Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką więdzę powinien posiadać na maturę z informatyki?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SN@JPER^
Witam,

za dwa lata mam maturę. Jako, że w szkole program nauczania nie przygotowuje mnie do matury z informatyki, chciałbym się dowiedzieć co musiałbym się nauczyć - sam w domu. Języki po stronie www nie są mi obce. Na stronie http://polishwords.com.pl/blog/2008/matura...formatyki-2009/ dowiedziałem się, że będę musiał umieć jeden z języków programowania z tamtej listy - w moim mniemaniu wypadło na Java(już nawet wypatrzyłem sobie książkę - Thinking in Java). Co do dalszej wiedzy jakie książki polecacie, aby przygotować się do matury?

Pozdrawiam.
mike
Cytat(SN@JPER^ @ 29.06.2009, 12:31:21 ) *
(...) już nawet wypatrzyłem sobie książkę - Thinking in Java
Gorszej nie mogłeś.
Jeśli chcesz nauczyć się Javy to omijaj tą książkę. Kup sobie Java. Podstawy. a potem Java. Techniki zaawansowane. autorstwa Cay'a S. Horstmann'a.
SN@JPER^
Cytat(mike @ 29.06.2009, 12:35:18 ) *
Gorszej nie mogłeś.
Jeśli chcesz nauczyć się Javy to omijaj tą książkę. Kup sobie Java. Podstawy. a potem Java. Techniki zaawansowane. autorstwa Cay'a S. Horstmann'a.

W sumie oglądając Twój blog - wierzę Ci na słowo smile.gif

W dwa lata ogarnę Javę?
wookieb
Musisz dobrze znax excela, accessa, podstawy algorytmów do sortowanie, logicznego myślenia. Bez umiejętności logicznego programistycznego myslenia do matury nawet nie podchodź.

Językow programowania masz sporo. Nie wypowiadam sie na temat javy bo jej dobrze nie znam, ale uwazam ze sa troche prostsze jezyki. Lecz wybor nalezy oczywiscie do ceibie. Poczykaj o zaletach i wadach kazdego z listy to sobie potem sam wybierzesz.
SN@JPER^
Cytat(wookieb @ 29.06.2009, 12:39:08 ) *
Musisz dobrze znax excela, accessa, podstawy algorytmów do sortowanie, logicznego myślenia. Bez umiejętności logicznego programistycznego myslenia do matury nawet nie podchodź.

Językow programowania masz sporo. Nie wypowiadam sie na temat javy bo jej dobrze nie znam, ale uwazam ze sa troche prostsze jezyki. Lecz wybor nalezy oczywiscie do ceibie. Poczykaj o zaletach i wadach kazdego z listy to sobie potem sam wybierzesz.

jeśli chodzi o algorytmy, co polecasz do nauki?
wookieb
Informator maturalny i internet.
kwiateusz
ja tak aptrze na tą liste, patrze i nie widze javy... z tego co sie orientuje to do wyboru jest pascal/turbo pascal (delphi)/c/c++/c#/vb i na to tez wskazuje ta rozpiska ktora pokazałeś, a co do wymagan co musisz umieć to masz informator z pełnym opisem http://cke.edu.pl/index.php?option=content...4&Itemid=69
mike
Cytat(kwiateusz @ 29.06.2009, 12:47:55 ) *
ja tak aptrze na tą liste, patrze i nie widze javy...
To nie patrz. Skorzystaj z Ctrl+F tongue.gif
piotrooo89
jak napisał ~wookieb, miałem kumpla w tym roku który podchodził do infy i zamiast użyć sortowania w excelu szukał "na piechotę". więc sam widzisz. poczytaj o obsłudze plików, sortowaniu, tablicach i operacjach na nich. ja polecam Ci C++ duuuużo w necie masz artów, tutków jak, co, w jakiej postaci.

EDIT

java jest na 100% nawet na deklaracji w tym roku miałem.
kwiateusz
widze dodali jave, ale ciekawe czy za 2 lata jej nie usuna winksmiley.jpg polecałbym coś stabilnego pascal/c++ bo liczy sie byle działało, a nie w jaki sposob sie to osiagnie

ale to tylko moje prywatne zdanie żeby nie było do javy nic nie mam
wookieb
Cytat(kwiateusz @ 29.06.2009, 12:54:23 ) *
a nie w jaki sposob sie to osiagnie

Mylisz się, oceniaja to jakiego algorytmu uzyłes, jak użyles, Sa nawet drobne punkty za wciecia, komentarze, ogolna przejrzystosc.

Ja poległem na excelu i "rekurencyjnym" przeliczaniu danych. Po prostt dobrze nie znam excela.
Dodatkowo znienawidziłem Access-a. Ale matura zdana.Warto przylozyc sie tez do czesci pisemnej.
SN@JPER^
Dziwne byłoby, gdyby za dwa lata usunęli, jak w tym roku wprowadzili.

Jako, że lubię wiedzę książkową, wypatrzyłem sobie tę książkę. - Algorytmy. Od podstaw
nospor
Cytat
Dziwne byłoby, gdyby za dwa lata usunęli, jak w tym roku wprowadzili.
Jak bys przejrzal te liste kilka lat do tylu, to bys sie juz tak nie dziwil winksmiley.jpg

Poza tym jakbyś byl na bierząca z cała naszą oswiatą to juz nic nigdy by cie nie zdziwiło winksmiley.jpg
osl
a ja tak z innej beczki, bo kiedyś też przymierzałem się do matury z informatyki. Ale po chłodnych kalkulacjach wyszło mi, że tylko niepotrzebny stres i dodatkowo zawalony plan dnia, a w zamian matura z informatyki nie dawała mi dosłownie nic. żadnych punktów na gdańską polibudę czy coś... więc ciekawi mnie, czy coś się w tej materii zmieniło winksmiley.jpg

chyba że masz jeszcze jakiś inny ukryty powód;)
wookieb
Cytat(osl @ 29.06.2009, 13:24:22 ) *
żadnych punktów na gdańską polibudę czy coś...

Jakie kierunek? W informatorze pisze co punktują i mi dała naprawdę sporo, lecz maturę z infy zdawałem tylko dla siebie.
osl
ETI - Informatyka tongue.gif
mimo, że zdawałem matme i fize, do punktacji policzyli mi tylko i tak matme i angielski... a z tego co pamiętam, w informatorze żadnej wzmianki nie było a propos informatyki... więc dałem sobie spokój winksmiley.jpg
wookieb
Była bo wlaśnie na tym kierunku mi ją punktowali.
osl
pytanie tylko kiedy, bo ja tam startowałem 3 lata temu...
w każdym razie wg. ówczesnego informatora pod uwagę był brany język obcy (rozszerzony, przeliczane było 100% punktów) i jeden z dwóch(trzech?): matematyka(100%), fizyka (80%). Może była tam też informatyka, ale jeżeli i tak pisałem matme (raz, że najbardziej punktowana, nie tylko na ETI, dwa - miałem do wyboru - pisać matme lub nie zdać matmy w ogóle... tongue.gif), to informatyka mi do szczęścia nie była potrzebna...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.