Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aktualizacja frameworka/ogolnych systemow.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marcio
Witam rozmyslam jak najlepiej i najprosciej bez kombinowania rozwiazac aktualizacje samego silnika(FW) jak i calej aplikacji.
Powiedzmy ze mam framework w wersji 1.01 najprosciej jak moge to zrobic wedlug mnie to na glownym srv projektu zmiescic plik upgrade.txt w ktorym bylaby zapisana ostatnia wersja FW.
Po czym w PA bylaby aktualizacja czyli skrypt wczytuje sobie zdalnie ten plik z glownego srv z configa pobiera wlasna aktualna wersje rzutuje wszystko na float i porownuje czy dana wersja ma mniejsza liczbe niz wersja podana na glownym srv jesli tak jest to jest dostepna aktualizacja.
Ale co potem powiedzmy ze w core zmienila sie tylko jedna biblioteka jak to zautomatyzowac by user nie musial sciagac pliku i podmieniac go na ftp, bo poki sa to 1-2 pliki to ok a co jesli wiekszosc silnika sie zmieni i sa jakies nowe biblioteki/helpery?
Ma ktos jakis pomysl?
Mi jedyne co przychodzi do glowy to wchodzi na srv glowny sprawdzamy czy jest aktualizacja jesli jest trzeba miec konto lub ogolnie jakies pasy potem jest form gdzie podajemy pasy do ftp i poprzez skrypt php wysylamy pliki.
Tylko sa 2 ale:
1)Kto mi da pasy do ftp zeby cos sie samo zaaktualizowalo mysle ze malo osob bedzie mialo zaufanie bo moze pasy zapisuje sobie gdzies i wtedy lipa....!
2)Nie wiem jak to wyglada poprzez php do ftp ale np w notepad++ nie mozna wysylac calych katalogow lub kilka plikow na raz wiec lipa lepiej wyslac caly katalog i tyle bedzie dluzszy upload, ale nie bede musial duzo kombinowac.
Prosze o propozycje aaevil.gif .
Crozin
1) Temat: prO why cool i inne pseudo makaronizmy w wypowiedziach prawie pokemonw
2) Do porównywania wersji użyj version_compare
3) (Pół)Automatyczna aktualizacja FW jest z reguły bez sensu. Przecież nie możesz zagwarantować, że API zostanie niezmienione.
4) Skoro miało by to się automatycznie aktualizować oznaczałoby to, że serwer musiał by wykonać jakiś skrypt. A skrypt może przecież dowolnie manipulować plikami.
marcio
Ad 1. o co chodzi?
Ad 3. To to wiadomo jesli sa jakies wieksze zmiany w kodzie wtedy oprocz tego koder ktory pisal dany system musi poprawic to co powinien jesli chce aktualizowac silnik.
Ad 4.To wiem tylko jakby to zrobic?Masz jakis pomysl?
-=Peter=-
Ad. ad. 1
Cytat
[...]how[...]
[...]srv[...]
[...]configa[...]
[...]user[...]
[...]pasy[...]

Wymieniać dalej? snitch.gif
marcio
Cytat(-=Peter=- @ 3.02.2010, 14:01:53 ) *
Ad. ad. 1

Wymieniać dalej? snitch.gif

Mozesz wymieniac ile chcesz jak juz duzo ludzi sie wypowiedzialo skroty tematyczne nikomu nie przeszkadzaja zreszta na wszystkich forach ludzie tak pisze i wszytkim pasuje jak komus nie pasuje moze pisac haslo mi to zwisa i powiewa ja pisze pasy,cfg,config jak chce kazdy wie o co chodzi zreszta nawet czescie mozna znalesc anglo-jezyczne slowka niz te po polsku.
A tak w ogole w OT.
destroyerr
Co do problemu: słyszałeś o PEAR?
Mógłby być też jakiś system kontroli wersji.

OT: Jasne, możesz pisać jak chcesz. Pamiętaj, że przez to jak piszesz wyrażasz swój szacunek do czytających, ale pewnie to też masz gdzieś
marcio
Cytat
Co do problemu: słyszałeś o PEAR?
Mógłby być też jakiś system kontroli wersji.

