Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie XML do porównywarek cen...
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
netbit
Witam,

Od pewnego czasu prowadzę sklep internetowy i chciałbym korzystać z porównywarek cenowych. Niestety %95 z nich wymaga odemnie przygotowania pliku XML z ofertą sklepu. Problem polega na tym, że nie mam możliwości stworzenia takiego pliku, ponieważ mój sklep jest na serwerze mojego dostawcy (co pozwala na automatyczną aktualizację oferty,stanów magazynowych i cen - bez potrzeby ręcznej aktualizacji kilku tysięcy produktów) przez co nie mogę zainstalować żadnego skryptu PHP do generacji potrzebnego pliku XML (brak dostępu do bazy MySQL dostawcy). Administrator stwierdził, że w chwili obecnej nie ma możliwości zainstalowania takiego generatora XML.

Chciałbym się zapytać czy istnieją narzędzia do skanowania oferty sklepu z zewnątrz (z innego serwera) i w ten sposób stworzyć potrzebny plik XML.
Wiem , że Skąpiec korzysta z takiego narzędzia bo pomimo braku XML-a dodali moją ofertę.

Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc ? Stworzyć takie narzędzie ?

Pozdrawiam

Tomek

vokiel
Możesz stworzyć coś na wzór robotów wyszukiwarek. Taki robot skanowałby podstrony z produktami z Twojego sklepu. Domyślam się, że każdy produkt ma swój unikalny adres url, najlepiej, jakby opierał się na id, wartościach liczbowych (bądź mieszanych, ale żeby zmieniały się w jakiś logiczny sposób).
Załóżmy, że masz adresy SEO-friendly: http://twojsklep.pl/108248092-Jakas_nazwa-produktu
czyli [0-9]-[a-zA-Z_-] = [ID] - [NAZWA]

Teraz wiedząc od jakich id do jakich masz produkty w sklepie, tworzysz skrypt, który w pętli pobierze stronę danego produkty (cURL), następnie z jej kodu wydobędzie informacje o nazwie, kategorii, cenie etc i to zapisze gdzieś do bazy. Potem na podstawie tabeli wygenerujesz gotowy plik xml.
netbit
Dokładnie o to mi chodzi smile.gif Problem w tym , że nie jestem programistą i nie potrafię sam tego wykonać. Czy znalazłby się ktoś kto wykonałby taki skrypt (oczywiście nie za darmo) ?

Produkty mają unikalny ID liczbowe więc można zrobić tak jak to opisałeś.
nospor
Cytat
Czy znalazłby się ktoś kto wykonałby taki skrypt (oczywiście nie za darmo) ?
No to przenosimy do wlasciwego dzialu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.