Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Logowanie do cms'a tylo z jednego komputera...?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kukix
Witam.
Potrzebuje zrobić ograniczenie do logowani do cms'a na tylko jeden komputer.. czy jeszcze jakaś mozliwośc oprócz zapamiętania adresu IP oraz zostawienia cookies na komputerze rozpoznanie, że ten komputer to ten?

Gdzieś czytałem, że poprzez MAC adres karty sieciowej, jednak nie wiem jak się za to zabrac..

Będe wdzięczny za wszelkie wypowiedzi.

----- EDIT-----
Wymyśliłem własnie coś takiego.. żeby generować cookies.. z np 10 literowym hasłem.. zapamiętuje go na komputerze uzytkownika.. nastepnei zapisuje w bazie zaszyfrowane przez funkcje crypt().. nastepnie przy kazdym lgoowaniu sprawdzam to ciastko...

Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Jaka była by wg Was łatwość przeskoczenia tego zabezpieczenia?
Dwa minusy tego rozwiązania to mozliwośc skasowania cookiesow.. wtedy złośc uzytkownika, dlaczego to nie "działa". i drugi to problem z ustawieniem logowania na np dwa lub trzy komputery...
pgrzelka
rozwiązanie oparte o adresie MAC na 100% masz opisane na tym forum, poszukaj winksmiley.jpg
erix
Cytat
Gdzieś czytałem, że poprzez MAC adres karty sieciowej, jednak nie wiem jak się za to zabrac..

Powodzenia. Adres MAC w PHP...

Chyba tylko przez ActiveX po stronie klienta, bo w czystym PHP tego NIE ZROBISZ. Nie ta warstwa OSI/ISO.

Cytat
Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Jaka była by wg Was łatwość przeskoczenia tego zabezpieczenia?

Gdzieś był podobny wątek, poszukaj.
vokiel
Cytat(erix @ 18.09.2009, 12:02:18 ) *
Powodzenia. Adres MAC w PHP...

Można użyć exec (ipconfig /all na win, czy ifconfig -a na lin) i preg_match przeszukać zwrócone wyniki winksmiley.jpg

edit down:
@erix no oczywiście, że serwera, nie wiem o czym ja myślałem pisząc to sciana.gif
erix
Ale otrzymasz MAC interfejsu serwera, a nie zdalnego hosta. tongue.gif

Odpalenie nmapa będzie w tym wypadku bez sensu, raz - z racji czasu poświęconego na skanowanie, dwa - routery nie przekazują w ramkach adresów MAC urządzeń inicjujących połączenie.
kukix
Cytat(erix @ 18.09.2009, 12:02:18 ) *
Gdzieś był podobny wątek, poszukaj.

szukałem w goglu php.pl i w innych serwisach.. ale nic nie znalazłem..

jak szukać taki temat? "ograniczenie logowania" ? "logowanie z wybranych komputerów"?
kukix
Cytat(vokiel @ 18.09.2009, 15:25:00 ) *

czyli podsumowując.. mac jescze mniej się sprawdza niż inne spospoby. mac mozna zmienić bardzo łatwo.. łatwiej niż ip..

żeby odczytać mac trzeba funkcji exec() u mnei jest safe mode i nie ma szans na to.. pozatym sposob ten nie zawse działa..

Pozostaje zrobic cookies+adresip... i kilka kombinacji..
erix
Cytat
Oczywiście polecenie ARP nie wskaże nam adresu MAC komputerów, które działają poza siecią LAN dlatego, że ARP działa tylko w drugiej warstwie modelu OSI.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.