma domenami. Z tego co rozumiem z Waszych wypowiedzi nie powinno to mieć negatywnego wpływu dla google. Żeby była jasność do końca: pod każdą z tych domen będzie dokładnie ta sama treść.

Cytat(netvalue @ 18.02.2009, 12:18:04 ) *
ponieważ bez 301 można dorobić się filtra lub nawet bana "duplicate content"

Właśnie o to mi chodzi, czy nie dostanę bana za duplikowanie treści...
erix
Cytat
Wolałbym aby serwis mógł funkcjonować równolegle pod kilkoma domenami.

Jeśli będzie to ta sama treść, to raczej trzeba się spodziewać filtra...
phpion
Dzięki. Po naradzie z kolegą, który ma większą (jakąkolwiek smile.gif) wiedzę na ten temat okazuje się, że lepiej wybrać 1 domenę główną i zrobić na nią przekierowania z pozostałych. Dzięki serdeczne za zainteresowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.