Szupien
19.06.2009, 19:55:06
Witam!!!
Idą wakacje, więcej wolnego czasu więc postanowiłem że podszkole się w PHP. Mam dużo książek więc problemu nie widziaem, dopuki nie poszedłem do empika. Zobaczyłem tam książki (w zasadzie to tylko jedną) do PHP 6. Wszystkie książki co mam dotyczą PHP 5 więc warto się uczyć z tego co mam (a mam sporo i to dobrych książek) czy może wszystkie "wywalić" i kupić o PHP 6. Duże różnice są pomiędzy PHP 5 a 6 czy tylko drobne??
wookieb
19.06.2009, 19:56:26
Drobne które da się nauczyć w jeden weekend.
Szupien
19.06.2009, 22:40:03
Nie wiem o co Ci chodzi. Zapytałem czy lepiej uczyć się teraz PHP 5 czy czekac aż wyjdzie więcej książek o PHP 6
kbsucha
19.06.2009, 22:49:44
Patrząc jak wchodziło na rynek PHP 5, to spokojnie na najbliższe kilka lat można sobie PHP 6 darować ;P. A wookieb miał na myśli to, że jak nauczysz się PHP 5 to przyswojenie zmian i nowości w PHP6 zajmie nie wiele czasu. W skrócie ucz się z książek które masz.
em1X
20.06.2009, 12:53:58
Nie ma różnicy czy php5 czy php6. Jak znasz zagadnienie programowania jako takie to z żadnym językiem nie będziesz miał problemów.
pyro
20.06.2009, 12:58:38
Cytat(Szupien @ 19.06.2009, 23:40:03 )

Nie wiem o co Ci chodzi. Zapytałem czy lepiej uczyć się teraz PHP 5 czy czekac aż wyjdzie więcej książek o PHP 6
Przecież to nie jest przebudowa całego języka programowania tylko `małe dodatki` do aktualnego PHP. Tych rzeczy można się nauczyć przez jedno poświęcone do tego popołudnie
chwastek
20.06.2009, 15:12:54
Nie ma co zwlekać bo czas ucieka

Zaczniesz od PHP 5, a później ewentualnie jedynie w internecie poszukasz co nowego albo co zmieniło w wersji PHP6.
Kildyt
20.06.2009, 19:19:32
Historia mówi, że uczenie się nowej wersji PHP gdy jeszcze oficjalnie nie wyszła mija się z celem. Ucz się PHP5, dużo w nowej wersji się nie zmieni.
Popieram przedmówców.
blooregard
20.06.2009, 20:47:30
Należy również wziąć pod uwagę czas rozpropagowania nowej wersji. Zanim znajdzie się ona na publicznie dostępnych serwerach webowych, po obublikowaniu, też trochę czasu upłynie i wtedy będzie można zapoznać się na spokojnie ze zmianami.
BTW, wiele serwisów w sieci opartych jest jeszcze o PHP w wersji 4 (np. wszystkie sklepy działające na silniku osCommerce'a). Czy fakt, że aktualną wersją PHP jest 5.2.10, świadczy o tym, że nikt już nie pracuje z kodem w wersji 4? Nie. I tak samo będzie ze skryptami tworzonymi w obecnej specyfikacji języka - nikt nie będzie z dnia na dzień przerabiał milionów serwisów napisanych w PHP 5 na 6.
Reasumując - popieram przedmówców. Ucz się po prostu PHP, numerki wersji zostaw developerom PHP.
em1X
20.06.2009, 20:59:33
lepiej daj sobie spokój i poucz się javy
więcej pożytku i lepszych nabierzesz nawyków
php nie sprzyja poprawnemu pisaniu kodu (początkującym)
chwastek
21.06.2009, 16:10:56
Cytat(em1X @ 20.06.2009, 21:59:33 )

Jeśli ma to być Twój pierwszy "język" programowy to na pewno nie JAVA. Do JAVA/C# najlepiej się przesiąść z innego języka jest znaczniej prościej. Dobrych nawyków naucza Python, minus to brak ";" - średnika na zakończeniu polecenia lub brak nawiasów klamrowych przy pętlach czy funkcjach. Jednak wymuszanie wciec w kodzie to dobry nawyk

- nie miałem tu zamiaru pisać, który z języków jest lepszy funkcjonalnie, a jedynie przy jakim wyrobimy sobie dobre nawyki.
pozdrawiam
wookieb
21.06.2009, 16:36:58
Cytat(em1X @ 20.06.2009, 21:59:33 )

