Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie znaków w PHPMyAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
MOniToR
Witam

Mam następujący problem. Kodowanie znaków na mojej stronie to UTF-8. Gdy wprowadzam dane przez panel administracyjny wszystko jest ok ale gdy chcę wprowadzić dane przez PHPMyAdmin to kodowanie mi się nie zgadza i chodz w PHPMyAdmin wszystko wyglada ok to na stronie zamiast polskich znaków wyświetlają się krzaczki. W PHPMyAdmin usatwiłęm wszędzie gdzie się dało utf8_polish_ci ale to nic nie pomogło :/
RafaelX
Nie jestem pewien ale chyba w pliku konfiguracyjnym PMA widziałem pozycje dot kodowania stron, nie mam jak tego sprawdzic teraz...
MOniToR
Nie mam dostępu do pliku konfiguracyjnego, korzystam z hostingu home.pl. :/
Orkan
PHPMyAdmin w jakiej wersji? A mozesz jeszcze sprawdzic jakie jest kodowanie na stronie PHPMyAdmin'a ?
MOniToR
Wersja 2.9.2
System porównań dla połączenia MySQL: ut8_polish_ci
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
Język - Language: Polski - Polish (UTF-8)

Wszystko niby w takim samym kodowaniu a krzaczki na stronie wyskakują :/

EDIT:

Poradziłem sobie z tym problemem smile.gif Po kodzie odpowiedzialnym za połączenie z bazą danych trzeba dać:

1. <?php
  2. mysql_query("set names 'utf8'");
  3. ?>
RafaelX
patrzyłem u siebie i tez tak mam ze jak przez PMA dodaje to niema polskich znaków na stronie, w pliku konfiguracyjnym zmieniłem kodowanie domyslne na utf-8 ale w dalszym ciągu nie koduje zapisywanych danych w utf nie wiem dlaczego haha.

PS: Nie wiem jak to naprawić ale miło by było jak by ktoś podpowiedział co zrobic biggrin.gif:D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.