Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: miniaturka strony jako obrazek
Forum PHP.pl > Forum > PHP
_bolek_
Witam, mama maly problem, otoz nie moge nigdzie znalesc jak zrobic by php generowalo miniatorke strony. przeszukalem dokumentacje i niby jest imagecreateformgd/gd2 ale to nie dziala :/
em1X
miniaturkę jakiej strony? może jaśniej trochę
jeżeli chodzi Ci o miniaturkę wyglądu strony (jak na delicious.com) to zapomnij smile.gif
em1X
ta, tylko, że one obsługują tylko główną stronę domen smile.gif
sowiq
Website Thumbnail Generator, ale:
Cytat
Requirements:

* Windows hosting
* PHP GD library (installed on most hostings)
* Permissions to execute third-party applications (i.e. exe files)
* Permissions to execute Internet Explorer
maly_swd
Cytat(em1X @ 22.06.2009, 11:01:52 ) *
ta, tylko, że one obsługują tylko główną stronę domen smile.gif

Podaj gdzie autor postu chce generowac "srodkowe strony".

Pod win.. http://www.php.net/manual/en/function.imagegrabscreen.php
em1X
logiczne, jest, że skoro napisał 'miniaturka strony' to pod stroną rozumiemy każdą stronę, a nie tylko stronę główną smile.gif

imagegrabwindow" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
ahold
imagegrabwindow
- Przepraszam że wpieprzę się z butami.

W jakich systemach działa ta funkcja ?
Współpracuję z systemami opartymi na IE8 , IE7, IE6 ?

Aktualnie używam exec i przez konsolę wywołuję "CutyCapt" (aplikacja do robienia zdjęć strony www, nie tylko głownej, ale dowolnego adresu URL).

Wydaje mi się że to rozwiązanie jest zbyt wolne, ale za to współpracuje z IIS.

Może wypowiedzieć się ktoś, kto ma na produkcyjnym te funkcję ?

pozdrawiam
_bolek_
fajnie tylko z tego co widze to imagegrabscreen() nie ma zadnych opcji wiec raczej ciezko by mi bylo  zrobić podglad zewnetrzenej strony. rozwiazania typu "http://www.thumbshots.org/" sa fajne ale jak sewis nie dziala to pozamiatane a do tego jesli chce np wygenerowac miniaturke podstrony na moim wlasnym serwerze to bede mial spore opuznienia. 

zastanawiam sie czy mozna to zrobic bez aplikacji third-part tylko przy pomocy GD2 badz innej biblioteki zamieszczonej w php questionmark.gif

zalezy mi jeszcze na tym by dzialalo to pod kazda przegladarka a nie tylko pod IE.
maly_swd
Wiec:
Podaj dokladnie co chcesz osiagnac.
Pod jakim systemem ma to dzialac
Jaki hosting
itp
pgrzelka
jak masz dedykowany serwer to instalujesz firefoxa/operę, jakiś dodatek, odpalasz z konsoli i robi screena każdej strony podanej jako parametr, jest gdzieś opis tego w sieci,
em1X
napisałem na początku, żebyś zapomniał smile.gif
_bolek_
a czemu mam zapomniec questionmark.gif musi byc jakis sposob
Pr0100
Cytat
a czemu mam zapomniec musi byc jakis sposob

żeby zamienić stronę na obrazek musisz zinterpretować kod html/css/js, z poziomu PHP jest to teoretycznie możliwe ale zapewne byłby to przeraźliwie wolny proces. Jedyną możliwością wykreowania takiej miniaturki jest uruchomienie przeglądarki internetowej na serwerze i zrobienie jej "screena".

Jeżeli aplikacja będzie hostowana na windowsie to tak jak Ci wyżej podpowiadają możesz skorzystać z imagegrabwindow. Ale chyba nie warto się uzależniać od firmy z Richmond tylko dla tej funkcji.

Jeżeli aplikacja będzie hostowana na linuxie to tak jak Ci podpowiada pgrzelka musisz uruchomić FF z poziomu konsoli linuxa a następnie zrobić mu screena jakimś magicznym pakietem. Niestety będzie się to wiązało z koniecznością wcześniejszego uruchomienia X.org... a włączanie tego programu na serwerze raczej nie jest za dobrym pomysłem

każde rozwiązanie tego problemu niesie za sobą poważne konsekwencje, em1X ma racje, zapomnij
ahold
Witajcie,

Czemu wg Ciebie włączanie x.org na serwerze nawet produkcyjnym nie jest dobrym rozwiązaniem ?

Znasz jakieś luki krytyczne które otwiera takowa instalacja, czy może chodzi Ci o wydajność ?

pozdrawiam
_bolek_
 w sumie znalazłem niby dwa rozwiązania, jedno jest proste wymaga windy webshot (http://www.websitescreenshots.com/)

drugie to webthumb (http://www.boutell.com/webthumb/) pod linux'a i to wygląda ze bardzo wydajne rozwiązanie bo uruchamia x'y w wirtualnej konsoli i zamyka ja po zakończeniu zadania. muszę tylko skonfigurować i sprawdzić jak działa ale wygląda obiecująco - z webshota często korzystałem pod winda biggrin.gif  
erix
Cytat
Czemu wg Ciebie włączanie x.org na serwerze nawet produkcyjnym nie jest dobrym rozwiązaniem ?

Znasz jakieś luki krytyczne które otwiera takowa instalacja, czy może chodzi Ci o wydajność ?

Sobie właśnie odpowiedziałeś: i jedno, i drugie.
da_cash
kiedys też szukałem i znalazłem coś takiego może się przyda

1. <?php
  2. $browser = new COM("InternetExplorer.Application");
  3. $handle = $browser->HWND;
  4. $browser->Visible = true;
  5. $browser->Fullscreen = true;
  6. $browser->Navigate("http://www.php.pl");
  7.  
  8. while ($browser->Busy) {
  9.    com_message_pump(4000);
  10. }
  11. $im = imagegrabwindow($handle, 0);
  12. $browser->Quit();
  13. imagepng($im, "grab.png");
  14. imagedestroy($im);
  15. ?>
erix
Przecież to o to chodzi...

A zadziała wyłącznie pod Windows.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.