Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szukam IDE - ale nie znam nazwy.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
xajart
Widziałem kilka dni temu filmik na youtube (co lepsze nie mogę go ponownie odnaleźć). Na którym bylo pokazane jak koleś tworzy stronkę przy pomocy Zend Framework, ale wykorzystywał do tego jakiegoś IDE, który automatycznie uzupełniał mu składanie. 
Pewnie to był IDE skierowany pod kontem tego konkretnego Frameworska (może Zend Studia)

Coś takiego właśnie by mnie interesowało ale nie w odniesieniu do frameworka tylko ogólnym do PHP, JS, XHTML itp. Tzn że po napisaniu np "<input" reszte sobie program domyślnie wstawia lub sugerueje a ja tylko ewentualnie zmieniam parametry. Z racji tego że przy pisaniu aplikacji w PHP najwięcej czasu mi zajmuje tworzenie formularzy XHTML. Niż późniejsze ich oprogramowanie. A ogólnie to bardzo chciałbym sobie przyśpieszyć klepanie kodu. Sprawdzałem Eclipse a nawet Zend Eclipse do PHP ale to nie jest nadal to co mnie interesuje. 

Od wczoraj grzebie po google i nawet na tym forum, ale nie znalazłem jakiś konkretnych informacji - na ogół ludzie tylko zachwalaja to lepsze od tamtego ale bez jakiś konkretów. A sprawdzać każdą aplikację to by było zbyt czasochłone. 

Wiec może doradzicie mi co by było najlepsze do tego? Zend Studio nie sprawdzałem - ale z tego co wiem jest odpłatne.
vokiel
Zobacz w historii odwiedzanych stron.

Pracował na widnows, linux, mac?

Eclipse, NetBeans, Aptana, TextMate, Zend Studio for Mac
xajart
W historii nie znajde tego - zapomniałem dodać że kilka dni temu wyczyściłem przeglądarkę winksmiley.jpg

Nie wiem na jakim systemie pracował, bo na tym filmiku była pokazany tylko ekran na którym koleś wklepywał po kolei poszczególne komendy (co dość szybko się działo). Domniemuje tylko że mogło to być w konsoli lub w oprogramowaniu miał ustawione czarne tło. Co prawda nie było kolorowania składni. Wiec domyślam się ze mogła być to na linuxie. 

Ale ja bardziej szukam odpowiednika czegoś podobnego pod windowsem. głownie zależy mi na autouzupełnianiu i autopodpowiadaniu podczas klepania kodu. No i może ale nie musi być kolorowanie składni. Reszta innych udogodnień jest dla mnie mało wążna, bo obecnie pracowałem do tej pory na Notepad++ i Dreamweaver CS4 o ile w przypadku tego pierwszego wygodnie się pracuje i dużą zaletą jest zapewnianie poprawnego kogowania znaków, o tyle w tym drugim jest dużo ułatwień pod czas klepania kodu ale brakuje mi autosugestera i autouzupełniania - co dużo przyśpiesza prace. 

Owszem Dreamweaver ma konstruktor formularzy wbudowany ale to nie dokońca mnie satyfakcjonuje. Podoba mi się w nim również to że pełni kontrolę nad standardem WC3 i łatwiej się pisze kod zgodny pod różne przeglądarki oraz ma bardz fajną funkcje że po otwarciu pliku PHP który jest powiazany z innymi plikami je automatycznie podlinkowuje.
phpion
Zobacz NetBeans lub ewentualnie Aptana. One powinny Ci podpasować.
xajart
Aptana - można powiedzieć że najbardziej mi przypada do gustu, ale jest strasznie zasobożerny gorzej niż Dreamweaver, ale podoba mi się sposób autouzupełniania i podpowiadania. Co prawda wymaga doinstalowania kilku pluginów by to w pełni jakoś fajnie działało. Ale chyba nim nie kupie sobie lepszego kompa - to będę go używał alternatywnie do Dreamweaveru.

NetBean - w porównaniu do poprzednika bardzo szybko działa, co prawda w autouzupełniniu jest troszkę słabszy od Aptana, choćby z tego względu że po zadeklarowaniu w inpucie typu już nie ma możliwości podpowiedzenia, trzeba wklepać ręcznie. Co w aptana jest i dzięki temu szybciej się konstruje formularze. Kolejnym minusem zauważyłem że jest "gubienie się" skryptu podpowiadajacego - ale może taki był zamysł twórców, a mianowicie jak w input napierw wpisuje value to mi podpowiada ale jak to wykasuje i zaczynam pisać name lub type to już nie podpowie. 

W obydwu przypadkach nie zauważyłem kontroli standardu WC3, jak input zamkne tak ">" czy tak "/>" to dla programu tak jak by to nie miało różnicy żadnej. Nie wiem może jakiś dodatkowy plugin trzeba ściągnąć a może kwestia konfiguracji - za jeden dzień to dokładnie tego nie sprawdze sobie. Walidacja wg tego standardu nie jest koniecznością dla mnie.

PS. sory że tylko pod kontem sklądni XHTML piszę - bo tylko pod takim kontem puki co potrzebuje jakiegoś dopalacza. 
gcdreak
Aptana jest świetnym IDE tylko ostatnio jest z nią pewien problem... w wersji 2.0 zamiast świetnego edytora PHP jest PDT i tak już pozostanie. Wielu osobom takie posunięcie się nie spodobało, zresztą mi też nie. PDT będzie stawać sie coraz lepsze (tego się spodziewam) lecz jest cięższe.
Nawiasem mowiąc to bardzo bym prosił kogoś kto korzysta z PDT o kontakt lub wypowiedź w temacie: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=13...mp;#entry679749
bliitz
może jEdit, domyślnie nie ma czarnego tła ale po personalizacji winksmiley.jpg

http://www.phpvideotutorials.com/jedit/ całkiem miły tutorial
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.