Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konfiguracja routera + mały bajer (strona startowa www)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
TroYan
cześć. mam taka małą sieć na routerze linksys WRT54GC podłączonym pod dsl'a z dialogu. mam pytanie czy istnieje opcja, że ludzie, którzy podłączą się do sieci zanim będą mogli skorzystać z internetu zobaczą przygotowaną przeze mnie stronę powitalną? no i jeśli istnieje, to jak tego dokonać.
mydoom.h
1. Jeśli router obsługuje proxy to przekierowujesz na zrobiony np. u siebie na kompie serwer www.
2. Może router ma wbudowany serwer www?
3. W innym wypadku możesz przekierować port 80 na swój komputer.
TroYan
Cytat(mydoom.h @ 22.10.2009, 22:19:58 ) *
1. Jeśli router obsługuje proxy to przekierowujesz na zrobiony np. u siebie na kompie serwer www.
2. Może router ma wbudowany serwer www?
3. W innym wypadku możesz przekierować port 80 na swój komputer.

1. i 3. no dobra, ale czy wtedy zaraz po wpisaniu innego adresu będą mogli korzystać normalnie z internetu? bo po prostu zależy mi żeby odpalali net, dostali wiadomość powitalną i mogli swobodnie korzystać.

2. router nie ma tego, a nie chce open-source'owego oprogramowania instalować, bo to trochę gra nie warta świeczki smile.gif
erix
Da się. Trzeba tylko użyć nieoficjalnego oprogramowania. winksmiley.jpg

Cytat
2. router nie ma tego, a nie chce open-source'owego oprogramowania instalować, bo to trochę gra nie warta świeczki

Router MA wbudowany serwer WWW. Inaczej nie byłbyś w stanie nim zarządzać. A tak BTW, przecież fabryczny firmware routera jest open source. tongue.gif

Oryginalny soft jest - delikatnie mówiąc - biedny i szczerze, to się Tobie bardzo dziwię, że jeszcze na nim wytrzymujesz. tongue.gif

Zainstaluj sobie DD-WRT, masz tam bodajże dwie aplikacje do obsługi trybu hotspot (właśnie tego potrzebujesz; on odpowiada za komunikaty/ew. wpisywanie kodu udostępniania łącza).
l0ud
Firmware nie jest ani open source, ani nie ma alternatywnego oprogramowania. To nie WRT54GL niestety tongue.gif
erix
Ałć, skleroza; to to badziewie na VxWorks... :X
TroYan
hehe przepraszam chłopaki, ale tak po polsku... da się coś takiego zrobić? biggrin.gif
webdice
Po polsku nie, po angielsku jak najbardziej.

Teraz serio. Przy standardowym oprogramowaniu nie zrobisz wiele, ewentualnie jakiś serwer radius, ale lepszym rozwiązaniem (jak wspomniał poprzednik) byłoby przekierowanie portu na wewnętrzny serwer. Nie mniej jednak z serwerem radius/www będzie o wiele więcej pracy niż z dd wrt czy tomato.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.