skrobi
24.06.2009, 20:04:05
Witam serdecznie,
poszukuje rozwiązania dla takiego problemu: Posiadam pewien obrazek z białym tłem gdzie umieszczone są kształty koloru czarnego. Potrzebuję wyciagnąć pozycje tych kształtów (mowa tu o zewnętrznych punktach boków) potrzebne to do późniejszego mapowania tego obrazka.
Kolor każdego pixelka można by było zczytać za pomocą : $im = imagecreatefrompng("php.png");
tylko pozniej z takiej macierzy nie wiem jak pogrupować elementy w grupy kształtów( obrysów kształtów) i zapisac do bazy
impimp94
24.06.2009, 20:09:12
Wiesz nigdy się niezajmowałem grafiką w php, ale myśle ,że może można rozpoznawać kształty poprzez kontrast (blieli i czernii).
Ale mogę się mylić
Neider
24.06.2009, 20:30:41
poczytaj o filtrze laplace'a oraz innych, będzie to szczególnie przydatne przy wykrywaniu krawędzi.
Ja pisałem program ale pod c++ i tam robiłem to na podstawie tego filtra oraz kowersji z rgb na jasność. Ustalasz jakiś próg różnicy jasności między kolejnymi pixelami i na tej podstawie decydujesz.
skrobi
25.06.2009, 08:10:01
tak, obrazek bedzie biało czarny ..
czarne obiekty na białym tle.
@edit
Za dużo kombinacji jak na php. zrobie prawdopodobnie na JS pokzywanie wierzchołków na bitmapie i grupowanie go w zbiory punktów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.