planuje zrobic oprogramowanie (za duze slowo jak na "to cos" za co sie zabralem) do obslugi MSP (raczej malej niz sredniej firmy, przynajmniej na razie) w php i MySQL. Ma byc to zarazem praca dyplomowa. Mam czas do maja. Wiem, ze nie jest to zbyt duzo czasu jak na jedna osobe, bo roboty z tym troche jest, ale po pierwsze najwazniejszy jest projekt bazy. A tak wlasciwie, to nie jest to chyba zbyt trudne zadanie, tak mysle.Jestem troche swierzy i zielony w php (troche w domu sobie tworze i kombinuje proste takie rzeczy) Jest to pierwszy moj taki projekt i mam troche pytan co do bazy przede wszystkim. Zrobilem projekt, ktorego foto jest na
www.lobox.com.pl/slaw/index.htm (plik ma 124 kB)
Podzielona jest jakby na 5 czesci:
1. Firma:
tabela, w ktorej trzymane sa dane firmy, w ktorej to wszystko dziala, i ktorej dotyczy. Moznaby chyba to zrobic w pliku, ale tak myslalem przyszlosciowo, ze moznaby pozniej wprowadzic obsluge wielu firm.
2. Klient: tabele
- klient - dane klienta,
- klient_rabat - mozliwosc dodania rabatu dla wybranego klienta (zalezy od ilosci, czestosci zamowien),
- klient_adres_dostawy - klient moze chciec aby zamowienie zostalo wyslane na inny adres niz zamieszkania (chce zrobic prezent, albo cos takiego). Moze byc tez kilka adresow dostawy dla jednego klienta ( no pewnie raz prezent dla cioci, innym razem dla dziadka...
Ale moze byc taka sytuacja. Tak sobie pomyslalem, ze raczej oddzielna tabela, bo jak np. Jan Kowalski zamowi 6 razy, z czego 4 razy bedzie chcial miec dostarczone do domu, to 4 razy sie adres powtorzy. No ale z drugiej strony adres dostawy powinien byc jakby integralna czescia zamowienia i zawarty w tabeli zamowienie. Co wy na to?
- grupa_towarowa - np. monitory CRT, monitory LCD, dyski twarde, pamiec, drukarki, skanery, aparaty cyfrowe, modemy, zestawy
komputerowe, procesory..... - podgrupa_towarowa - opcjonalnie, jak bedzie potrzebny jeszcze jakis podzial np. ? czy w takim wypadku jest cos potrzebne jeszcze?
- towar - drukarka HP DeskJet 610 (nazwa, opis, cena, czy podatek tez w tej tabeli?
, inne potrzebne pola)
- sww_pkwiu -
Mozliwosc przypisania sww_pkwiu nie tylko do towaru, ale rowniez do podgrupy czy grupy, bo moze byc taka sytuacja, ze da podgrupa np.
bedzie miala ten sam pkwiu.
4. Zamowienia: tabele
- zamowienie - wszystko co dotyczy danego zamowienia. Czy to wystarczy do ewidencji sprzedazy ? Czy zrobic tez tabele faktury? Nie mozna chyba zrobic tylko faktur, bo jak ktos sklada zamowienie np. na zestaw komputerowy to najpierw jest zamowienie, a dopiero jak zestaw jest gotowy to sie fakture wystawia, albo na jakis sprzet zamowiony przez internet tak samo. Tak mysle.
- zamowienie_pozycje - to co zamowione, ilosc, cena, podatek...
- warunki_dostawy - wysylka, odbior osobisty, dostarczenie przez firme, ...
- sposob_zaplaty - gotowka, przelew (w jakim terminie). Tu chyba nie trzeba tabeli. Wystarczy to umiescic w tabeli zamowienie.Chyba?
- stawka_vat - chyba niepotrzebne. Zostalo z poprzedniego pomyslu i nie skasowalem (a moze sie do czegos przyda?)
- ewidencja_zakopow - faktury za zakupy dokonane przez firme,
- ewidencja_sprzedazy - faktury za sprzedaz. Czy potrzebna jest tabela faktury jako przejsciowa z zamowienia do ewidencji? Najpierw jest zamowienie, na podstawie zamowienia (albo WZ - trza by bylo dorobic tabele, cos na wzor zamowienia pewnie) faktura no i ta faktura jest ksiegowana. Nie wiem tylko jak rozwiazac cos takiego: Skoro faktura powstaje z zamowienia lub WZ, to co zrobic jak przyjdzie klient i kupi cos i bedzie chcial fakture? Trzeba by wtedy wypelnic najpierw zamowienie i pozniej stworzyc fakture czy wypelnic tylko fakture a dzieki php zamowienie do tej faktury sie samo zrobi? Chyba z faktura bedzie lepiej, bo w ewidencji sprzedazy to ona jest wazna a nie zamowienie.
To na razie tyle. Prosze o konkretne wypowiedzi i zapraszam do dyskusji. Czescia tego projektu jest tez sklep internetowy (wlasciwie to mozliwosc w latwy sposob zamawiania przez internet), ale to sie chyba zawiera w tym (tak mniej wiecej).
Najwiecej pracy bedzie ze stworzeniem tego w php i latwym dostepem do wszystkiego z poziomu wyszukiwarki.
Pomocny dla mnie okazal sie tu post >>It's_me<<. dzieki
slaw:)