Napisałem obsługę edycji filmów w danych i starałem się go zabezpieczyć przed sql injection, jednak nie wiem czy mi się udało.
Na tą stronę można się dostać tylko poprzez zalogowanie, więc mój atak sprawdzający skuteczność polegał na zaznaczeniu zamiast danych edytowanego filmu to danych użytkownika.
Skrypt wygląda następująco:
Plik add.php:
}
Plik edit.php:
<?php require('conn.php'); if($ile != 1){ } require_once('funkcje.php'); naglowek('Edytuj'); $wys_tytul=($edit[tytul]); $wys_ilosc=($edit[ilosc]); $wys_pochodzenie=($edit[pochodzenie]); $wys_typ=($edit[typ]); $wys_rodzaj=($edit[rodzaj]); } ?>
Próbowałem wpisać adres tak:
Cytat
http://localhost/FILMY/add.php?edytuj=0 UNION SELECT `login`,`imie`,`nazwisko`,`email`,`password` FROM `user` WHERE `id` = 1 /*
Lecz na szczęście z niepowodzeniem ;p
Dodam, że id jest dobre, id=1 to akurat admin
Jeżeli, ktoś się na tym zna lepiej, niech napisze odpowiednio sprzeparowanego linka, ażeby wyświetlić dane użytkownika admin wpolu z filmem.
A no i jeszcze wyświetlane dane:
<tr class="hov"> <td valign="top" class="trescc"> <?php echo $wys_tytul; ?> </td> <td valign="top" class="trescc"> <?php echo $wys_ilosc; ?> </td> <td valign="top" class="trescc"> <?php echo $wys_pochodzenie; ?> </td> <td valign="top" class="trescc"> <?php echo $wys_typ; ?> </td> <td valign="top" class="trescc"> <?php echo $wys_rodzaj; ?> </td> </tr>
Poproszę jakiegoś eksperta o potwierdzenie bezpieczeństwa skryptu bądź podanie linka do wyświetlenia danych użytkownika w miejscu wyświetlania filmu.
Z góry dziękuję.