Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd - jakl to naprawić ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
gniew1971
Witam !
Mam skrypt portalowy, zainstalowalem wszystko fajnie u samej góry mam taki napis:

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/gniew111/domains/moszczenica.info/public_html/jomla/inc/inc_database.php on line 102

co to może być? jak to naprawic?
Quider
wiecej szczegółów bo sam błąd nic nie mówi ;p
gniew1971
Strona działa dobrze, poniżej dam kawałek kodu czyli liniki od 100 do 105

function get_num($query) {
$result = $this->query($query);
$num = mysql_num_rows($result);
@mysql_free_result($result);
return $num;
}

Prosze o pomoc !
Quider
sprawdz literówki w zapytaniu
gniew1971
tz w jakim zapytaniu ?
Quider
no i wszystko jasne. Dajesz puste zapytanie do bazy, wiec nie ma co przetworzyć i pojawia się błąd i takiej treści
gniew1971
to jak to naprawić?

co mam zrobić by tego nie było, jak usune ta linijkę to nie moge się nigdzie zalogowac. co robić ?
kajzur
Skrypt portalowy? Jakiś znany? Jeśli tak to do stronki projektu odsyłam, ogólnie chodzi mu o to że albo nie masz zapytania wogóle, albo masz w nim błąd.
gniew1971
To jest memht portal. Kurcze ale jak naprawić ten bląd ?
piaseq
Cytat(gniew1971 @ 16.05.2009, 22:11:56 ) *
Kurcze ale jak naprawić ten bląd ?

Zajrzeć do jakiegoś kursu php i spróbować zrozumieć ten fragment kodu. Treść błędu bardzo jasno mówi, że funkcja mysql_num_rows otrzymała argument niewłaściwego typu. Sprawdź w dokumentacji jakiego typu argumentów oczekuje ta funkcja. Gdy będziesz to już wiedział sprawdź (var_dump, print_r) jakiego typu jest argument, z którym wywołujesz tą funkcję i dlaczego nie jest to właściwy typ. Na moje oko nie sprawdzasz czy zapytanie wykonało się poprawnie, ale to tylko przypuszczenia.
gniew1971
Już sobie poradziłem. Wystarczyło w linij 105 dopisać znak "@"
piaseq
Cytat(gniew1971 @ 18.05.2009, 16:11:02 ) *
Już sobie poradziłem. Wystarczyło w linij 105 dopisać znak "@"

Nie usunąłeś przyczyny błędu tylko wyłączyłeś wyświetlanie komunikatu. Być może wydaje Ci się, że to wystarczy, ale zapewniam Cię, że takie podejście zemści się w najmniej oczekiwanym momencie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.