<?php // parametry serwera $serwer = "localhost"; // nazwa serwera mysql $login = "****"; // login do bazy $haslo = "****"; // haslo do bazy $baza = "****"; // nazwa bazy $tabela = "absolwenci"; // nazwa tabeli $rocznik = $_POST['rocznik']; $imie = $_POST['imie']; $nazwisko = $_POST['nazwisko']; $klasa = $_POST['klasa']; // łączenie z bazą } else $wynik = mysql_query("SELECT * FROM absolwenci WHERE imie ='$imie' AND nazwisko ='$nazwisko' AND klasa ='$klasa' AND rocznik ='$rocznik' ORDER BY nazwisko, klasa ASC") $wynik = mysql_query("SELECT * FROM absolwenci WHERE imie ='$imie' OR nazwisko ='$nazwisko' OR klasa ='$klasa' OR rocznik ='$rocznik' ORDER BY nazwisko, klasa ASC") } // wyświetlany wyniki zapytania } ?>
Mianowicie chciałem, aby wyszukiwał absolwentów wg wprowadzonych bądź wybranych danych w polach wyszukiwania. I mniej więcej to funkcjonuje z tym, że jeśli wpiszę np. Michał i wybiorę rocznik - dajmy na to 2000, to wyskakują mi wszyscy o imieniu Michał + wszyscy z rocznika 2000. Drugi problem - co należy zrobić aby zawartość całej tabeli wyświetlała się przed samym szukaniem tzn. jak przejdę na stronę z szukaniem to pod formularzem mam wyświetloną tabelę z wszystkimi rekordami. Jakieś pomysły ? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
P.S - Tematy na forum, które są tematycznie związane z moim postem, niewiele mi pomogły.