Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Internet i burza.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kajzur
Kurde, jak to wkońcu jest z tą burzą i Internetem? Mam internet z MultiMedii - kablówka - i mieszkam w bloku, czy podczas burzy może coś się stać?
MrDaniel
Nie wiem czy to prawda ale ktoś mi mówił że podczas burzy spaliło mu telewizor i komputer... Więc może coś się stać nie tylko z netem
kwiateusz
jeśli piorun nie spali którejś szafy z przełacznikami, albo coś nie uszkodzi fizycznie kabli to najwyżej możesz stracić kilka kb z lacza z okazji zakłóceń elektromagnetycznych. acz mi sie nigdy nic nie dzieje.

a ze spaliło... zdarza sie jak piorun uderzy w element infrastruktry, acz nigdy nie słyszałem
kajzur
Jednym zdaniem, małe jest prawdopodobieństwo że cokolwiek się stanie, prawda?
hwao
Może, jak walnie w blok to generalnie wszystko co było podłączone do prądu/internetu/telefonu/kablówki czy czegokolwiek może ulec awarii. Raz na moim osiedlu trafił piorun w blok obok i uszkodził w nim prawie całą elektronikę. Chociaż prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest małe to zawsze może się "trafić" :-)

Nie wiem jak z trafieniem gdzieś w trakcje "dalej", ale to raczej nie przejdzie, gdyż zazwyczaj coś się spali po drodze i dalej nie idzie ;-)
kwiateusz
po to wynaleźli piorunochrony tongue.gif dobrze ze u mnie je akurat wyremontowali i żadne hardcory jeszcze po nich nie łaziły
kajzur
Więc siedząc sobie na laptopie z połączeniem WIFI do rutera w domku, podczas burzy za dużo stać się nie może? Tzn próg ryzyka jest akceptowalny? winksmiley.jpg
erix
No laptopa Ci raczej nie ruszy. tongue.gif

Pod warunkiem, że pracujesz na baterii. tongue.gif
nieraczek
Mi 5. lat temu spaliło kartę sieciową w stacjonarnym kompie podczas olbrzymiej burzy.
erix
Heh, kiedyś to mi poszedł HDD, zasilacz i modem (to były jeszcze czasy dial-up ;p) mimo korzystania z listwy zasilającej z filtrami + bezpiecznikami. Mimo, że była wyłączona, to impuls musiał w jakiś sposób przeskoczyć przez przełącznik. Jedyne rozwiązanie, to odłączyć od sieci. tongue.gif

Niby 1mm odstępu między stykami zabezpiecza przed przeskokiem napięcia 1000V, ale kto wie, ile razy tyle w piorunach drzemie...
kajzur
Na zasilaczu pracuję ;d A jak jest z domkami jednorodzinnymi?tongue.gif
erix
Hmm, opisałem Ci, jak to jest z domkami jednorodzinnymi. tongue.gif

U mnie akurat jest trakcja na słupach, to sam sobie odpowiedz. tongue.gif
matixrr
Ważnym elementem zabezpieczenia jest dobra skrzynka z bezpiecznikami które właśnie same powinny wyskakiwać... W domek jednorodzinny to raczej Ci nigdy nie walnie bo wątpię, że w otoczeniu nie masz żadnego drzewa/transformator itp. Zawsze można pokusić się i o piorunochron na domkach rodzinnych...
vokiel
Ja w domku jednorodzinnym mam co najwyżej spadki napięcia, a jak uderzy blisko w linię to wyskoczą bezpieczniki. Trzeba się pofatygować o skrzynki i włożyć na miejsce. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś sie spaliło. Może temu, że sensownie jest elektryka położona. Może dlatego, że w trakcie najgorszych burz sprzęt, który akurat nie musi być używany odłączam.
Odnośnie lapka, to na zasilaczu, podłączonym do listwy przepięciowej z bezpiecznikiem lapka raczej nie uszkodzisz. Jeśli już to zasilacz. Tak czy inaczej, jeśli nie masz baterię, która jako-tako trzyma, to dla świętego spokoju w trakcie jak najbardziej wali piorunami przełącz się na baterię. Przezorny zawsze ubezpieczony, jak to mawiają.
Tak czy inaczej, prawdopodobieństwo jest znikome, co nie oznacza, że nie istnieje. Panikować nie należy winksmiley.jpg
seth-kk
dobra elektryka w domu/bloku to podstawa ale malo kto ma bezpieczniki na sznurze z netem - taki wynalazek moze poprawic bezpieczenstwo
poza tym listwa z bezpiecznikami dla kompa i routera zawsze moze sie przydac
bim2
Mieszkam w bloku i kiedyś dosłownie jak na filmach wystrzelił telewizor...