Nie no pewnie, każdy początkujący szary człowiek który wie jak się włącza komputer bez problemu zrozumie obiektowość w języku prawie full obiektowym. Toż to proste jak wiązanie 20 m sznurówki.
Zastanów się czasem co piszesz bo takiej bredni to jeszcze niebiosa nie widziały.
PHP nie ma wielu rzeczy, przez co jest baardzo prosty dla początkujących. W miare jego poznawania można się nauczyć dobrych nawyków, w miarę przesiadania na inne języki jeszcze więcej. Php to bardzo dobry język na początek.
em1X
21.06.2009, 16:58:55
Programowanie nie każdy musi umieć tak samo jak posiadać zdaną maturę. Ja obiektowość zacząłem właśnie od Javy i chwała Bogu, że tak było. Wcale nie jest trudno, wystarczy dobra książka i trochę chęci. Nikt nie powiedział, że cokolwiek ma być łatwe.. najwidoczniej nie jesteś zbyt ambitny, ale swoją niechęcią nie zniechęcaj innych.
wookieb
21.06.2009, 17:04:50
Czytasz czasem posty z działu przedszkole?
Ludzie nie potrafią sobie radzić z czytaniem manuala, komunikatów o błędach, z najprostszym logicznym myśleniem a ty chcesz ich odsyłać do javy. Tu nie chodzi o ambicje tylko o etapy nauki.
Tak samo jak w szkole nie zaczynasz od matematyki urojonej tak samo w programowaniu nie zaczyna się od obiektowości.
chwastek
21.06.2009, 21:32:50
Hm.. em1X - nie znam żadnej osoby, która by zaczynała od JAVY i nauczyła się jej. Znam osoby które zaczynały w JAVIE i cofnęły się do C aby podłapać podstawy i teraz maja certy z JAVY i wysokie "pasy" na javablackbelt wiec tu nie chodzi o ambicje. Nie wierze ze przed JAVA nie znałeś jakiegoś języka programowania choćby strukturalnego

bo nawet podstawy w PHP będą ułatwieniem w JAVIE.
Ja osobiście się sparzyłem na JAVIE bo właśnie na niej zacząłem uczyć się obiektów, tak wiec ja nie polecam początków w JAVIE tylko jak wspomniałem łatwiej będzie już ze podstawami.
pozdrawiam
em1X
21.06.2009, 22:18:31
Przecież w javie też można pisać strukturalnie (wszystko jest opakowane w obiekt ale na jedno wychodzi). Jak na początku już napisałem, Java wymaga pewnych ścisłości, których PHP brakuje. Każdy od PHP zaczyna i ręce załamuję, kiedy patrze co ludzie wypisują. W dodatku nie jest to trudny język, wręcz przeciwnie.
A samo OOP to nie kwestia umiejętności programowania ino pojęcia idei klas i obiektów.
wookieb
21.06.2009, 22:29:37
O boże tragiczne.
Właśnie po to są łatwe języki programowania, żeby ZROZUMIEĆ zasadę jak się programuje a nie zrzucać na głowę ucznia w cholerę terminów od których samych nazw chce się zrezygnować.
em1X
21.06.2009, 22:36:05
cieszę się ze słów wsparcia
Pr0100
21.06.2009, 22:36:05
jedna uwaga, autor tematu chciał jedynie uzyskać odpowiedź na pytanie "PHP 5 czy 6?"
wookieb
21.06.2009, 22:36:51
Cytat(belliash @ 21.06.2009, 23:33:04 )

a potem taka osoba ma pisac program w C++ i sie dziwi ze nic nie dziala...
I wtedy będzie miał dopiero czas wgłębić się dlaczego.
W szkole jak uczyli was z poznawaniem literek, od razu zwracali uwagę na przepiękną, literacką składnię zdania, interpunkcję? Nie, uczyli tego potem. BO TAK SIĘ DZIELI ETAPY NAUKI.
Belliash zaczynałem od C++ i po drodze do php zdążyłem przejść nawet przez Assemblera. Wiec jeżeli chcesz coś zarzucić to rób to rozważniej.
Szupien
22.06.2009, 18:48:26
Cytat(Pr0100 @ 21.06.2009, 23:36:05 )

jedna uwaga, autor tematu chciał jedynie uzyskać odpowiedź na pytanie "PHP 5 czy 6?"
Dokładnie

Nie chciałem przerywać tej kłótni, wolałem żeby sama się skończyła . Dziękuje wszystkim za odpowiedz.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.