Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szablony - który system wybrać?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
krysk
Mam pytanko - jaki system szablonów zastosować, aby plik z template wyglądał np. tak:
Kod
<html>

<title>TYTUL</title>

<body>

<table>

<tr><td>

MENU</td><td>

TRESC</td></tr></table>

</body>

</html>

Chodzi mi o to, by było to jak najbardziej czytelne... Czytałem trochę o smartach, - wydają mi się odpowiednie, ale może jest coś jeszcze lepszego?

A i przy okazji jak sprawdzić, czy mam zainstalowane SMARTY bez męczenia o to admina... Sposób zaprezentowany http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=4677 wskazuje, że nie sad.gif
Ace
smarty sa bardzo dobre, maja duze zastosowanie a i kazdy moze tobie pomoc z kodem jesli bedziesz mial jakis blad. Poza tym, sam mozesz sobie zainstalowac smarty, wystarczy, ze powrzucasz odpowiednie pliki do odpowiednich katalogow, zincludujesz Smarty.class.php... ale to masz wszystko podane w linku ktory podales w swoim poscie.
krysk
Dobra, a co w sprawie np. jakiś bardziej skomplikowanych zapytań do bazy? Smarty wszystko przetrawią? Chodzi mi o coś takiego, że grafik robi projekt, i daje mi to w postacji HTMLa, sam na dostęp do serwera i jak coś się skaszani od strony wizualnej on ma to naprawić. I dlatego chcę mieć taki kod, aby nic nie popsuł smile.gif
wojto
Ja bym byl za klasa szablonow z forum phpBB, czyli bodajze PHPLib templates, a dlaczego?

system szablonow ma za zadanie oddzielac kod php od html'a, tak, aby programista i grafik mogli oddzielnie pracowac, uwazajac jedynie na swoja czesc
a wydaje mi sie, ze smarty sa bardzo trudne do obslugi, oczywiscie nie dla mnie czy dla innego programisty, ale dla grafika, musialby sie on nauczyc calej obslugi smart'ow (fakt, ze smarty sa wydajniejsze, ale nie zawsze, natomiast sa duzo lepsze przy uzyciu jakiegos akceleratora), natomiast w prostszych klasach szablonow, jak np. ta z tego forum w plikach .tpl mamy niemalze czysty kod html, z drobnymi wstawkami typu bloki
tak wiec, jestem przeciw smartom (ze wzgledow na wygode grafika)
halfik
Cytat
Dobra, a co w sprawie np. jakiś bardziej skomplikowanych zapytań do bazy? Smarty wszystko przetrawią? Chodzi mi o coś takiego, że grafik robi projekt, i daje mi to w postacji HTMLa, sam na dostęp do serwera i jak coś się skaszani od strony wizualnej on ma to naprawić. I dlatego chcę mieć taki kod, aby nic nie popsuł smile.gif

I właśnie po to ludzie ktoryz stworzyli phpa pozniej napisali SMARTY - zeby graficy nie spaprali nic w kodzie skryptów winksmiley.jpg

SMARTY sa niby jednym z najwolniejszych systemow szablonow (badania prowdzail Adam Major i gdzies na sieci jest art na ten temat), ale za to maja najwieksze mozliwosci.

A co do zapytan: przeciez to jest czesc logiczna zatem co tutaj maja szablony, ktore de facto sa czescia prezentacyjna?

Ja tam pracuje ze SMARTY ladny kawalek czasu i do tej pory nie udalo mi sie czegos co chcialem zrobic, NIE zrobic winksmiley.jpg SMARTY są po prosty świetne i szczerze polecam prace na nich.
splatch
Tak smarty jest najlepsze. Możesz w nim zrobić cuda. Jeśli chcesz się rozwijać to musisz wybrać system, który nie będzie cie ograniczał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.