Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niezwykłe duże żarcie pamięci
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kubetson
Witam serdecznie,

Ostatnio przenosiłem część firmowego softu na drugi serwer. Jest to m.in. wiki i dotproject.

Przeniosłem wszystkie pliczki, wyeksportowałęm a potem zaimportowałem SQL ale mam problem, z ilością pamięci, jakią wykorzystują te skrypty na nowym serwerze. Cały czas mam Fatal error: Allowed memory limit....

Proste rozwiązanie - zwiększyć limit pamięci w php.ini - zwiększyłem do 1024 i nic, przesuneło się tylko miejsce, w którym pojawia się limit. A na starym serwie wszystko działało na 16 MB.

To jest dokładnie ten sam kod, te same dane do nich. Nawet przenosiłem konfigi do apache i php ze starego serwera i dalej to samo.

Jakieś wskazówki, co zrobić?
luki100011
sprawdź funkcją phpinfo() jakie masz paramtery na serwerze, czy to ten sam apache, php, mysql ..... etc
kubetson
Tak, to ten sam apache, to samo mysql i to samo php. Dane z phpinfo wskazuja na odpowiednie pliki konfiuguracyjne, a zmiany memeory_limit są też widoczne w phpinfo
Pilsener
A ten fatal_error dostajesz od razu na stronie głównej czy po pewnym czasie przy wczytywaniu np. forum muli, muli i wyskakuje?
kubetson
Mam go od razu. Nawet jak powinna pokazać się strona główna dotprojecta, czyli zwykły formularz logowania. Tak samo jest, gdy wrzuciłem nowy, nieskonfigurowany kod wiki i powiniena się do niej odpalić strona instalacyjna. 
erix
Sprawdź, co zwraca phpinfo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, czy masz jakieś akceleratory, itp. Nieraz bywa tak, że przy włączonym eAcceleratorze dzieją się dziwne rzeczy; trzeba to najpierw wykluczyć.
kubetson
Nie zauważyłem żadnych accelelatorów w phpinfo. Jakieś inne sugestie, gdzie patrzec?
l0ud
A możesz podać cały komunikat błędu jaki wyrzuca php?
kubetson
Błąd wiki:

Kod
Fatal error: Allowed memory size of 262144 bytes exhausted (tried to allocate 122880 bytes) in /var/www/wiki/includes/WebStart.php on line 113

Błąd dotprojekt:

Kod
Fatal error: Allowed memory size of 262144 bytes exhausted (tried to allocate 491520 bytes) in /var/www/dotproject/index.php on line 305
erix
Kod
Allowed memory size of 262144

Teraz masz ustawiony limit na 256 KiB, to się nie dziwię, że taki błąd... :S
l0ud
Chyba zapomniałeś o literze 'M' w php.ini tongue.gif
kubetson
Już wiem jaki błąd robiłem, w php.ini zamiast 1024M miałem 1024 MB

Teraz już więc mam większy limit, i dotprojekt na tym śmiga, ale na pewno nie jest to 1 gb i wiki dalej majaczy, że jej żle:

Kod
Fatal error: Allowed memory size of 20971520 bytes exhausted (tried to allocate 122880 bytes) in /var/www/wiki/includes/parser/Parser.php on line 1190

Wychodzi, że limit jest teraz 20 mb. Dlaczego? Wpis jest:

Kod
memory_limit = 1024 M;
erix
A nie powinno być to czasem razem napisane...?

Jeśli dalej to samo, to może admin zablokował zmiany do pewnego pułapu?
dr_bonzo
RTFM
http://pl.php.net/manual/pl/ini.list.php
Kod
1024M
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.