Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sensowność nadawania indeksów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
lukasamd
Witam,
mam pewne pytanie: zauważyłem, że tabela z ustawieniami CMSa z którego korzystam ma nadane indeksy na wszystkie pola.

Pytanie: po kiego? Przecież jeżeli to są ustawienia, to zawsze jest tylko 1 rekord a w takiej sytuacji indeksy nie są potrzebne (chyba?).
Dobrze myślę, czy błędnie?
Kalinowcyk
Jeżeli tam jest tylko jeden rekord to chyba rzeczywiście bez sensu, bo indeksy przydają się tylko przy przeszukiwaniu tabeli.
lukasamd
No właśnie, też tak pomyślałem.
Przy każdym wywołaniu strony robi:

1. SELECT * FROM prefix_config

później już tabela nie jest w ogóle ruszana, więc usunę te indeksy.
Kalinowcyk
Proponuje jeszcze na końcu tego zapytania dać limit 1 - po co ma szukać większej ilości rekordów, skoro zawsze jest 1.
lukasamd
To również ma znaczenie w zapytaniu?!
dr_bonzo
Dzizez - 1 tabela, 1 rekord - nie ma co tam optymalizowac/zmieniac jesli to w ogole nie bedzie zmieniane, nowe rekordy sie nie pojawia.
calebos
lol

skoro jest tylko jeden wiersz to po kiego wogole tablica ? nie lepiej trzymac to w zmiennych?
Chyba ze ktos ma fobie na punkcie porzadku rzeczy albo moze tam sie pojawic drugi wiersz.

Bedziemy dyskutowac nad tym czy indeks i limit 1 przyspiesza dzialanie zapytania na tablicy z jednym wierszem ? withstupidsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.