Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja a link w stopce
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
microh
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie licencji.

Czy jeśli kupię na allegro skrypt - są takie sprzedawane na licencji gnu z modyfikacjami to czy jestem zobowiązany do zostawienia linku w stopce prowadzącego go strony autora ?
Kocurro
Szklana kula się potłukła.

Ale powiedzieć mogę co następuje:

Skryptu nie kupujesz a jedynie kupujesz licencję na krozystanie ze skryptu z nośnikiem bądź możliwością pobrania. Obowiązuje Cię licencja autora oprogramowania.

Kupując nielegalne oprogramowanie a więc takie, które jest rozprowadzane z naruszeniem warunków licencji jesteś przestępcą.

Więc sprawdź dokładnie postanowienia licencji i jeśli będą jakieś dziwne to poproś je na piśmie wraz z informacją kto jest autorem - masz do tego prawo.

Ogólnie - temat rzeka. Im mniej szczegółów podasz tym mniej się dowiesz.

pozdrawiam
microh
http://www.allegro.pl/item646969281_esklep...towy_v_3_3.html

O takie coś mi chodzi.
sztosz
Cytat
Oświadczam że jestem autorem zmian kodu źródłowego oraz wykonanych grafik powyższego programu i posiadam do niego pełne prawa. Zabronione jest dalsze sprzedawanie Oryginalna wersja oprogramowania bez żadnych modyfikacji którą można pobrać nieodpłatnie znajduje się pod adresem: www.oscommerce.com. Oprogramowanie objęte jest licencją GNU (GNU General Public License, GPL która dołączona jest do przedmiotu aukcji wraz z kodem źródłowym. Transakcja przeprowadzona jest zgodnie z warunkami Powszechnej Licencji Publicznej GNU. Oprogramowanie służy do prowadzenia sklepu internetowego.

Jeśli jest "objęte jest licencją GNU (GNU General Public License, GPL która dołączona jest do przedmiotu aukcji wraz z kodem źródłowym." [hłe hłe, nawiasu nawet tam nie zamknęli <lol>] to wtedy "Zabronione jest dalsze sprzedawanie" mogą sobie w buty wsadzić, bo muszą kod opublikować też na licencji GPL, ale tu odsyłam już do samej treści GNU GPL.
cojack
Mnie to zawsze zastanawiało, dokładnie aspekt prawny, czy jeżeli kod jest na GPL czy AGPL czy autor może sobie zażyczyć link w stopce jako warunek...
Moli
Hmmm z tego co wiem, ten sklep to ukradziona przeróbka oscGold. Nie wiem ile w tym prawdy, ale testowałem oba sklepy i niczym się prawie nie różnią smile.gif A w przypadku oscGold, kupujesz od firmy.

http://www.oscgold.com/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.