Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + baza danych] Obciążenie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ddzkm
Mam pytanie - wyczytałem niedawno, że baza danych w pliku jednorodnym może stwarzać problem z wydajnością strony oraz nabija statystyki obciążenia - czy da się jakoś porównać (ilościowo) generowane obciążenie dla bazy danych .txt i np. MySQL, przy bazie zawierającej, powiedzmy 1500 wierszy i 10 kolumn? Wiem, że moje pytanie trochę dziwacznie wygląda, ale w moim przypadku baza w pliku jednorodnym byłaby wygodniejsza tongue.gif

Pozdrawiam!
Riklaunim
.txt to nie "baza danych". Tylko jeden plik. Problem polega na tym że praktycznie zawsze odczytujesz cały pliku, lub np. gdy zapisujesz dane do pliku - jest on zablokowany dla innych żądań, a by filtrować dane - musisz pobrać całość i na całości w PHPie przefiltrować. Bazy relacyjne z prawdziwego zdarzenia jak MySQL, SQLite, PostgreSQL tych wad nie posiadają.
ddzkm
A czy jest rozwiązaniem rozbicie pliku .txt na przykładowe 1500 mniejszych o nazwach 0001.txt, 0002.txt, itd.? Byłaby wtedy możliwość ich swobodnego przeszukiwania?
viking
Jakimś tam jest ale czy nie lepiej użyć sqlite? Jest dostępne praktycznie wszędzie, jest szybkie i przenośne.
Spawnm
wtedy zapchasz folder co też spowalnia smile.gif

Czemu nie chcesz zwykłej db?
Kildyt
Pobaw się z różnymi wersjami i zobaczysz dzięki microtime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual co jest szybsze.
Ja bym polecał zwykłe db. Prostsze w obsłudze i ma wiele możliwości.
ddzkm
Bo mam beznadziejny hosting biggrin.gif Poza tym z bazą MySQL jest trochę za dużo zabawy jeśli chodzi o backup i wgrywanie.
Riklaunim
Cytat(ddzkm @ 8.07.2009, 18:09:14 ) *
Bo mam beznadziejny hosting biggrin.gif Poza tym z bazą MySQL jest trochę za dużo zabawy jeśli chodzi o backup i wgrywanie.

Jeżeli to na beznadziejną stronę, której nikt nie odwiedza to mogą być i pliczki, czy czysty HTML bez PHP, szczególnie jeżeli to "za dużo zabawy". Jeżeli chcesz mieć lepszą stronę - użyj serwera zawierającego sensowną funkcjonalność w postaci PHP5 bez poblokowanych połowy modułów (jak SQLite).
erix
Cytat
.txt to nie "baza danych".

Ukuto termin płaskiej bazy danych, więc się nie zgodzę. [;

Cytat
A czy jest rozwiązaniem rozbicie pliku .txt na przykładowe 1500 mniejszych o nazwach 0001.txt, 0002.txt, itd.? Byłaby wtedy możliwość ich swobodnego przeszukiwania?

Byłaby i teraz. 1500 rekordów w pliku, to jest malutko; tylko nie obrabiaj przez file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, a przez fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i będzie ok.

SQLite byłoby najlepszym rozwiązaniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.