posiadam portal Enabled.pl oraz forum w subdomenie - forum.enabled.pl . Wczoraj zauważyłem, że na stronie głównej portalu, forum i na kilkunastu podstronach portalu jest bardzo dużo linków wychodzących. Zdziwiłem się, bo znam się trochę na SEO i dbałem szczególnie, aby nie umieszczać na witrynie przypadkowych linków. Pogrzebałem w kodzie i co się okazało?
Otóż zaraz po tagu <body> w kodzie znajduje się <div style="display:none"> , a w nim kilkadziesiąt linków wychodzących do stron z kasynami itd. Na portalu, który oparty jest o wordpressa kod jest identyczny wszędzie, na forum, które stoi na skrypcie SMF kod jest nieco inny (inne linki wychodzące itd).
Natychmiast postanowiłem, że usunę te linki ,jednak tu pojawia się problem: nie wiem w jaki sposób są one wrzucane do kodu mojej strony!. Ściągnąłem całą stronę na dysk i rozpocząłem wyszukiwanie w kodzie fraz, nic nie znalazło (jedynie w folderze cache w wp występowały te elementy, wywaliłem to i to samo).
Dla pewności wywaliłem js ze strony, to samo.
Spotkaliście się może kiedyś z taką sytuacją? Nie mam pojęcia co robić...
Prosiłbym o jakies rady, wskazówki,
pozdrawiam.
PS. Chyba pora przejść na bardziej bezpieczny cms do forum, np ip board, a na portalu wprowadzić autorskie rozwiązanie a nie korzystać z wordpressa, jednak na to wszystko potrzeba masy pieniędzy, bo portal jest dość rozbudowany.
Liczę na Was