Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przesyłanie POST a do lokolanego pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
michas262
Witam!

Może ktoś wie czy da radę przesłać zmienną POST do pliku lokalnie czyli do pliku który np. leży w tym samym katalogu, chodzi oczywiście o przesłanie zmiennej do skryptu php.

I tak apropos, czy można w jakikolwiek sposób "przekompilować" skrypt do binarki, może nie mam racji, ale dla przykładu pliki penelu plesk są w binarkach. Może ktoś coś o tym wie (dla informacji pliki są z rozszerzeniem php3 i co najlepsze interpretuje je przeglądarka)

Będę wdzięczny za jakie kolwiek info w tej sprawie.

Pozdrawiam
blooregard
Cytat
Może ktoś wie czy da radę przesłać zmienną POST do pliku lokalnie czyli do pliku który np. leży w tym samym katalogu, chodzi oczywiście o przesłanie zmiennej do skryptu php.

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale chodzi Ci o przesyłanie danych metodą POST pomiędzy skryptami PHP tworzącymi witrynę? Tak, przecież prawie wszystkie formularze na przykład działają w oparciu o metodę POST. To, że pliki są u Ciebie na localhoście, nic nie zmienia - dla interpretera PHP i serwera Apache jest to witryna internetowa. Lokalizacja pliku, czyli jego url, też nie ma znaczenia.
SzamanGN
Zmienną, którą przesłałeś za pomocą POST odczytujesz w pliku PHP za pomocą $_POST['nazwa_przesłanej_zmiennej'].
A to jest przykład pliku odbierającego zmienną "test" przesłaną za pomocą POST:

1. <?php
  2. ...
  3. $przechwyconaZmienna=$_POST['test'];
  4. ...
  5. ?>
michas262
Nie mogę, ale ze mnie baran, tak się zbłaźnić sad.gif aż mi wstyd za siebie, przecież to oczywiste.

Dzięki wielkie za przywrócenie trzeźwości umysłu smile.gif

Temat do usunięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.