Witam....pracuję z frameworkiem symfony ale myślę, że problem jest na tyle ogólny że można go umieścić tutaj...
Mianowicie...jestem w trakcie projektowania serwisu aukcyjnego i mam dylemat...Każdą aukcję opieram na statusie. Czyli jeżeli aukcja ma status active oznacza, że jest dostępna i można licytować itd. Jak najlepiej zrobić aktualizację tych aukcji? Myślałem, żeby sprawdzać warunek i aktualizować w momencie pierwszego wejścia jakiegokolwiek usera na daną aukcję po czasie zakończenia. Czyli powiedzmy aukcja trwa do 12 00, w momencie jak ktoś wejdzie po 12 00 będzie sprawdzany warunek i zmieniany status. Ale wtedy też jest problem, bo w momencie wyszukiwania aukcji będą również widoczne te które mają jeszcze niezmieniony status (czyli np. nikt jeszcze nie wszedł na taką ). Myślałem też o metodzie np. checkAndChangeStatus(), która byłaby w każdym możliwym miejscu wywoływana w celu aktualizacji. Jeszcze wcześniej myślałem na bezpośrednim działaniu na bazie (PL/SQL albo wyzwalacze) ale po dłuższym zastanowieniu też straciło to sens. Proszę o pomoc i wypowiedź człowieka, który takie coś robił i wie jak to najlepiej zrobić.
Pozdrawiam.