Myślicie, ze przedłużać z tym zabezpieczeniem jakimś i UPS jakoś są w stanie "przetrzymać" piorun? smile.gif
Ciupaska
Jeśli walnie piorun w dom, wszystko pali, albo przejdzie po piorunochronie. Znajomu z komisu komputerowego stracił tak cały podłączony do gniazdek sprzęt. Ale podobno internet (bezprzewodowy) taki jak np iPlus. Oraz komórka nie ściąga piorunów. O komurce można zobaczyć wiele programów, nawet w odcinku "Pogromców Mitów" można zobaczyć że w środku burzy na dachu wysokiego bloku nic sie nie stało z połączonym telefonem z innym numerem, pioruny waliły obok po domach, a temu się nic nie stało... Ale jak się ma drogi sprzęt w domu, to chyba lepiej wyłączyc go, niż potem stracić okrągła sumkę, albo ważne dane na dysku...
bim2
Cytat
komurce

?

Hmm, ja mam problem u siebie na wsi. Tam jest strasznie stary dom, odremontowany troszkę, tj nowa łazienka z bojlerem, odmalowane ściany, dywany itd, ale elektryka to ledwo zipie. Włączenie kuchenki, grzejnika i bojlera przejawia się wywaleniem korków. Większym problemem jest, że drewno, które jest pod tą puszką z licznikiem zaczyna się smażyć. Czuć zapach palonego drewna. Zgłosiliśmy to jako reklamację, ale elektrownia nie chce przyjąć do wiadomości niebezpieczeństwa z z tym spowodowanego. Teraz jak mi się pirouny przypomniały to się tak zastanawiam czy przepaliłoby kable, czy doszło do całego sprzętu? :]
Moli
@bim2 - Mniejsza z błędem, ale zrozumiałeś coś z jego wypowiedzi ? Bo mi jest ciężko.

Co do piorunów itp. to jest to możliwe, mojemu znajomemu spaliło kiedyś głośniki (co gorsza moje biggrin.gif).
matixrr
Cytat
Teraz jak mi się pirouny przypomniały to się tak zastanawiam czy przepaliłoby kable, czy doszło do całego sprzętu? :]

Na starej elektryce na której pewnie nie ma zabezpieczeń może Ci pójść większe napięcie i będzie po sprzęcie.

UPS może pomóc trochę podczas burzy, ale nie widzę sensu inwestowania w niego bo trzeba by było wydać na drogi sprzęt, który i tak może byćniewystarczajacy i kasa pójdzie w błoto...
osl
dokładnie 3 lata temu (co do dnia biggrin.gif), nad Trójmiastem szalała jakaś kosmiczna burza. W pare godzin później dotarła do mnie - byłem na Mazurach, niezła jatka była. Następnego dnia wróciłem do domu pod Gdańsk do mojej małej miejscowości, a tam żałoba. Okazało się, że piorun trafił w komin mojego sąsiada - komin rozpadł się na pół (jakby go tępym nożem rozcieli), a wszystkie komputery na osiedlu poszły do krainy wiecznych bitów. Wszystkie, oprócz mojego biggrin.gif

Traf chciał, że przed wyjazdem miałem problemy z netem, a kończyłem zlecenie. W akcie desperacji wygrzebałem ze strychu stary modem zewnętrzny i tak opublikowałem swoją prace. I oczywiście nie chciało mi się go potem odłączać. Modem się spalił, ale komputer ocalał.

Tak oto lenistwo czasem popłaca biggrin.gif

P.S. Teraz jak widzę burze w okolicy, już na wszelki wypadek odłączam wartościowy sprzęt od gniazdek...
erix
Cytat
Oraz komórka nie ściąga piorunów.

Zdziwiłbyś się, ile jeszcze osób żyje w strachu, że włączony telefon "ściąga pioruny".

PS. Masz może linka do tamtego odcinka na YT?
matixrr
Cytat(erix @ 30.06.2009, 12:13:45 ) *
Zdziwiłbyś się, ile jeszcze osób żyje w strachu, że włączony telefon "ściąga pioruny".

PS. Masz może linka do tamtego odcinka na YT?

Poszło na PW
webber
Cytat
UPS może pomóc trochę podczas burzy, ale nie widzę sensu inwestowania w niego bo trzeba by było wydać na drogi sprzęt, który i tak może byćniewystarczajacy i kasa pójdzie w błoto...

mnie się spalił UPS podczas burzy, ogólnie śmieszna sytuacja, budzę się godzina 3 w nocy nie wiadomo czemu a po 30 sekundach widzę tylko iskry a potem błysk, oraz zapach spalenizny ;]
kajzur
Też bym poprosił o ten link do YT smile.gif
bim2
Ja mam ups z aukcji, jak firme jakąś likwidowali i mi chyba wadliwego sprzedali. Jak siada prąd to zaczyna pikać, ale nie przełącza się na tryb akumulator, komp się resetuje...

I tak jak kolega wyżej, dajcie tutaj linka, co tak zatajacie tongue.gif
matixrr
Szukajcie sobie: Mythbusters. S02E20. PL. Syn. broni.avi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.