98% firm, ktore sie tam oglaszaja, mimo ze sa jednymi z najwiekszych w kraju oferuja zatrudnienie dzielone czyli pol etatu na umowe o prace, a drugie pol na zlecenie czy calosc na zlecenie czy nawet na umowie firma-firma.
Tu moje zdziwienie, np. wymyslilem sobie CV dla specjalisty ds logistyki. Wyslalem do kilku firm. odezwaly sie niemal w ciagu 12h

No i pewnej nocy naszlo mnie na refleksje...
w firmie, w ktorej pracuje obecnie po tym wszystkim co zobaczylem u innych, czuje sie jak czarna masa do klepania kodu dla ktorej nie oplaca sie wydawac pieniedzy w godnej dla zycie formie- umowa o prace. co z tego ze daja mi pakiet medyczny, biurko,pomieszczenie klimatyzowane jak skapia na wartosciowa forme zatrudnienia.
Czym rozni sie programista php od programisty c++ ?
W obu wypadkach tworzymy oprogramowanie, z ktorego firma czerpie ogromne zyski. Gdzie bez naszej pracy czesto w domu po godzinach nic by w terminie nie dostali i nie mogliby na nas zarabiac.
Nie wiem jak jest w przypadku innych zawodow ale wedlug mnie ludzie z IT w ostatnim czasie maja gorzej niz mieli jeszcze 2-3lata temu. Gdzie normalnym bylo zatrudnienie wylacznie na umowe o prace.
Dodatkowo, chyba mamy wieksza odpowiedzialnosc no i znamy dokladniej bebechy danej firmy.Jej jasne i ciemne strony. Pracodawcy chyba tego ni rozumieja, albo zapanowala jaks tendancja do olewania programistow.
Macie moze podbne odczucia ?
Mimo, ze dobrze zarabiam to mysle nad przekwalifikowaniem.