Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] wyrażenia regularne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bjera
Witam!
Uczę się PHP z pewnej książki wydanej kilka lat temu. Właśnie jestem na dziale "wyrażenia regularne". Książka przedstawia używanie wyr. reg. POSIX Extended argumentując, że mimo, że mają mniej możliwości niż te pochodzące z Perla są łatwiejsze do nauki dla początkujących. Gdzieś w moim wzorcu popełniłem błąd i szukając tegoż błędu trafiłem na manuala PHP gdzie napisali, że funkcje ereg(), eregi() i inne z POSIX regexp są DEPRACATED i, że w wersji 6 zostaną całkowicie REMOVED. Nie znalazłem jednak odnośnika z jakich wyrażeń regularnych korzystać. Czy PHP daje coś w zamian czy po prostu używać tych "perlowskich"?
Max Damage
http://pl2.php.net/manual/en/book.pcre.php
zegarek84
@Bajera - tyle, że w tekście piszesz o funkcjach a nie zupełnie o wyrażeniach regularnych - ja bym powiedział, że w zasadzie wyrażenia regularne wszędzie pisze się tak samo - są co prawda czasem drobne niuanse i drobne ograniczenia ale w zasadzie to jest to samo - zasady są te same winksmiley.jpg
bjera
pisze o przykładowych funkcjach funkcjach z POSIX EXTANDED, zauważyłem już, że reguły są na ogół takie same... chodziło mi o to czego używać jeśli nie POSIX EXTENDED, Max Damage dał mi jednaznaczną odpowiedź - PCRE biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.