Powiedzmy ze o obu narzedziach slyszalem.
Z tym ze PEAR nie bardzo wiem co to jest po przeczytaniu na wiki wychodzi na ze to zbior modulow pod PHP.
Co do systemu kontroli wersji chyba 2 najwazniejsze cvs i svn(przynamniej te ktore znam i ktore widzialem) to svn masz wieksze mozliwosci i jest nadal rozwijany w przeciwienstwie do cvs.
Ze strony praktycznej nie wiem zabardzo jak to wyglada bo sam nigdy nie mialem okazji uzyc, chyba przyszedl na to czas.
No i mam pytanie za pomoca svn rozumiem ze moge go miec na localu(moj komp) lub online?
Jesli tak jak uzytkownik ktory ma system postawiony na moim FW moze za pomoca svn'a aktualizowac pliki w ktorych sie cos zmienilo?
Musi wiedziec jak sie obsluguje svn lub robi sie to "automatycznie"?
Sorki za takie banalne pytania wiem ze niby w google wszystko jest szukac potrafie ale trudno znalesc odpowiedz na tak specyficzne pytania.
Mephistofeles
Jak już chcesz tak pisać, to pisz chociaż passy, a nie pasy. Pasy to są bezpieczeństwa i nie tylko.
marcio
Cytat(Mephistofeles @ 3.02.2010, 22:54:14 ) *
Jak już chcesz tak pisać, to pisz chociaż passy, a nie pasy. Pasy to są bezpieczeństwa i nie tylko.

Boze ludzie lubicie robic OT jak masz cos do powiedzenia jest PW nie zasmiecaj tematow tylko po to ze masz ochote juz @-=Peter=- mi zwrocil uwage i nie mam ochoty odrabiac pokoty jak po spowiedzi.
destroyerr
Wykorzystanie PEAR'a sugerowałem jako "instalator", pobierze, podmieni. Odpowiednio zmodyfikowany może więcej, choć z Twojego opisu nie wynika taka potrzeba.

Co do systemów kontroli wersji na prawdę nie ma się co tutaj rozpisywać, masz straszne tyły w tym względzie. Dobrze byłoby je nadrobić. Poczytać, zainstalować, popróbować i wszystko będzie jaśniejsze niż teraz.
Fifi209
Cytat(marcio @ 3.02.2010, 22:48:03 ) *
Ze strony praktycznej nie wiem zabardzo jak to wyglada bo sam nigdy nie mialem okazji uzyc, chyba przyszedl na to czas.
No i mam pytanie za pomoca svn rozumiem ze moge go miec na localu(moj komp) lub online?
Jesli tak jak uzytkownik ktory ma system postawiony na moim FW moze za pomoca svn'a aktualizowac pliki w ktorych sie cos zmienilo?
Musi wiedziec jak sie obsluguje svn lub robi sie to "automatycznie"?
Sorki za takie banalne pytania wiem ze niby w google wszystko jest szukac potrafie ale trudno znalesc odpowiedz na tak specyficzne pytania.

Używałem svn nie raz. Na serwerach google możesz za darmo swój "projekt" założyć. To działa tak:

Ty jesteś niejako administratorem i wrzucasz pliki na svn, możesz edytować powiedzmy kilka w katalogu potem jedno kliknięcie i pliki wgrywają się na serwer.
Użytkownik pobierając przez svn cały folder w przypadku zmiany, któregoś z pliku dostanie informacje (ikonka zmienia się na taką z czerwonym wykrzyknikiem) i wiadomo, że trzeba dane zaktualizować - wybierając odpowiednią opcję, wszystko znów dzieje się automatycznie podmieniane są tylko pliki w których nastąpiła zmiana. Na końcu dostajesz loga - możesz nawet sprawdzić co się w tych plikach zmieniło w stosunku do poprzedniej wersji.

