Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opcje Validatora
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
daniel1302
Witam, proszę podawać opcje jakie chcielibyście widzieć w Validatorach,których używacie, opcje których już używacie i które się wam najbardziej przydają
erix
Ale walidatorach czego? PESEL-u? NIP-u?
230005
Yyyy jak chodzi ci o validatory html i css, to chciałbym widzieć opcję "napraw wszystko", która robiła by to dobrze - czyli żeby wszystko było tak jak ja to napisałem, a jednocześnie w zgodzie ze standardami i żeby mi się w kodzie kaszana nie zrobiła winksmiley.jpg. A czemu pytasz? Piszesz jakiś snitch.gif?
erix
Cytat
to chciałbym widzieć opcję "napraw wszystko", która robiła by to dobrze

Huh, takie rzeczy tylko w E...khm. ;]
mike
Ja bym chciał opcję: zgadywator.
Czyli ja mu piszę: Co? a on mi pisze to co akurat mam na myśli.
sowiq
Cytat(mike @ 8.06.2009, 23:39:27 ) *
Czyli ja mu piszę: Co? a on mi pisze to co akurat mam na myśli.
Eee.. to nudne smile.gif Ja bym wolał, żeby to był walidator do wszystkiego! Czyli żeby np. umiał sprawdzić zadanie z matmy, wypracowanie z polaka, schemat instalacji elektrycznej i kod HTML smile.gif
matixrr
I znał tysiąc bitów.
230005
Cytat
wypracowanie z polaka,

Validator języka polskiego biggrin.gif . Ale dobry by był taki validator wszystkiego - nie wiesz jak zagadać laskę? Wpisujesz mu co planowałeś powiedzieć, a on powiedzmy w dziesięciostopniowej skali mówi jak dobry to tekst. Albo skoro już fantazjujemy, to mógłby odpowiadać całymi zdaniami. Albo mógłby być real - life online, czyli łączył by się z mózgiem użytkownika przez wifi i na bieżąco sugerował odpowiedzi - wszędzie, na rozmowie kwalifikacyjnej, na randce, w szkole, spotkaniu z ziomami. To by był taki sugerator raczej niż validator w sumie smile.gif
Speedy
Pierdoły piszecie tongue.gif. Poczytajcie sobie o teorii informatyki i gramatykach. Większość formalnych schematów da się opracować i na ich podstawie weryfikować poprawność zapisów. Kwestia rozmiaru schematu - jeden będzie większy, inny mniejszy. Jeśli chodzi o wypracowanie z polaka, to tu może być problem, gdyż opisuje je język naturalny i wymodelowanie wszystkich jego zasad, to byłaby syzyfowa praca. Zresztą w takim przypadku trzeba jeszcze wiedzieć, o czym pisać, w jaki sposób, uwzględnić stylistykę etc., a nie tylko sprawdzić poprawność gramatyczną, jak to ma miejsce np. w kompilatorach. Oczywiście zgadywatora w ten sposób nie zaimplementujemy, bo jest to inna para kaloszy winksmiley.jpg.

ps. Po co pisać walidator w3c, skoro jest jeden dostępny w internecie? Na dodatek, w czymś takim trzeba uwzględniać wszystkie bieżące zmiany w xhtml-u i css. Na upartego, można zrobić coś, co Ci poprawi kod tak, że będzie się walidował, ale strona pewnie się rozsypie, więc lepiej robić takie rzeczy ręcznie.
daniel1302
Nie chodzi mi o taki validator, lecz o Validatory np w Symfony, takie które sami napisaliście. Robię dane wykresowe na zaliczenie informatyki na 6 a to jest 1 z 7 tematów(przed ostatni)
sowiq
Cytat(daniel1302 @ 9.06.2009, 07:39:14 ) *
Nie chodzi mi o taki validator, lecz o Validatory np w Symfony, takie które sami napisaliście.
No to zawężyłeś nam krąg poszukiwań. Jeszcze tylko trochę i na pewno będziemy wiedzieli o co Ci chodzi.
daniel1302
Każdy Validator ma funkcje Validate która odpowiada za sprawdzanie, niektóre mają opcje którą można sprawdzać kilka rzeczy naraz(np 20 formularzy za 1 jednym użyciem funkcji validate itp). Powiedz cie jakie funkcje by się wam przydały. Termin mam do jutra a nigdzie niema tematu kto co chce używać. A musze jak najwięcej opcji przeanalizować, wykresy zrobić itp
Spawnm
validacja maila , hasła , czy post pusty , my jest magic_quotes ...

...
czy temat ma tagi i poprawny tytuł ,
czy w temacie jest pytanie i bbcode winksmiley.jpg
bim2
jak już wisi taki temat to mam pytanko smile.gif

Jak lepiej zrobić, czy
  1. <?php
  2. public function register() { $this->addValidation('registerUser')->add('name', array('minlength'=>10, 'maxlength' => 100)); $this->viewUser('registerForm'); }
  3. ?>

i w tplkach
Kod
<form validateId="registerUser"></form>

Czy może w samych tplkach?
Kod
<form error="1">
<input type="text" error="minlength[10] maxlength[100]" />
</form>

?

Jestem za wersją pierwszą, ale chciałbym poznać zdanie innych. smile.gif
Spawnm
pierwsze krótsze snitch.gif
Crozin
Pierwsze, inaczej IMO widok aplikacji odpowiada również za warstwę kontrolera. Innymi słowy - syf się robi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.