Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nauka PHP 5 czy 6?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Szupien
Witam!!!

Idą wakacje, więcej wolnego czasu więc postanowiłem że podszkole się w PHP. Mam dużo książek więc problemu nie widziaem, dopuki nie poszedłem do empika. Zobaczyłem tam książki (w zasadzie to tylko jedną) do PHP 6. Wszystkie książki co mam dotyczą PHP 5 więc warto się uczyć z tego co mam (a mam sporo i to dobrych  książek) czy może wszystkie "wywalić" i kupić o PHP 6. Duże różnice są pomiędzy PHP 5 a 6 czy tylko drobne?? 
wookieb
Drobne które da się nauczyć w jeden weekend.
Szupien
Nie wiem o co Ci chodzi. Zapytałem czy lepiej uczyć się teraz PHP 5 czy czekac aż wyjdzie więcej książek o PHP 6
kbsucha
Patrząc jak wchodziło na rynek PHP 5, to spokojnie na najbliższe kilka lat można sobie PHP 6 darować ;P. A wookieb miał na myśli to, że jak nauczysz się PHP 5 to przyswojenie zmian i nowości w PHP6 zajmie nie wiele czasu. W skrócie ucz się z książek które masz.
em1X
Nie ma różnicy czy php5 czy php6. Jak znasz zagadnienie programowania jako takie to z żadnym językiem nie będziesz miał problemów.
pyro
Cytat(Szupien @ 19.06.2009, 23:40:03 ) *
Nie wiem o co Ci chodzi. Zapytałem czy lepiej uczyć się teraz PHP 5 czy czekac aż wyjdzie więcej książek o PHP 6

Przecież to nie jest przebudowa całego języka programowania tylko `małe dodatki` do aktualnego PHP. Tych rzeczy można się nauczyć przez jedno poświęcone do tego popołudnie
chwastek
Nie ma co zwlekać bo czas ucieka winksmiley.jpg Zaczniesz od PHP 5, a później ewentualnie jedynie w internecie poszukasz co nowego albo co zmieniło w wersji PHP6.
Kildyt
Historia mówi, że uczenie się nowej wersji PHP gdy jeszcze oficjalnie nie wyszła mija się z celem. Ucz się PHP5, dużo w nowej wersji się nie zmieni.
Popieram przedmówców.
blooregard
Należy również wziąć pod uwagę czas rozpropagowania nowej wersji. Zanim znajdzie się ona na publicznie dostępnych serwerach webowych, po obublikowaniu, też trochę czasu upłynie i wtedy będzie można zapoznać się na spokojnie ze zmianami.

BTW, wiele serwisów w sieci opartych jest jeszcze o PHP w wersji 4 (np. wszystkie sklepy działające na silniku osCommerce'a). Czy fakt, że aktualną wersją PHP jest 5.2.10, świadczy o tym, że nikt już nie pracuje z kodem w wersji 4? Nie. I tak samo będzie ze skryptami tworzonymi w obecnej specyfikacji języka - nikt nie będzie z dnia na dzień przerabiał milionów serwisów napisanych w PHP 5 na 6.

Reasumując - popieram przedmówców. Ucz się po prostu PHP, numerki wersji zostaw developerom PHP.
em1X
lepiej daj sobie spokój i poucz się javy
więcej pożytku i lepszych nabierzesz nawyków
php nie sprzyja poprawnemu pisaniu kodu (początkującym)
chwastek
Cytat(em1X @ 20.06.2009, 21:59:33 ) *

Jeśli ma to być Twój pierwszy "język" programowy to na pewno nie JAVA. Do JAVA/C# najlepiej się przesiąść z innego języka jest znaczniej prościej. Dobrych nawyków naucza Python, minus to brak ";" - średnika na zakończeniu polecenia lub brak nawiasów klamrowych przy pętlach czy funkcjach. Jednak wymuszanie wciec w kodzie to dobry nawyk winksmiley.jpg - nie miałem tu zamiaru pisać, który z języków jest lepszy funkcjonalnie, a jedynie przy jakim wyrobimy sobie dobre nawyki.

pozdrawiam
wookieb
Cytat(em1X @ 20.06.2009, 21:59:33 ) *

Nie no pewnie, każdy początkujący szary człowiek który wie jak się włącza komputer bez problemu zrozumie obiektowość w języku prawie full obiektowym. Toż to proste jak wiązanie 20 m sznurówki.