Program, który opisuje zwie się: tortoise svn

Opisałem to troszkę jak laik no ale trudno haha.gif
marcio
Cytat
Co do systemów kontroli wersji na prawdę nie ma się co tutaj rozpisywać, masz straszne tyły w tym względzie. Dobrze byłoby je nadrobić. Poczytać, zainstalować, popróbować i wszystko będzie jaśniejsze niż teraz.

Nigdy nie potrzebowalem wiec nie siegalem po cos co bylo by mi zbedne.
Zrobie jak mowisz install i tyle i sie pokombinuje.

@fifi209
Cytat
tortoise svn

WLasnie o tym czytalem thx potestuje rozwiazania przez was podane no moze oprocz tego PEAR'a.
Fifi209
Cytat(marcio @ 3.02.2010, 23:29:54 ) *
Nigdy nie potrzebowalem wiec nie siegalem po cos co bylo by mi zbedne.
Zrobie jak mowisz install i tyle i sie pokombinuje.

Skoro nie systemy kontroli wersji to napisz swój, w php masz możliwość edycji plików.
W każdym pliku możesz dać dwie stałe: nazwa pliku, wersja

Skrypt co jakiś czas sam łączy się z serwerem (Twoim) i wysyła do Twojego skryptu informacje, jaki plik ma jaką wersję w odpowiedzi dostaje np. :
Uaktualnij news.php do wersji x.x
Uaktualnij cos.php do wersji x.x

Teraz skrypt dostając te informacje odpowiednio je przetwarza, wchodzi na Twój serwer pobiera pliki (w wyznaczonej przez Twój skrypt wersji) i podmienia zawartości plików na treść pobraną od Ciebie.

@edit
Zmieniam troszkę swoje zdanie, lepiej byłoby trzymać jeden plik np. .xml w którym trzymałoby się informacje:

<files>
<file name="" path="" version=""/>
</files>

Myślę, że to by wystarczyło, było wygodniejsze (na pewno w edycji i odczycie)
marcio
WItam zalozylem konto na google code mam tego tortoiseSVN jednak w katalogu /trunk/ lub w jakimkolwiek nie moge stworzyc katalogu by potem wrzucic tak projekt.
Czy ktos moze mi wytlumaczyc jak rozpoczac projekt?
Czytalem juz wiki z google code ale malo mi pomoglo.
destroyerr
Tutaj znajdziesz wszystkie potrzebne Ci informacje.
-=Peter=-
Np. w jakimś folderze robisz checkout na katalog /trunk/, do tego folderu kopiujesz swój projekt, ppm -> commit.
marcio
Kombinuje jak moge ale nic to nie daje napisze krok po kroku co zrobilem.
  • utworzylem katalog Fw Core na pulpicie
  • weszlem do niego i dalem checkout
  • potem pobralem wszystklo co bylo na svn do katalogu svn
  • do katalogu svn skopiowalem caly katalog moje fw i dalem commit wyskoczyl blad ale pliki niby sie dodaly
A wiec tak w repo-browser nie widze nigdzie mojego projektu.
Katalog svn ma wykrzynik na ikonce z czerwonym tlem.
Katalogi ktore sie sciagnely maja zielona ikonke z statusem ok.
A katalog ktory dodalem ma niebieskiego plusa na sobie.
Pomoze ktos help tez juz przegladalem ale jest dlugi i nie wiem od czego zaczac.
destroyerr
Najlepiej zacząć od przeczytania, dodatkowo doradzę zacząć czytać od początku, ewentualnie od drugiego rozdziału.

Wykrzyknik czerwony oznacza, że zaszły zmiany. Zielona ikona oznacza, że nic nie zostało zmienione. Niebieski plus oznacza, że plik został dodany do wersjonowania, jednak musisz jeszcze zmiany wysłać do repozytorium (czyli commit).
marcio
No tak jednak jesli wlacz repo-browser gdzie mam rozgalezione wszystkie katalogi powinien znalesc sie katalog ktory dodalem do lokalnego repo?
Bo commit robilem ale na srv nic nie ma.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.