Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [wolontariat][HTML][CSS] Kod :)
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
Aras9
[html]Witam jestem nowym użytkownikiem więc nie miejcie mi nic za złe jeżeli wybrałem zły dział itp. smile.gif Uczę się dopiero html oraz css a wiadomo w praktyce się szybciej nauczę ;> Jeżeli ktoś mógł by mi pomóc i napisać kod w css i html
Chce umieść w wybranym prze zemnie miejscu na stronie przyciski które będą przenosić do innego pliku na dysku chcę aby ten przycisk był obrazkiem oraz aby zmieniał obrazek jeżeli się na niego najedzie i kliknie. Dzięki z góry pozdrawiam smile.gif
INProgress
  1. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
  2. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
  3. <style type="text/css">
  4.  
  5. #menu1, #menu2 {
  6. width: 80px;
  7. height: 80px;
  8. float: left; }
  9.  
  10. #menu a.link {
  11. display: block;
  12. width: 50px;
  13. height: 50px;
  14. background: url('#Sciezka_do_obrazka1') no-repeat; }
  15.  
  16. #menu a.link:hover {
  17. background: url('#Sciezka_do_obrazka1_po_najechaniu') no-repeat; }
  18.  
  19. #menu a.link:visited {
  20. background: url('#Sciezka_do_obrazka1_po_odwiedzinach') no-repeat; }
  21.  
  22. #menu a.link2 {
  23. display: block;
  24. width: 50px;
  25. height: 50px;
  26. background: url('#Sciezka_do_obrazka2') no-repeat; }
  27.  
  28. #menu a.link2:hover {
  29. background: url('#Sciezka_do_obrazka2_po_najechaniu') no-repeat; }
  30.  
  31. #menu a.link2:visited {
  32. background: url('#Sciezka_do_obrazka2_po_odwiedzinach') no-repeat; }
  33.  
  34. </style>
  35. </head>
  36. <div id="menu">
  37. <div id="menu1">
  38. <a href="#Link1" class="link" alt="#Tekst alternatywny" title="#Tytuł_linku"></a>
  39. </div>
  40.  
  41. <div id="menu2">
  42. <a href="#Link2" class="link2" alt="#Tekst alternatywny" title="#Tytuł_linku"></a>
  43. </div>
  44. </div>
  45. </body>
  46. </html>

Przykładowe rozwiązanie, wrzucam wszystko w jednym pliku przy założeniach że ma to być poziomo oraz obrazki mogą mieć różne rozmiary. Krótki opis:
1. Pomiędzy <style></style> masz definicję styli. Możesz to przerzucić do osobnego pliku *.css.
2. #.. oznaczyłem miejsca w których musisz coś zmienić tak, żeby z Twoim się zgadzało.
3. Pamiętaj, żeby dobrze zdefiniować ścieżki do obrazków które mają być wyświetlanie (odpowiada za to background: url('tu_jest_sciezka_do_obrazka');
4. #menu a.link, #menu a.link2 to domyślny wygląd. Klasy z dodatkiem :hover to wygląd po najechaniu, a :visited to obrazek który pojawia się już po odwiedzeniu. Atrybuty width i height odpowiadają za szerokość i wysokość obrazka. (Skoro się uczysz, dobrze by było żebyś to poznał).
5. Możesz dodwać kolejne obrazki robiąc kolejną klasę zawierającą inne tło.
6. Oczywiście można to zrobić jeszcze w inne sposoby jak np. połączyć wszystkie obrazki w jeden i później zmieniać tylko atrybut background-position lub inne - ale chciałeś przykład to proszę - o innych poczytasz lub wpadniesz na pomysł sam winksmiley.jpg

On-line: http://in-progress.eu/porady/obrazkowe_menu/obrazki.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.