Zastanów się czasem co piszesz bo takiej bredni to jeszcze niebiosa nie widziały.
PHP nie ma wielu rzeczy, przez co jest baardzo prosty dla początkujących. W miare jego poznawania można się nauczyć dobrych nawyków, w miarę przesiadania na inne języki jeszcze więcej. Php to bardzo dobry język na początek.
em1X
Programowanie nie każdy musi umieć tak samo jak posiadać zdaną maturę. Ja obiektowość zacząłem właśnie od Javy i chwała Bogu, że tak było. Wcale nie jest trudno, wystarczy dobra książka i trochę chęci. Nikt nie powiedział, że cokolwiek ma być łatwe.. najwidoczniej nie jesteś zbyt ambitny, ale swoją niechęcią nie zniechęcaj innych.
wookieb
Czytasz czasem posty z działu przedszkole?
Ludzie nie potrafią sobie radzić z czytaniem manuala, komunikatów o błędach, z najprostszym logicznym myśleniem a ty chcesz ich odsyłać do javy. Tu nie chodzi o ambicje tylko o etapy nauki.
Tak samo jak w szkole nie zaczynasz od matematyki urojonej tak samo w programowaniu nie zaczyna się od obiektowości.
chwastek
Hm.. em1X - nie znam żadnej osoby, która by zaczynała od JAVY i nauczyła się jej. Znam osoby które zaczynały w JAVIE i cofnęły się do C aby podłapać podstawy i teraz maja certy z JAVY i wysokie "pasy" na javablackbelt wiec tu nie chodzi o ambicje. Nie wierze ze przed JAVA nie znałeś jakiegoś języka programowania choćby strukturalnego winksmiley.jpg bo nawet podstawy w PHP będą ułatwieniem w JAVIE.
Ja osobiście się sparzyłem na JAVIE bo właśnie na niej zacząłem uczyć się obiektów, tak wiec ja nie polecam początków w JAVIE tylko jak wspomniałem łatwiej będzie już ze podstawami.

pozdrawiam
em1X
Przecież w javie też można pisać strukturalnie (wszystko jest opakowane w obiekt ale na jedno wychodzi). Jak na początku już napisałem, Java wymaga pewnych ścisłości, których PHP brakuje. Każdy od PHP zaczyna i ręce załamuję, kiedy patrze co ludzie wypisują. W dodatku nie jest to trudny język, wręcz przeciwnie.

A samo OOP to nie kwestia umiejętności programowania ino pojęcia idei klas i obiektów.
wookieb
O boże tragiczne.
Właśnie po to są łatwe języki programowania, żeby ZROZUMIEĆ zasadę jak się programuje a nie zrzucać na głowę ucznia w cholerę terminów od których samych nazw chce się zrezygnować.
em1X
cieszę się ze słów wsparcia aarambo.gif
Pr0100
jedna uwaga, autor tematu chciał jedynie uzyskać odpowiedź na pytanie "PHP 5 czy 6?"
wookieb
Cytat(belliash @ 21.06.2009, 23:33:04 ) *
a potem taka osoba ma pisac program w C++ i sie dziwi ze nic nie dziala...

I wtedy będzie miał dopiero czas wgłębić się dlaczego.

W szkole jak uczyli was z poznawaniem literek, od razu zwracali uwagę na przepiękną, literacką składnię zdania, interpunkcję? Nie, uczyli tego potem. BO TAK SIĘ DZIELI ETAPY NAUKI.

Belliash zaczynałem od C++ i po drodze do php zdążyłem przejść nawet przez Assemblera. Wiec jeżeli chcesz coś zarzucić to rób to rozważniej.
Szupien
Cytat(Pr0100 @ 21.06.2009, 23:36:05 ) *
jedna uwaga, autor tematu chciał jedynie uzyskać odpowiedź na pytanie "PHP 5 czy 6?"

Dokładnie smile.gif Nie chciałem przerywać tej kłótni, wolałem żeby sama się skończyła . Dziękuje wszystkim za odpowiedz.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.