Chodzi mianowicie o to, ze gdy chce cos uzyskac w petli np. for i indeksuje mi to jako zero to zamierzony cel sie nie realizuje.
Juz sprecyzuje o co mi chodzi, np teraz staram sie zrobic komentarze do niusow ktore pobierane sa z pliku txt, gdzie niusy sa zapisane w postaci: linia: nr||autor||tresc||data itd.
wyciagm dane w ten sposob:
plik: news.php
Ogolnie dane newsow wyswietalaja sie poprawnie ale gdy chcem dorobic jakies dodatkowe elementy z uzyciem indeksow z petli to w momencie wywolania w linku indeksu "0" - np. ?add=0 - to nie otrzymuje tego co potrzebuje i co natomiast normalnie pojawia sie przy kolejnym indeksie ?add=1 itd.
<p><a href="index.php">Napisz newsa</a></p> <?php $str; /* do stronicowania */ else $str = 0; $comments_on_page = 3; for($i=0;$i<count($dane);$i++) { } for ($i = $str*$comments_on_page; $i < $comments_on_page+($str*$comments_on_page); $i++) { { echo ' <div style="margin: 10px; background: green;"> <h2 style="background: yellow;">('.$_nr[$i].') tytul: '.$_tytul[$i].' (data: '.$_data[$i].')</h2> <p style="background: jellow;">tresc: '.$_tresc[$i].'</p> <p style="background: orange;">Autor: '.$_autor[$i].'</p> <p style="background: lime;">'; } { if($_GET['add']==$i) { } } } if ($all > $comments_on_page) { { } } ?>
Do tej pory kombinowalem i zmienialem zliczanie z tablicy od jeden a nie od zera - ale to z koleji powoduje komplikacje przy stronicowaniu - np. nie moge poradzic sobie ze stala liczba niusow na stronie - zawsze na pierwszej jest jeden mniej...
Domyslam sie ze problem z zerem zwiazany jest z tym ze wartosc ta jest rownoznaczna z false wiec skrypt sie nie wykonuje tak jak sie by chcialo.
I teraz moje pytanie czy mozna jakos przemianowac to zero zeby bylo ono jako true? Badz moze ktos zna jakis inny sposob na poradzenie sobie z tym problemem?